Kisalföld logö

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 0°C | 13°C Még több cikk.

Ajkáé a szemét, a vállalkozóé pedig a haszon

Ajka, Sopron - Egyre távolabbi városokból, köztük Sopronból is szállítanak szemetet Ajkára. A helyi ellenzék szerint a szemetet a város nyeli el, míg a nyereséget a privatizált cég.

A helyi Fidesz már tavaly, a hulladékkezelő cég privatizációja előtt figyelmeztetett: ha öt év alatt megtelik a depó, akkor az osztalékot teljes egészében az osztrák cég viszi, a városnak pedig végül megmarad a rekultiváció sok százmilliós költsége – írja több internetes hírportál is, miután az ajkai Fidesz–KDNP frakció sajtótájékoztatón jelentette be: rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezik a szemétügy miatt.

Az ellenzéki képviselők ugyanis nehezményezik, hogy a sajtóból értesültek arról: már Pápáról, Várpalotáról, Sárvárról, Sopronból is az ajkai lerakóba érkezik a hulladék.

A felháborodás hátterében az áll, hogy az ajkai önkormányzat tavaly az ellenzék tiltakozása és a népszavazási aláírásgyűjtés ellenére eladta a hulladékkezelést végző Avar Kft. 49 százalékát a HUKE Kft.-nek. A szerződésről kiderült: az ötszázezres vételárért a 49 százalékos tulajdonrész mellé a HUKE elővételi jogot kapott a fennmaradó 51 százalékra, továbbá övé lett a menedzsmentjogok 75 százaléka, öt évre a teljes osztalék, további tíz évre pedig annak 75 százaléka, viszont nem kell elvégeznie majd a lerakó bezárása utáni, több százmilliós költségű rekultivációt. A depó szabad kapacitását figyelembe véve szakemberek szerint legalább tíz-tizenöt milliárd forint tiszta nyereséghez lehet jutni a lerakásból, mégpedig akár öt éven belül. Ennek oka, hogy július közepéig az ország 164 szeméttelepéből 94-et – köztük a sopronit – be kellett zárni, mert nem feleltek meg az uniós normáknak, s emiatt igencsak megnőtt a működő lerakók iránti kereslet.

További pikantériája az ajkai szemétügynek, hogy a ˝hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és egyéb más bűncselekmények gyanúja miatt˝ a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya is nyomoz.

Olvasóink írták

 • 20. Intel 2009. augusztus 26. 21:48
  „adler... Te olyan h... maradtál amilyen voltál, már bocs, na most nagyon mélyre süllyedtem le.
  Elnézést a fórum társaktól.
  Most megint kijelentem, hogy egyik politikai erő tagja nem vagyok, és nem is tervezem, hogy legyek!

  Viszont sok olyan embert ismerhettem meg, még itt is, akikkel szívesen találkoznák, és vállalnák egy város irányító szerepet is!
  Sopronnak új város vezetés kell, egy nagyon jó szakmai stábbal, akik megmerik lépni a már 10-15éve elmaradt legnagyobb átalakításokat.
  Na és persze a köz pénzt meg kell óvni, minden egyes csap elzárásával!

  Többek közt akit nagyon Tisztelek szakmaiság alapján:

  Látó, egysoproni_, csabazs, Tancs,”
 • 19. adlerzsigabá 2009. augusztus 26. 21:37
  „Jesszusom! Intel a Közgyűlés ballib tagja lenne? Ez azért sértő lehet egyesekre...
  Kedves Intel(ligencs)! Nyugodjon meg, nem lesznek megszorítások, hiszen a Pannon puma ugrik, a gazdaság dübörög, az irány jó, minden csupa-csupa Happy! (+Tibi csoki + napszemüveg) Az emberek nem buták, tudják, hogy erre a kormányra kell majd szavazni tavasszal is! Higgyék el, nagyon jó lesz! Csak bízni, bízni! Most átmenetileg egy kicsit nehéz, de tekintetünket vessük a fényes jövő felé! Nem kell bedőlni a gaz jobboldali média ármánykodásának, azok mindig hazudnak. Ragaszkodjunk ahhoz az erőhöz, amely eddig még sosem okozott csalódást senkinek. Mert önmagát ismétli, lényegét megtagadni sohasem tudja...”
 • 18. egysoproni_ 2009. augusztus 26. 20:43
  „16. zooberon!
  Tudod mit? Legxek képviselő ha neked így jó!

