Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

A kutya nem hibás, miénk a felelősség

A kutyatámadások időről időre visszatérő problémát jelentenek. Mégis sokan sétáltatják szabadon kedvencüket. A szakember minden esetben a póráz használatát javasolja.

– Városban sosem veszem le Fanniról, a kiskutyámról a pórázt. Részben azért, mert nem mindig hallgat rám, másrészt féltem a nagyobb testű kutyáktól. Nagy felelőtlenség szabadon engedni a kutyát, hiszen ha baj van, nem tud olyan gyorsan reagálni a gazdája – mondta el Molnár Zsolt kutyatulajdonos, miközben sétáltatta kedvencét.

Molnár Zsolt szerint felelőtlenség a parkokban szabadon engedni a kutyát. Fotó: Tóth Életke
Molnár Zsolt szerint felelőtlenség a parkokban szabadon engedni a kutyát. Fotó: Tóth Életke


– Mindig volt kutyánk. Sajnos már sok problémánk adódott abból, hogy mások nem használtak pórázt. Ha távolról észreveszem, hogy gazda nélküli kutya közelít felénk, főleg ha agresszív, közelebb húzom vagy ölbe kapom Fannit.

Katona Mónika szintén a Deák téren sétáltatta a kutyáját. Ő azonban nem használt pórázt. Azt mondta, a tereken mindig szabadon engedi Rexit, aki nagy testű kutya, ezért nagyobb mozgástérre van szüksége. Póráz azonban mindig van nála.

– A szukákkal általában nincs probléma, viszont ha egy másik kan kutyussal találkozunk, megfogom és ráteszem a pórázt, nehogy egymásnak ugorjanak – mondta Mónika.

 – A póráznak két vége van, egy a kutyán, egy a gazdi kezében. Ezért szoktam mondani, hogy egy támadásnál sosem a kutya a hibás, hanem a gazdi – nyilatkozta dr. Kovács Péter állatorvos. – A praxisomban évente 10–20 alkalommal keresnek fel kutyatámadás okozta sérülésekkel. Pedig a támadások nagy része megelőzhető lenne.

Egy erős pórázzal mi irányítjuk a kutyát, oda megy, ahová mi akarjuk. Ha látunk egy szabadon kószáló ebet, segítségével elkerülhetjük a konfliktust. Éppen ezért utcán a változtatható hosszúságú, úgynevezett flexi póráz sem elegendő. Az erdei sétáltatáshoz viszont ez utóbbi kiválóan megfelel, mert van egyfajta kontroll, ugyanakkor elég nagy szabadságot ad a kutyának. Sokan nem tudják, hogy az erdőben is kötelező a póráz, enélkül akár veszélybe is kerülhet házi kedvencünk – zárta a szakember.

Pénzbüntetés lehet a vége

A figyelmeztetésen kívül akár súlyos bírságot – a helyszínen maximum ötvenezer forintot – is fizethet, aki közterületen felügyelet, tehát póráz nélkül engedi kószálni, kóborolni a négylábú kedvencét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Sárvári Szabolcs jegyző - Kétszáz munkatársnak lett új főnöke

Dr. Sárvári Szabolcs 2006 óta dolgozik a közigazgatásban, február 23-tól Sopron jegyzője. Tovább olvasom