Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

A Toscával folytatódik jövőre a szentmargitbányai operafesztivál

Az idei Aida-premier után jövő nyáron a Toscával várják a vendégeket a Burgenlandban található kőfejtőbe.
Puccini Tosca című operájával folytatódik jövő nyáron a szentmargitbányai operafesztivál, melynek szervezeti-üzleti háttere is rendeződni látszik azok után, hogy idén nyáron csődeljárás indult a korábbi rendező cég fizetésképtelensége miatt.

A fesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtő tulajdonosa, az Esterházy Betriebe és a kft. által létrehozott új rendező cég, az Arenaria képviselői csütörtöki bécsi sajtótájékoztatójukon hangsúlyozták: a fesztivál folytatódik és megújul, új partnerek bevonásával próbálnak lépést tartani a legmodernebb kihívásokkal és megfelelni az operarajongók minden igényének.

Az idei Aida-premier után jövő nyáron a Toscával várják a vendégeket a Burgenlandban található kőfejtőbe, emellett kísérőprogramok is lesznek, már biztosan jön a Dire Straits-alapító Mark Knopfler, de további előadókkal is tárgyalnak - tették hozzá.

Karl Wessely, az Arenaria vezetője úgy fogalmazott: az új Tosca csodaszép színpadképe és a felkért neves művészek jelentik a garanciát arra, hogy minden operarajongót lenyűgözzön az előadás. Az opera rendezője, Robert Dornhelm immár harmadik alkalommal rendez a szentmargitbányai kőfejtőben. 2013-ban a Bohéméletet, 2014-ben az Aidát vitte színpadra. A szervezők szerint a temesvári születésű rendező tapasztalatának és izgalmas látásmódjának köszönhető a kőfejtő kulisszái között bemutatott opera egyedi varázsa.

Robert Dornhelm a sajtótájékoztatón kiemelte: az egyes felvonások különlegességét az adja, hogy mind más hangulatúak, a nézőnek igazi meglepetéssel szolgálnak majd. A rendező elmondta, hogy munkája során a modern színpadtechnika vívmányait is felhasználja, egyes jeleneteket ugyanis mozgóképes bejátszásokkal is színesít. Célja, hogy megteremtse a kamaradarabok hangulatát, a közönség a történet részévé váljon, és érzelmileg azonosuljon a szereplőkkel.

A darab zenei vezetője, a Finn Nemzeti Operaház vezető dirigense, Michael Güttler a sajtótájékoztatón elmondta: mivel a helyszín akusztikailag teljesen eltér egy operaház tulajdonságaitól, a legnagyobb kihívást a komoly színvonalú hangtechnika kialakítása jelentette.

A színpadképért felelős Amra Bergman díszlettervező egy római útjából merített ihletet, ahova a rendezővel együtt utazott, hogy az ő látásmódján és értelmezésén keresztül szerezzen motivációt a munkára.

Így alkotta meg színpad felé magasodó óriás angyal tervét, amely szinte átöleli az egész teret. Olyan színpadképet szeretett volna alkotni, amely nemcsak a művel, hanem a kőfejtő természetes hangulatával is összeolvad és szoros egységet alkot, így a nézők is jobban azonosulhatnak a művel - hangoztatta.

Tosca szerepében a görög szoprán Alexia Voulgaridou látható, Cavaradossit Andréa Caré és Yusif Eyzvazov, Scarpiát Marco Vratogna és Davide Daniami, míg Angelottit Alessandro Spina és Alexander Krasnov alakítják. Az előadás egyik különlegességét a helyszín adja, hiszen a kőfejtő Európa egyik legizgalmasabb szabadtéri színpada.

Az itt rendezett koncertek és előadások mintegy 220 ezer látogatót vonzanak évente. Szentmargitbányán található Európa egyik legrégebbi kőfejtője, amely 2001 óta az UNESCO-világörökség részét képezi. A kőfejtőben bányászott homokkövet a bécsi Szent István-székesegyház (Stephansdom) és a bécsi körúton található legjelentősebb épületek építéséhez használták.

Az új Tosca-produkciót 2015. július 8. és augusztus 15. között 17 alkalommal mutatják be, a szervezők több mint nyolcvanezer jegy eladásával számolnak.

A belépőjegyek már kaphatók, áruk 29 és 113 euró (8800 és 34 000 forint) között mozog. Az Esterházy Magánalapítvány a burgenlandi kulturális élet egyik legfontosabb szereplője, amely feladatául tűzte ki a kulturális örökség megőrzését és a nagyközönségnek való bemutatását.

Az alapítvány gondozza az Esterházy borászatot, kezeli a kismartoni Esterházy-kastélyt, a fraknói várat, a lackenbachi kastélyt, illetve az operafesztiválnak otthont adó szentmargitbányai kőfejtőt is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százezer ember szemetét fogadják Cséren

Sopron és 38 település számára megteremtődött a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, és a… Tovább olvasom