Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

A madárinfluenza valós veszély

Hazánkban tavasszal nagyobb az esélye, hogy vonuló madarak robbantsák ki a járványt.
Hazánkban tavasszal nagyobb az esélye, hogy vonuló madarak robbantsák ki a járványt. A madárinfluenza valós veszély, de az oltóanyag már próbára kész.

Svéd és holland kutatók szerint a vonuló madarak, ezen belül is a vadkacsák lehetnek a madárinfluenza legfőbb terjesztői. A Fertő tó hazánk egyik legnagyobb madárgyülekező helye, ahol számos vonuló populáció keresztezheti egymás útját. – Ennek ellenére nagyon kicsi a valószínűsége, hogy itt megjelenjenek a délkeleti irányból szórványosan érkező egyedek, amelyek esetleg fertőzöttek a halálos vírussal. A Kárpát-medencében és így térségünkben is a kórokozótól még érintetlen területeken zajló észak–dél irányú vonulás a jellemző – mondja Pellinger Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park zoológusa.

– Egyébként  a nemzeti park területén és közelében minden tömegesebb elhullást figyelemmel kísérünk és jelentjük azt a szakhatóságoknak. Így történt ez a közelmúlt rétihéja-mérgezéses esetében és az Ausztriában kitört botulizmus ügyében is, ez a kór több száz madár pusztulását okozta nyugati határaink közelében. Ami a madárinfluenza felbukkanására vonatkozik, arra a tengerparti országokban jóval nagyobb az esély, hiszen itt vannak a különféle madárvonulási fő útvonalak állandóan zsúfolt kereszteződései. Tavasszal azonban a Fertő tóra is megérkeznek Észak-Afrikából azok a madárcsapatok, amelyek még a fekete kontinensen találkozhattak a ma fertőzött területnek számító délkelet-ázsiai és oroszországi térségek vonuló szárnyasaival.

– A madárinfluenza gyors ütemben közeledik Magyarország keleti határaihoz – nyilatkozta a Kisalföldnek Ritoók Emese, az ÁNTSZ szóvivője. – A legfrissebb információk szerint a járvány hétfőn átterjedt az Urál európai oldalára is. Negyven oroszországi településen pusztít. A vándormadarak terjesztik a háziszárnyasok között is. Hazánknak eközben sikerült előrelépnie a felkészülésben. Az úgynevezett H5N1-es vírus altípus ellen már próbára kész a magyar oltóanyag. Ennek törzsét az Egészségügyi Világszervezet bocsátotta rendelkezésünkre. A kutatók most arra készülnek fel, hogy az igazi veszélyt jelentő és géncserével kialakuló, emberről emberre terjedő altípus ellenanyagát is megtalálják. Ehhez azonban a hirtelen kialakuló tömeges járvány okozóját kell még időben „elfogni". A kipróbált védőoltásokat térítésmentesen elsőként a gyerekek és az idősek kaphatnák meg.

Kapcsolódó anyagok >>

13 éves kislány a madárinfluenza újabb áldozata (2005-01-29) >>
200 ezer szárnyast pusztítanak el Vietnámban (2005-02-04) >>
A madárinfluenza is Kínából származik? (2004-01-29) >>
A vírus már tíz országban (2004-01-27) >>
Elkészült az oltóanyag (2005-08-22) >>
Kicsi az esélye a madárinfluenza terjedésének Magyarországon (2005-08-12) >>
Japán leállította az észak-koreai baromfi-importot (2005-03-17) >>
Madárinfluenza Amerikában (2004-02-11) >>
Madárinfluenza: járvány vagy lokális? (2005-07-30) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi kávéház épül

Utolsó szakaszába érkezett a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni, Ady Endre úti központjában létesülő kávéház építési munkálata, a volt élelmiszerbolt helyén. A tervező a legmodernebb technikát ötvözte a faipari hagyományokkal. Az épület jól illeszkedik a botanikus kert hangulatához, ezt az érzést erősíti majd a növényzet felé benyúló terasz is, amely fűthető lesz. Tovább olvasom