Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Aikidó: Sopronban ötdanos mesterrel edzenek

A szamurájokkal kezdődött, ma már négyéves gyerekek is gyakorolhatják.

Az aikidó nemcsak a test, hanem a szellem sportja is, ami önuralomra és kontrollra tanít – az ötdanos mester, Juhász Csaba szerint felső korhatár nélkül.

Idén lesz 25 éves a soproni Zan- shin Aikidó Egyesület, melyet
augusztusban nemzetközi jubileumi táborral ünnepelnek meg japán oktató részvételével. Van is mit ünnepelniük, többek között azt is, hogy az egyesületet vezető Juhász Csaba januárban az 5. dan fokozatát is megszerezte. Ő azonban inkább a sportágról mesél.

– Az aikidó a japán harcművészetekhez tartozik, de más abban, hogy kifejezetten a védekezésről szól. Nem ellenfelek állnak egymással szemben, hanem partnerek. Azt valljuk, hogy a harc eltávolít, az aikidó viszont összeköt – magyarázza a tudnivalókat Juhász Csaba.

Juhász Csaba 5 danos mester edzést irányít.
Juhász Csaba 5 danos mester edzést irányít.


– Az aikidóban nem lehet reflexszerűen megoldásokat találni, gyors gondolkodást, helyzetfelismerést és cselekvést követel. Mozgás, de fejben is itt kell lenni – mondja a mester. Hogy mennyire így van ez, azt jól példázza, hogy Svédországban állami támogatással fejlesztenek aikidóval stroke-os betegeket. Juhász Csaba is foglalkozik stroke-on és agyi műtéten átesett felnőttekkel, valamint enyhe fejlődési zavarral rendelkező gyerekekkel is.

Az egyesületben négyéves kortól járhatnak az edzésekre a kicsik, felső korhatár nincs. Mindenki annyi erőt és energiát visz bele a gyakorlatokba, amennyi jólesik, a lényeg az, hogy elégedett legyen. Három helyszínen – Sopronban a Magyar utcában, Hegykőn és Kapuváron – összesen százhatvan tagjuknak tartanak edzéseket, Juhász Csaba például akár heti tizennyolcszor is. Közel harminc éve kötelezte el magát az aikidó mellett, azóta többször megjárta a japán iskolákat is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közgyűlés Sopronban: napirenden a költségvetés

A költségvetés tervezete szerint a város idén mintegy 17 milliárd forintból gazdálkodhat. Hétfőn… Tovább olvasom