Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A soproni hűség és méltóság napja

Sopron - A hűség és a méltóság napját ünnepelték tegnap Sopronban, emlékezve az 1277-es szabad királyi városi cím elnyerésére és az 1921-es népszavazásra. A program a hagyományoknak megfelelően ünnepi közgyűléssel kezdődött, este pedig a Hűségzászlónál tartott megemlékezéssel és színházi díszelőadással zárult.

Az ünnepi közgyűlésen adták át a város idei kitüntetéseit, köztük a legrangosabbat, a díszpolgári címet, amelyet idén dr. Ádám György professzornak ítéltek oda. A kitüntetések átadása előtt Fodor Tamás polgármester emlékezett a kettős évfordulóra, kiemelve, hogy Sopron nagy történelmi dátumai 1277, 1921, 1956 és végül 1989. Az évszámokhoz köthető események a hűségről és a méltóságról szólnak. A soproni polgárok méltóságáról, és hűségükről a hazához és Európához.

December 14-e, az 1921-es népszavazás napja Sopronban a hűség ünnepe. Ezen a napon döntöttek ugyanis a soproni és a városkörnyéki települések arról, hogy – a trianoni országcsonkítás után – inkább magyarok maradnak, mintsem Ausztriához csatlakoznak. A békeszerződéstől a népszavazásig azonban sok minden történt, s elsősorban az ágfalvi csatáknak köszönhetően írták ki a népszavazást a nagyhatalmak.

A pénteki ünnepi közgyűlésen Fodor Tamás polgármester emlékezett a nagy történelmi eseményre, nem feledkezve el az akkori idők kiemelkedő polgármesteréről, Sopronyi Thurner Mihályról sem, akinek diplomáciai érzéke és kitartása nagyban hozzájárult a népszavazás kiírásához. 

A város kitüntetettjeit a hagyományoknak megfelelően a hűség napján ünnepi közgyűlésen köszöntötték. Fotó: Magasi Dávid

A polgármester történelmi párhuzamot vont az 1277-es szabad királyi cím elnyerése (IV. László azért jutalmazta meg Sopront, mert kitartottak királyuk mellett annak ellenére, hogy a cseh király fogságában voltak az előkelőségek gyermekei), az 1921-es népszavazás, az 1956-os forradalom és az 1989-es történések (Páneurópai Piknik) között, kiemelve, hogy mindegyik esemény a hűséget, a szabadságszeretetet és a soproni emberek méltóságát szimbolizálja itthon és szerte Európában. Nem véletlen, hogy már a húszas  években törvénybe iktatták a város hűségét, a Civitas Fidelissima elismerés adományozásával. 2001 óta pedig országos ünnep is ez a nap, ezt az első polgári kormány iktatta törvénybe.

A polgármester megemlékezését követően adták át a helyi kitüntetéseket. Az elismerések átadására felsorakozott a teljes városvezetés: Fodor Tamás polgármester, Simon István, Havas András és Abdai Géza alpolgármesterek. Sopron Sportjáért kitüntetést vehetett át Jäkl Gusztáv, a természetbarát-szakbizottság elnöke. A „Sopron ifjú tehetsége" elismerést Szalai Tamás, a Szegedi Tudományegyetem csillagász szakos hallgatója kapta. A Sopron Szolgálatáért díjat Katona Sándor nyugalmazott alezredes vehette át, aki 1956-ban a város rendőrparancsnoka volt. Sopronért-emlékérmet kapott Szuchentrunk Mihály kanonok, a Szent István-templom plébánosa, Bindes Ferenc kanonok, a Szent György-templom plébánosa és Perkovátz Tamás, a Perkovátz-ház tulajdonosa közéleti tevékenységéért. Az ifj. Flandorffer Ignác-díjjal jutalmazták Meszlényi Vilmost, a Parola üzletlánc tulajdonosát. A Wälder József-díjat  idén Kárász Tibornak, a vízmű vízellátási üzemegység-vezetőjének adományozták.  Sopron Kiváló Pedagógusa elismerést Butor Józsefné, a Hermann Alice Óvoda vezetőhelyettese és Székely Csaba, a Fáy-szakközépiskola igazgatóhelyettese kapott. A Király Jenő-díjat ezúttal dr. Poór Líviának, a pszichiátriai járóbeteg-ellátás csoportvezető főorvosának ítélték. Sopron Kultúrájáért elismerést kapott dr. Kovács József László egyetemi docens, az irodalomtudományok kandidátusa. Civitas Fidelissima díjat vehetett át Koch Péter vezetőtervező, és a 450 éves jubileumát ünneplő Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium, Líceum. Az elismerést Tölli Balázs igazgatónak nyújtották át. Pro Urbe Sopron-díjat Michael Töltl, a Bad Wimpfen–Sopron Kulturális Egyesület elnöke kapta. A legrangosabb kitüntetést, a Sopron Város Díszpolgára címet dr. Ádám Antal, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet professzora, a Magyar Tudományos Akadémia tagja kapta.

A kitüntetési ünnepséget követően a városvezetők megkoszorúzták a Hűségkaput és Sopronyi Thurner Mihály szobrát, majd állófogadáson látták vendégül az ünnepség meghívottjait.

A programsorozat este a hóval borított, fényárban úszó Széchenyi téri Hűségzászlónál folytatódott, ahol dr. Ádám Antal  mondott ünnepi beszédet. A város díszpolgára párhuzamot vont az 1921-es hűség és napjaink hűsége között, felidézte életét és munkásságát. Az ünnepi gondolatokat követően a városvezetők elhelyezték a hűségkoszorút – amelyre a soproniak kötöttek fel hűségük jelképeként nemzetiszínű szalagot – a Hűségzászló talapzatán. Koszorúzott Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője és lerótták tiszteletüket a népszavazásban részt vevő települések, és számos intézmény is. A programsorozat a Petőfi Színházban Tamási Áron Vitéz lélek  című drámájának díszelőadásával zárult.

Olvasóink írták

 • 3. Surányi János 2007. december 18. 17:35
  „Bocs Kedves CSABAZS !!”
 • 2. Surányi János 2007. december 18. 17:29
  „Jaj .. Jaj !
  Izgatottan néztem tovább a tablót ki maradt ki vagy került bele
  akivel kapcsolatosan az" izlések és pofonok " lettek emlegetve
  kedves zsabazs forumtársam által.
  Jaj ! Megnyugodtam !
  Örömmel fedeztem fel a nagy, városi patriótát aki éjt nappallá téve
  anyagi erejét nem kímélve küzdött a Deák tér rekonstrukciója ellen.
  Jaj de jó!!”
 • 1. csabazs 2007. december 17. 18:47
  „Ahogy a képet elnézem, van aki hiányzik a kitűntetettek közül, s van akinek nem kellett volna ott lenni!
  De izlések és pofonok....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikkasztás gyanújával őrizetben a postásnő

Sopron - Nem hozott szerencsét a 13-as szám a november végén nyolcszázezer forinttal eltűnt alsóörsi… Tovább olvasom