Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A szomszéd jószágai lelegelik a kiskert minden hasznát

Lövő - Állatot tartani csak úgy szabad, hogy az mások javaiban ne tehessen kárt. A mulasztókat figyelmeztetik, de nem a bírságolás a cél, hanem a jószomszédi viszony megtartása és a gazdák felelősségérze-
tének kialakítása.

– Nagyon mérges vagyok, a szomszéd állatai ugyanis mind az én kertemben legelnek – kezdte panaszát lövői olvasónk. Neve elhallgatását azért kérte, mert nem szeretné, ha tovább mérgesedne az amúgy sem túl baráti viszony a szomszédjával, ami náluk jószerével csak a köszönésre korlátozódik.

– A mellettünk lévő telken rengeteg állat él, a szárnyasok nálunk költenek, s csipegetik egész nap a veteményt. Nem tudom, mit tehetnék, szeretem az állatokat, bántani, befogni nem akarom őket. De mégiscsak bosszantó, hogy a fáradságos munkával megművelt kertben egy szem termés sem lesz, a jószágok lelegelik a hasznot – fogalmazott.

– A település képviselő-testülete megalkotta állattartási rendeletét, amihez az állattartás általános elveit vettük irányadónak – mondta el lapunknak Lukács Antalné körjegyző. – Alapszabály, hogy az állattartás mások nyugalmát, biztonságát és testi épségét nem veszélyeztetheti. Az állatok tartására szolgáló építményeket és az ezekhez tartozó létesítményeket úgy kell kialakítani, hogy ezek azon túl, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a jószágoknak, megakadályozzák azt is, hogy az állatok a gazda területéről kijussanak és másnak kárt tegyenek.

Állatot tartani csak oly módon lehet, hogy az más ingatlanára átmenni ne tudjon – tette hozzá.

A jegyzőnő hangsúlyozta, amennyiben az olvasó a hivatalban is elmondja panaszát, akkor kivizsgálják az ügyet és figyelmeztetik a hanyag szomszédot. Megjegyezte azt is, nem a bírságolás a céljuk, eleinte nem is büntetnek, hanem a felelős állattartást szeretnék elérni, s azt, hogy az ilyen ügyek ne mérgezzék a településen élők egymás közti viszonyát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szélhámos, aki keresztelt és alkotmányt módosított

Sopronkőhida - Érettségije sincs, de évekig praktizált pszichiáter főorvosként, ügyvédként még… Tovább olvasom