Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A munka jelentene gyógyírt bajaikra

A harkai Balsi Katalin évek óta nem talál állást. Panaszával szinte egy időben fordult hozzánk egy soproni ötvenöt éves hölgy, aki nemcsak munkát, lakást is szeretne.

Sorsuk, helyzetük kapcsán a soproni munkaerő-piaci helyzetre és a városi támogatásokra is kitérünk.

A fiatal Balsi Katalin egyedül neveli kislányait, párkapcsolatai nem sikerültek. Családi segítséggel vett évekkel ezelőtt egy pici garzont, amit mindig nagyobbra cserélt, felújított, s most egy harkai házban él gyermekeivel. Havi jövedelme, a családi pótlék és a gyerektartás nem éri el a 60 ezer forintot.

– Mindent megtennék azért, hogy dolgozhassak, de csak nappal tudnék munkát vállalni a gyerekek miatt – kezdte Katalin. – Apukám hónapok óta kórházban van, anyukám csaknem teljesen vak. Ápolási segélyt mégsem kaphatok, mert két ingatlan – a szüleimé és az enyém – a nevemen van. Gondoltam, átíratom a házat a családtagok nevére, de az illetéket nem tudnám kifizetni. Szívós munkaerő vagyok, csak nem kapok lehetőséget. Kereskedelmiben érettségiztem, dekoratőri és számítógépes végzettséget is szereztem.

A soproni Kasza Ferencné egy másik korosztályt képvisel. Ötvenöt éves, családjával másfél évtizede albérletben él. Napokon belül el kell hagyniuk a lakást, mert nem tudják fizetni a költségeket. Fiával, lányával, azok gyerekeivel öten élnek együtt, csak a fia dolgozik. Munkát keres ő is, de egyre elkeseredettebb. Szociális bérlakásra is pályázna, de nem tudja vállalni a felújítást, nem tudja felmutatni az erre szánt pénzt.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a regionális munkaügyi központ szolgáltatási főigazgató-helyettese elmondta, noha januárban a soproni kirendeltség területén 446 volt a betöltetlen állás, a válság az idősebb állástalanok helyzetét tovább rontotta. Külön programokkal segítik őket és azokat is, akik csak alapfokú végzettséggel rendelkeznek. Hasznos a Start Extra-kártya is, amit azok az álláskeresők válthatnak ki, akik betöltötték az 50. életévüket vagy alapfokú végzettségűek. A kártyával rendelkező munkavállaló után az első évben a munkáltatónak nincs járulékfizetési kötelezettsége és ez a második évben is minimális. A témával kapcsolatban azt is elmondta, a fiatalabbak segítségükkel új szakmát tanulhatnak, számukra tréningeket és egyéni tanácsadást is tartanak.

– Az említett két eset sajnos nem egyedi, a családok szociális helyzete az elmúlt időszakban jelentősen romlott – válaszolta megkeresésünkre Kuslics Balázs, a városháza szóvivője. – Lehetőségeinkhez mérten segítjük a rászorulókat, az említett családok is több alkalommal kaptak különböző segélyt az önkormányzattól.

Megtudtuk azt is: a szociális bérlakások esetében nem mindig kell vállalni a felújítás költségét, eltérőek a pályázatok.

Olvasóink írták

  • 2. info2009* 2010. március 09. 23:07
    „A munka nem gyogyir. A PENZ az, csak nem kapjuk meg munka nelkul. Csak pontositani szeretnem a cikk cimet.”
  • 1. obama 2010. március 08. 15:19
    „ugyan valaki 15 eve var lakasra megse kap. de ha letenne mondjuk egy kis penzt az asztalra biztos hogy kapna lakast.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év idegenvezetője lett

Az idegenvezetési világnap alkalmából Sopronban Kőrös Ildikó vehette át Az év idegenvezetője díjat.… Tovább olvasom