  17. Intel!
  Lehet, hogy egymás mellett ülünk a városházán minden közgyűlésen? Most viszont már én is szeretném tudni, hogy Te is ki lehetsz! Te is gyanus vagy nekem. Miontha egy követ fujnánk. :-)”
 • 17. Intel 2009. augusztus 26. 20:39
  „16.
  Személyemet baloldai képviselőnek gyanítják...
  Szerinted ki lehet akkor a kolléga????
  Engem is érdekelne, hátha mellettem ül:))))
  Vagy a városvezetés emberei vannak itt álneveken???”
 • 16. zooberon 2009. augusztus 26. 11:27
  „12!
  Válaszolva kérdésedre, tulajdonképpen nem gondolok konkrét személyre, de annyira tájékozott megjegyzéseid vannak az adott témaköröket illetően, hogy az már felveti a gyanú árnyékát. Ennyi.”
 • 15. Intel 2009. augusztus 25. 21:25
  „Sopron eladósodása ugyan az ami most Pécsen van.
  Ezért mondja sok ember, hogy Sopron óriási bajban van...

  Pécsett az eddigi gazdasági átvilágítások azt mutatják, hogy évente 2-2,5 milliárd forint folyt el feleslegesen; az elmúlt évek rossz gazdálkodásának következtében mára minden egyes pécsi polgárt több mint kétszázezer forint adósság terhel - jelentette ki a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

  A közelmúltban lezajlott átvilágítások és megszorítások révén a pécsi önkormányzat másfél hónap alatt 500 millió forintot takarított meg - közölte Páva Zsolt (Fidesz-KDNP). Hozzátette: a város érdekében a mélyebb, teljes körű gazdasági átvilágítást azért is folytatni kell, hogy biztosítva legyen Pécs hosszú távú működése, anyagi biztonsága és fizetőképességének megőrzése. Emellett választ kaphatnak arra, kiket terhel felelősség az elmúlt évek pazarlásáért és a rossz gazdálkodásért.

  Páva Zsolt hangsúlyozta, hogy a most esedékes teljes átvilágítás kiterjed a városi cégekre, az önkormányzat intézményeire és magára a polgármesteri hivatalra, vagyis a város gazdálkodására és a működés hatékonyságára is.
  Mint mondta, a pécsi vagyonkezelő cég, a Pécs Holding Zrt. működését is vizsgálják, amellyel kapcsolatban már most látható, hogy jelenlegi formájában nem tartható fenn.

  A társaság vezérigazgatójától a nemrégiben kirobbant buszeladási botrány miatt rendkívüli felmondással vált meg a város július közepén. A posztra kiírt pályázat a napokban zárulhat le. Az átvilágítások kapcsán a Páva Zsolt által felkért igazságügyi könyvszakértő, Szebellédi István a sajtótájékoztatón azt mondta: összegezték azokat a veszélyeket, amelyek kikerülése szükséges a pécsi önkormányzat működőképességének megőrzése érdekében.

  Kijelentette, hogy a város szolgáltatási rendszere a vállalt feladatokkal együtt és a meglévő intézményrendszer mellett nem finanszírozható tovább a likviditási csőd bekövetkezése nélkül. Pécs eladósodottságát figyelembe véve nincs további finanszírozást vállaló hitelintézet, így a likviditási csőd maga után vonhatja az önkormányzat teljes csődjét. Az állandósuló likviditási hiány év végére 3-4 milliárd forintra emelkedhet. A szakértő hangsúlyozta: az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program során a kiemelt projektek többletköltségeinek finanszírozhatatlanságával kell számolni még abban az esetben is, ha ezek részbeni visszatérülésével kalkulálhat a város a későbbiekben.

