Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A turizmusban vannak lehetőségek

Fertőszentmiklós - Megyénk legfiatalabb városa, Fertőszentmiklós legfontosabb jellemzőit, történelmét, fejlődését, helyi sajátosságait gyűjtötte össze a Központi Statisztikai Hivatal. Rövid helyzetkép az itt lakók életkörülményeiről.
Fertőszentmiklós 2008. július 1-jén kapta meg a városi rangot. Lélekszáma alapján 3800-as lakosságával – Fertőd után – megyénk második legkisebb városa. Kisváros, de mégis jelentős iparral és szolgáltató szektorral rendelkezik. Talán ennek is köszönhető, hogy a városlakók a megyei átlagnál jobb körülmények között élnek. Kiemelkedően jó a személygépkocsi-ellátottság, ezer lakosra 340 jármű jut. Ez a szám a hasonló népességnagyságú megyei városok átlagát jelentősen meghaladja. A jobb jövedelmi helyzet a lakásokra is kihat. A lakásállomány az év elején 1148-at tett ki.

Az elmúlt évtizedekben az otthonok egyre tágasabbak lettek, mind több szobával épültek, ez a jobb komfortosságra, nagyobb kényelemre utal.

A lakók igényeit 55 kiskereskedelmi üzlet, 23 vendéglátóhely, egy üzemanyagtöltő állomás és egy nemzetközi kisrepülőtér szolgálja ki.

A nemzetközi kisrepülőtér Fertőszentmiklós egyik jelképe lett.
A nemzetközi kisrepülőtér Fertőszentmiklós egyik jelképe lett.

A város jó fekvését, megközelíthetőségét és infrastruktúráját is jelzi a gazdasági szervezetek számának alakulása. 2007 végén 353 vállalkozást tartottak nyilván fertőszentmiklósi székhellyel. A legutolsó népszámláláskor a foglalkoztatottak száma 1540 volt, a munkanélküliség mindössze másfél százalékos. A foglalkoztatottak 55 százaléka a szolgáltatási jellegű ágazatokban dolgozott akkor. E szektor jelentősége folyamatosan nő, ennek ellenére a település iparosodottsága és a mezőgazdaság átlagosnál nagyobb szerepe megmaradt.

A turizmusban azonban vannak még ki nem használt lehetőségek. A település kedvező földrajzi elhelyezkedése, természeti adottságai ellenére ugyanis nem rendelkezik jelentős idegenforgalommal. A városban nem található kereskedelmi szálláshely, magánszállásadással pedig mindössze ketten foglalkoznak.

A városlakók a megyei átlagnál jobb körülmények között élnek.
A városlakók a megyei átlagnál jobb körülmények között élnek.

A fertőszentmiklósiak az egészségügyi szolgáltatások terén is jól állnak. Az egészségügyi központban két háziorvos és egy házi gyermekorvos látja el a betegeket. A lakosságszámot figyelembe véve a település ellátottsága kiemelkedően jó, az elmúlt évben egy háziorvosra és házi gyermekorvosra 1272 lakos jutott, mely jóval kedvezőbb a megyeinél és a hasonló nagyságú városok átlagánál is. Az időskorúak ellátására saját fenntartásban 35 férőhellyel – teljes kihasználtsággal – otthont működtetnek. Emellett szintén az idős emberek ellátását szolgálja az időskorúak nappali intézménye, a településen közel százan részesültek szociális étkeztetésben vagy házi segítségnyújtásban.

A turizmus fellendítését szolgálhatja a város szélére tervezett jóléti tó megépítése.
A turizmus fellendítését szolgálhatja a város szélére tervezett jóléti tó megépítése.

Az elmúlt időszakban a kisvárosban is módosult a családi állapot szerinti összetétel: a házasok száma csökkent, ezzel szemben az egyedülállóké és az elvált családi állapotúaké növekedett. A legutolsó népszámláláskor 52-en választották az élettársi kapcsolatot. Érdekesség még, hogy Fertőszentmiklóson a megyei átlagnál 31-gyel több, vagyis 1100 nő jut 1000 férfira.

Olvasóink írták

 • 6. TancsKaszabell 2009. január 11. 11:45
  „Ez a cikk jó áttekintést ad hazánk legfiatalabb városának állapotáról,fejlődéséről és a jövőt építgetni szándékolt terveikről.
  Csak erről szól! Politikumot,azt nem találtam benne.”
 • 5. zotyo 2009. január 11. 10:17
  „Milyen szép és milyen jó körülmények között élünk, csak azt nem tudom ezt mi miért nem érezzük!Vagy csak akkor rossz a helyzet amikor választások jönnek és szidni kell a fidesz ellenfeleit?Vagy ez a cikk más szempontokból íródott?”
 • 4. miracle 2009. január 09. 19:35
  „Szívesen!”
 • 3. TancsKaszabell 2009. január 09. 17:23
  „Köszönöm a figyelmességedet!
  Áttanulmányozom.”
 • 2. miracle 2009. január 09. 15:19
  „Fertőszentmiklósi rendezési terv:
  http://fertoszentmiklos.hu/documents/20081015fertoszentmiklos_szabalyozas_egyben.pdf”
 • 1. TancsKaszabell 2009. január 09. 09:25
  „Ezek jó hírek !
  Vajon mekkora lesz ez a jóléti tó?Látogatni fogjuk.Jó üzlet lehet ha okosan fejlesztik.
  Ha jól emlékszem Sopronban a Jereván lakótelep határ felőli területén is akartak egy tározót építeni.
  Mi a helyzet ezzel?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűtenek Brennbergben, csak lassabban lesz meleg

Sopron – Az intézményünkben a győri Cothec Kft. kezeli a fűtést és szakembereik kérésünknek… Tovább olvasom