Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A turisták nem bliccelnek a buszokon

Sopron - A válság is hozzájárul a morális változásokhoz – tartják a szakemberek. Több a bűncselekmény, a kihágás, egyesek rászorultságuk okán, mások csak „kalandból" nem fizetnek a szolgáltatásokért. Egyre több a bliccelő a buszokon is.
– Érdekes módon nem az utazik jegy nélkül, aki rászorul, többnyire a középiskolás-korúak közül, és a felsőoktatási intézménybe járó korosztályból kerülnek ki a bliccelők.

Őket a potyázó középkorúak követik, az idősek és a kisiskolások szinte soha nem utaznak érvényes jegy vagy bérlet nélkül.

E tapasztalatokat mondta el a Kisalföldnek Bognár László, a Kisalföld Volán forgalmi és kereskedelmi igazgatóhelyettese. – Valamennyi vonalon tapasztalható a bliccelés, számuk arányos az adott járatra jellemző utasszámmal – tette hozzá.

A szakembertől megtudtuk, hogy a jelenség a turistákra egyáltalán nem jellemző. A bliccelő utasok egy része pedig igencsak kreatív.

– A többség a legegyszerűbb megoldást választja, nem vált jegyet, s úgy utazik. Vannak olyanok akiknél kéznél van a jegy, de nem lyukasztják ki, remélik, ha közeledik az ellenőr, lesz még erre idő. A legbátrabbak azok, akik a már egyszer felhasznált jegyeikből próbálják kiválasztani az adott járatra illőt, többen átruházzák másokra a bérletüket, egyesek pedig a jegyhamisítástól sem riadnak vissza – mondta az igazgatóhelyettes.

Aki elfelejtett jegyet venni, az a buszon, a sofőröknél, így Barasics Győzőnél is megválthatja. Fotó: Magasi Dávid
Aki elfelejtett jegyet venni, az a buszon, a sofőröknél, így Barasics Győzőnél is megválthatja. Fotó: Magasi Dávid

Az ellenőrzéseket Sopronban a megyében dolgozó ellenőri csoport végzi. A munkatársaknak szigorú alkalmassági feltételeknek kell megfelelniük, és jelenleg elegendő a létszámuk. Ez a cég számára azért fontos, mert jelenlétük visszatartó hatású. Érezhető az elszegényedés miatti bliccelések számának növekedése is, de sokkal szembeötlőbb a morális válság, ami együtt jár a fizetési hajlandóság csökkenésével.

– Sajnos egyre több atrocitás éri ellenőreinket, elég sok az agresszív utas. Az erőszakoshoz szükség esetén rendőrt hívunk, ma már ez sem ritka jelenség.


A bírságról

Ha valaki Sopronban utazva a buszon nem tudja felmutatni érvényes buszjegyét vagy bérletét, akkor 6000 forintos pótdíjra számíthat. Ha ezt 30 napon belül nem fizeti be, akkor az összeg 9000 forintra emelkedik, s ha ekkor sem rendezi a számlát az utas, akkor a közlekedési társaság jogi úton, fizetési meghagyással érvényesíti a követelését. Ha csak otthon felejtett bérletről van szó, akkor mód van ennek bemutatására két héten belül, ebben az esetben a pótdíj 1000 forint bemutatási díjra módosul.

Olvasóink írták

 • 10. Virgács1 2009. április 08. 19:56
  „Intel!
  Igazad van, sokan roppant koszos ruhába ülnek a buszon, ez nem csak a munkás emberekre igaz, nem lehet általánosítani.De engem is nagyon zavar, mikor a festékes, olajfoltos ruhában csücsülnek egyesek. Többször lett a kabim olajfoltos.De mivel megvette a jegyet jogosult az utazásra. Nem hinném, hogy a gépkocsivezető feladata lenne, hogy közölje, hogy ne üljön le, ez inteligencia kérdése.
  Sajna nem mindenki az.”
 • 9. egybuszos 2009. április 07. 23:22
  „Hogyan tudnak bliccelni a diákok?
  Sokan tévedésbe vannak azzal hogy a diák kapja a bérletet, nem így van. Akinek van gyereke az valószinű tudja hogy a bérletet félévente igényelni kell, és akkor kap. De ennek ellenére sokan nem igényelnek, és sok trehány diák is van aki elveszti a bérletetét. Ők tudnának 400Ft-ért venni, de inkább "´kölcsön kérik" vagy hamisitják a bérletet. A bérlet hátuljára minden a bérlettel kapcsolatos dolog le van írva, csak el kéne olvasni, és akkor nem lenne ennyi probléma.”
 • 8. Intel 2009. április 07. 20:23
  „Munkásruha közt is van különbség.
  Gondolom otthon sem mindenfajta ruhában ülünk le mondjuk a fotelba....