  A városra háruló hiányzó EKF-összeg jelen pillanatban meghaladja az egymilliárd forintot - mondta Szebellédi István. Hozzátette: ennek ellenére nem aggódik a kulcsprojektek megvalósulása miatt, de nem tartja kizártnak, hogy a kivitelezések során tartalmi változásokra is szükség lehet.”
 • 14. egysoproni_ 2009. augusztus 25. 21:19
  „13. Intel!
  A Fidesz nem fogja átvállalni a hitelállományt ebben ne is bízzanak. A Fidesznek jelenleg kb 3 millárdos hiánya van, nem fog osztogatni csak fosztogatni! A méklygarázst is ugyan hiába nyitották ki, az alvállalkozók még mindig nincsenek kifizetve és azt sem tudjuk még, hogy mire költött el a városvezetés 80 millió Ftot ahhoz, hogy megnyissa. A festés és egyéb kisebb munkák szerintem még 8 millióba sem kerültek nemhogy 80-ba. 80 millába még akkor sem került volna az egész ha felszedik és újra lerakják a térkövet a téren. Petőfi hol van? Nincs még mindig a helyén.
  Még valami: A hulladék hasznosításának aránya 2004 és 2008 között kb. 25,7 százalékra növekedett, ám az előírt hányad 40 százalék volt! Szabályozás hiányában nincs megoldva a hulladékból előállított komposzt mezőgazdasági hasznosítása, és kapacitáshiány miatt gondok vannak az előkezelés nélküli elégetéssel is, a szelektíven összegyűjtött szemét hasznosítására pedig még koncepció sincs! Vajon a 7 milliárdos hitelból miért nem telik iylesmire is!??”
 • 13. Intel 2009. augusztus 25. 21:10
  „12.
  Anno én voltam Hruby, és Biczi is...
  Mélygarázs fórumon pedig Rádonyi kiabálta az Intel nevet...
  Azóta mi változott???
  Semmi...
  Kinyitották a garázst, és újjab hibákat követtek el!
  Emeltek Ön részt is ez tény, viszont ezen Önrészt a Sopron szemét társulásnak kellett volna fizetni, amiben több település is van, mint Fertőszentmikoos, Fertőd, Kapuvár, stb...
  Itt nem a 10%-os emelésen múlt ez a dolog...

  Emlékezzetek az idei költségvetés elfogadásánál.
  Fodor nyilatkozta, hogy 2010-ben már a következő város vezetésnek lesz az a dolga, hogy megoldja, ne legyen csőd...
  Ők nem készülnek tovább várost vezetni, ha pedig ők fognak, abban bíznak, hogy a Fidesz mikor kormányon lesz, majd átvállalja Sopron hitel állományát.”
 • 12. egysoproni_ 2009. augusztus 25. 21:01
  „8. Feri1!
  Sopronban is MSZP van? Nem! Az önrészt 3 éve emelték fel vagy később? Mindeféle pereskedésre van/volt pénz csak erre a szemét ügyre nem? Tudod, ha úgy van akkor szivesebben fizetném azt a plusz 15%-ot amiatt, hogy megemelték az önrészt minthogy egy elhibázott helyi politika miatt havi plusz 20 milliókért Ajkára viszik a szemetet, szennyezik a szállítással a környezetet, stb... Akkor talán látnám, hogy ettt valamit ez a város a megoldás érdekében és nem ült és várt. A 7 milliárdos hitelt nem arra vették fel részben, hogy bizonyos beruházások önrészét tudják vállalni? Hol van az a pénz? Hova pályáztak vele önrész gyanánt? A szeméttelepnél a bezárás előtt nemsokkal miért kellett felujítani a portaépületet? Kinek a zsebei lettek azzal a pénzzel jól megtömve?

