Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Aggályok a védőoltások körül

A védőoltások megjelenésével számos, eddig sok áldozatot követelő betegséget sikerült száműzni. A nyilvánvaló haszon mellett azonban előfordul, hogy az oltást követően szövődmények lépnek fel.

Ez történt Sz. I.-né Benedek nevű kisfiával is. Benedek két hónapos korában kapta meg a hemophilus influenzé nevű, kisgyerekek körében agyhártyagyulladást okozó baktérium elleni kötelező védőoltást. A kisfiú lába az oltás után három órával megduzzadt, ödémás, piros, lobos lett.

Az allergiaszerű tünet mellett az édesanyát a véget nem érő, csillapíthatatlan, fejhangú sírás rémítette meg. – Több mint négy órán keresztül egyfolytában sírt és amikor végre abbahagyta, remegtek a végtagjai – meséli az anyuka, aki ijedtségében felhívta a budapesti Szent László Kórház Oltási Vonalát. Ott azzal nyugtatták, hogy mások esetében is előfordul hasonló reakció.

Megoszlanak a szakmai vélemények


Benedek édesanyja tud egy másik, a tb által nem támogatott oltóanyagról is. Mint mondja, néhány orvos, bár nem ingyenes, inkább ezt ajánlja, hiszen a gyerekek szervezete szempontjából nem elhanyagolható, hogy a támogatottal szemben a másik vakcinát elegendő későbbi életkorban beadni. Nem érti, a többség miért nem ezt használja. A tb által támogatottat az első beadást követően még kétszer meg kell ismételni. Sz. I.-né ezt nem akarta vállalni és felmentést kért, amit a Benedeknél észlelt tüneteken túl a családban előforduló allergiárval is indokolt. A felmentést nem kapta meg, holott véleménye szerint kisfiánál a beadást követően egy azonnali agyhártya izgalmi tünet lépett fel.
Az anyuka nem nyugodott bele a döntésbe, és a budapesti Nyitott Kapu Közhasznú Alapítványhoz fordult segítségért.

Nem indokolt a felmentés


Ez a szervezet többek között a hazai oltási rendszer jellegzetességeivel foglalkozik. Segíteni mégsem tudtak, jóllehet szerintük sem indokolt az említett vakcina alkalmazása, hiszen hazánkban csak nagyon ritkán okoz megbetegedést ez a kórokozó. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Hajdu Ráfis Gábor felhívta a család figyelmét, hogy azok a szülők, akik megakadályozzák a kötelező oltás beadását, járványügyi szabálysértést követnek el és őket az ÁNTSZ pénzbüntetésre ítélheti.
Dr. Barna Krisztina soproni gyermekorvos, aki maga is gyakran olt be gyerekeket, a Kisalföld érdeklődésére elmondta, hogy minden oltás jelenthet némi kockázatot. A beadást követően jelentkezhetnek úgynevezett oltási reakciók, mint például hőemelkedés, bágyadtság vagy bőrpír. Ezek általános tünetek és nem tekinthetők kórosnak. Előfordulhatnak ugyanakkor oltási szövődmények is, melyek veszélyességi foka széles skálán mozog. Mindezek mellett dr. Barna Krisztina hangsúlyozta, hogy a szövődmények ritkák, és az oltásban nem részesülők önmagukon kívül a környezetükben élőket is veszélyeztethetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntek 13.: az utolsó híradó?

A kialakult helyzet szerint pénteken sugároz utoljára Sopronból a nyugat-magyarországi regionális… Tovább olvasom