  ne tessék kiforgatni a szavaim...”
 • 7. jockey 2009. április 07. 11:18
  „Én rendkívül ritkán utazom busszal, de úgy tudom, hogy csak elől, a sofőr előtt lehet felszállni. Akkor hogyan lehet jegy nélkül utazni? Nem értem. A másik, hogy Sopronban a diákok ingyen bérletet kapnak. A középiskolások is. Akkor hogy lehet ekkora butaságot leírni a cikkben, hogy a középiskolások nem vesznek jegyet. Minek vennének, ha van bérletük?
  Egyébként Intel ötlete megfontoladnó. Ezentúl buszon csak szmokingban lehessen utazni, mindjárt nem lesz zsúfoltság! :)”
 • 6. Tódi 2009. április 07. 09:17
  „Mondjuk a középiskolás is kap bérletet, szóval miért bliccelne??? Ellenben nem egyszer röhögött a markába és dicsekedett a nyugdíjas, hogy őneki még van 2 éve, hogy ingyen utazhasson, de egy fenét fog nyugdíjas bérletet venni, úgyse nézi senki! Volt is belőle probléma, mikor jött az ellenőr és még neki állt feljebb, hogy elég öreg ő már, minek jegyet vennie. Azt kellene jobban ellenőrizni, hogy betöltötte-e már egy-két nyugdíjas a korhatárt. Amúgy itt Sopronba tényleg mostanában egyre több az ellenőr, tavaly nyár óta rendszeres az ellenőrzés. Csak így tovább, nem rájuk kell mérgesnek lenni, ők csak a munkájukat végzik.”
 • 5. pc 2009. április 07. 07:30
  „"az idősek és a kisiskolások szinte soha nem utaznak érvényes jegy vagy bérlet nélkül. " Mi a fenének utaznának? Ha jól tudom, az idősek ingyen utaznak, a kisiskolások meg ingyen megkapják a bérletet, de ha nem, akkor meg aránylag olcsón meg tudják venni.

  Intel! Neked tényleg a munkásruhások jelentik a legnagyobb problémát? Nézz körül, és meglátod, hogy egy-két embernek mocskosabb az "ünneplő ruhája", mint egy átlag munkásruha!”
 • 4. egysoproni_ 2009. április 07. 00:22
  „Intel!
  Nem minden munkásruhás ember ül le a buszon. Pl.: én sem!! Sok embernek nincs lehetősége átöltözni a munkahelyén akkor szerinted ők hogy a frászba mennek haza??”
 • 3. Intel 2009. április 06. 21:58
  „Talán azzal is foglalkozni kellene, hogy munkás ruhában nem engednek fel embereket!
  Mivel sok más ember utánna pedig a koszos ülésbe ül bele....”
 • 2. marta1986 2009. április 06. 21:38
  „Sajnos tényleg vannak buszon ellenőrök. Már azért is meg akarják vágni az embert ha nincs ráírva a szám a bérletre.
  Azt értem hogy büntetnek valahol jogos is, de mi utasok annyit elvárnánk hogy pontosak legyenek és ne maradjanak ki. MErt ez sajna gyakran előfordul főleg téle és peresz azokat hadják ki ami gyakrabban mennek (11 busz).”
 • 1. 1soproni 2009. április 06. 18:21
  „kb 15 éve találkoztam utoljára ellenőrrel a buszon.
  Azt hittem, ezt már rég a sofőrök végzik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egészségesebb és hosszabb életért

Sopron - A környéken élők számára szervez ambuláns kardiológiai rehabilitációs programot a soproni… Tovább olvasom