  7. zooberon!
  Speciel kire gondolsz? Volt itt már olyan fórumozó aki iylen témában nagyon melléfogott. :-)”
 • 11. Intel 2009. augusztus 25. 20:44
  „Ajkán a rendőrség is vizsgálódik már...
  Ebből óriási botrány lesz, mivel szerintem itt a jobb oldai mutyizás van érvényben.
  Kezdödik a kampány, ezért fel kell tölteni a párt kasszákat...
  Feri1 úgy gondolom, hogy nagyon naív vagy, mivel több esetben bizonyítottuk, hogy nincs igazad.
  Viszont remélem egy év múlva nagyon elégedett leszel azon megszórításokkal, amit Orbán Viktor helyezett kilátásba.
  Ha érdekel a Fidesznek most készül azon forgató könyve, hogy mi történik mikor átveszik a hatalmat.
  Matolcsy készíti, aki nem egy megszórítási tervet készített már...”
 • 10. zooberon 2009. augusztus 25. 16:03
  „Én úgy emlékszem, hogy amikor a cikk felkerült, akkor abban az szerepelt, hogy Ajkán Fideszes a városvezetés. Ezért írogattak az első hozzászólók olyat, amit. A Kisalföld hibázott, majd észrevette, és szó nélkül cserélt. Talán elnézést kellene kérni a bakiért, nem?”
 • 9. Csetneky 2009. augusztus 25. 15:38
  „Úgy látom néhány hozzászólónak komoly szövegértési problémái vannak, vagy a vörös szemüvegen keresztül nem látják jól a cikket. Ajánlom figyelmükbe a 8. hozzászólást!”
 • 8. Feri1 2009. augusztus 25. 14:53
  „5. egysoproni

  olvasd el újra a cikket, itt az ajkai önkormányzat és a hulladékkezelő cég közti szerződést támadják a helyi ellenzéki fideszesek.
  A másik: érdekes, hogy nem vesztek tudomást arról, hogy a kormányotok által felemelt önrész miatt esett kútba ill. nehezítette meg szerződés megkötését a környék községeinek önkormányzatával.”
 • 7. zooberon 2009. augusztus 25. 13:57
  „egysoproni_!
  Te, mint MSZP-s önkormányzati képviselő, már csak tudod, nem igaz?”
 • 6. janika 2009. augusztus 25. 12:44
  „Így van ez és nagyon rosszul a lakosság egy résznek a számára! Persze, akik ki ötlötték hogy mindenki fizessen ne csak a valóban szemét termelő, s gyártó! Habár a gyártó többnyire nem is fizet a szemét gyártásáért, hisz az még új csomagoló anyag! Lényez az, hogy a "rendelet gyártók" ténykedése törvényerejű! Ha van valami féle vonzata , ha nincs! Lényeg a pénz zsebelés egyesek zsebéből ki a másikéba be!!”
 • 5. egysoproni_ 2009. augusztus 25. 11:55
  „4. zooberon!
  Fideszes városvezetés van Fideszes vezetésű cégekkel... A Walterék idején kész tervek voltak az új szemétlerakó kivitelezésére amit ez a vezetés az első kukába hajított ami az útjába került. Ennek eredményeként kerül havi +20 millióba a szemételhelyezés és ezért fizetünk +15%-al több szemétdíjat! Ti választottátok és mindenki issza a levét.”
 • 4. zooberon 2009. augusztus 25. 09:20
  „Többek között a BKV, meg a többi szocik által "felügyelt" cég.”
 • 3. mindigatutit 2009. augusztus 25. 09:18
  „most komolyan .kik kötnek ilyen szerződéseket???azonnal börtönbe velük”
 • 2. Intel 2009. augusztus 24. 18:26
  „Már az elején büdös volt ez az ügy!
  Nagyon korrupció gyanús!”
 • 1. egysoproni_ 2009. augusztus 24. 16:52
  „A Fidesz Ajkán is alkotott... :-)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább várnak a pénzükre a tűzoltók

Győr-Moson-Sopron - Tovább húzódik a tűzoltóknak a túlmunka után járó pénzük kifizetésének ügye. Tovább olvasom