Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

A nemzeti parké a halászati jog

A Fertő–Hanság Nemzeti Park és az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság nyerte el a mezőgazdasági tárca által meghirdetett pályázaton a Fertő tó halászatának jogát.
A Fertő tavon egyelőre minden csendes, a csónakok a part mentén várják, hogy meginduljon a halászati szezon.
A több mint négy évtizede ezt a munkát végző győri Előre Halászati Szövetkezet azonban 126 millió forintos kártérítési igénnyel lépett fel. A győri Előre Halászati Szövetkezet 1962 óta jogosult a Fertő tó magyarországi részének halászatára. A cég az elmúlt több mint négy évtizedben szakszerű gazdálkodást folytatott a mintegy 1700 hektárnyi vízfelületen, amibe a 240 kilométer hosszú csatornarendszer is beletartozik.

A rendszeres lehalászáson túl gondoskodtak a halivadékok újratelepítéséről is. A kilencvenes évek második felében megalkotott halászati törvény előírta a halászati jog megpályáztatását.
Ennek alapján a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium meg is hirdette azt. A 2001-es felhívásra a győri szövetkezet, továbbá a Fertő–Hanság Nemzeti Park az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatósággal karöltve nyújtott be pályázatot, amit a második fordulóban utóbbiak el is nyertek.

Joguk van kártérítésre

– Mindig békében éltünk a nemzeti parkkal – állítja Vida András, a győri Előre Halászati Szövetkezet elnöke. – Azt is tudomásul vesszük, hogy a vízüggyel együtt ők a pályázat nyertesei. Az viszont törvényben biztosított jogunk, hogy kártérítést igényeljünk, aminek az összege számításaink szerint 126 millió forint. Mi ugyanis az ütemtervben előírtak alapján folyamatosan gazdálkodtunk a tavon. Megteremtettük ehhez az infrastruktúrát is, amit szívesen átadunk az új gazdálkodóknak. Pk egyébként azt ígérték, hogy a Fertő tavon alkalmazott tíz halászunkat és felszereléseiket is átveszik.

Átveszik a halászokat

– Néhány hete kaptuk meg az értesítést arról, hogy mi lettünk a pályázat nyertesei – mondja dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója. – A tárgyalásokat ennek megfelelően a vízügyi igazgatósággal együtt megkezdtük a győri Előre Halászati Szövetkezettel. Megegyezés még nem született, de annyi bizonyos, mindenki zökkenőmentesen szeretné lebonyolítani az ügyet. Amint megállapodunk egymással, átvesszük a gazdálkodói feladatokat is. Minden halász megőrizheti munkahelyét. Ám a horgászoknak is azt üzenjük, támogatjuk őket. Sőt, olyan halfajok telepítését tervezzük, mint a nyurgaponty, süllő, compó, csuka, amelyek mindig is őshonosak voltak a Fertőben.
Amíg a kártérítést ki nem fizetik a győri szövetkezetnek, őket illeti meg továbbra is a halászati jog. Ennek megfelelően halászaik már készülődnek a tavaszi szezonra, ami a jövő hét végén el iskezdődik.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kialudtak a lángok a gyertyaraktárban

Az utolsó lángokat is eloltották a soproni tűzoltók a Somfalvi úti gyertyaraktárnál, ahol még tegnap… Tovább olvasom