Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

A kultúra nem pénzkérdés

A magyar kultúra napja alkalmából megemlékezést tartottak az egyetem Erzsébet utcai épületének aulájában. Dr. Görömbei András Kossuth-díjas irodalomtörténészt a kultúra helyzetéről kérdeztük.

– Nincsenek jó híreim a témában. A kultúra nyugalmat, elmélyülést kíván, a mai kor rohanó emberének erre aligha van ideje. Remélem azonban, a probléma csak átmeneti, ugyanis a kultúra az egyik legfontosabb lehetőség a minőségi életre. Sajnos egyelőre a hangos politizálás leértékelte a művelődést, a mostani művészeknek ma már nincs olyan komoly szerepük a nemzet sorsának alakításában, mint elődeiknek. Meggyőződésem, hogy ez nem sokáig marad így, ez nem maradhat így – fogalmazott a Magyar Tudományos Akadémia tagja, dr. Görömbei András.

Dr. Görömbei András: „A kultúra nyugalmat, elmélyülést kíván, a mai kor rohanó emberének erre aligha van ideje. Remélem azonban, a probléma csak átmeneti.
Dr. Görömbei András: „A kultúra nyugalmat, elmélyülést kíván, a mai kor rohanó emberének erre aligha van ideje. Remélem azonban, a probléma csak átmeneti." Fotó: Magasi


Az irodalomtörténész szerint a kultúra nem pénzkérdés, hiszen a könyvek, az igényes muzsikát sugárzó rádióadók bárki számára elérhetőek. Úgy véli, a társadalom változásával a kultúra is változik, a könnyedebb műfajok vezetik a népszerűségi listát, de egyetemi tanárként látja, ma is vannak fiatalok, akik kifejezetten igénylik és keresik a színvonalas és komoly kulturális rendezvényeket.

– Sajnos a televízió nagyon sokat rontott a helyzeten. Én sokkal több igényes műsort szeretnék. Nem tudom, hogyan nyújthatnánk mentőövet a kultúrának, nem segít a kötelező színházlátogatás elrendelése sem például, mert a színvonalas szórakozás iránti igény belülről kell hogy fakadjon, az emberek egyéni igénye kell legyen. Szükséges lenne, hogy a kisebb közösségek is fontosnak tartsák a kultúra ügyét, és ha egyre többen tesznek a kultúráért, hiszem, hogy akkor elindulhatunk végre a megfelelő úton – mondta dr. Görömbei András, a Debreceni Egyetem professzora, aki a napokban Szatmárcsekén, a Himnusz születésének helyszínén átvehette a Kölcsey Társaság Kölcsey Ferenc-emlékérmét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP kontra Fidesz: Maradjunk, vagy sem a magánnyugdíj-pénztáraknál?

Katona Tamás (MSZP), szerint az emberek többségének megéri maradni a magánnyugdíj-biztosítónál. A… Tovább olvasom