Kisalföld logö

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 19°C | 32°C Még több cikk.

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Sopronban

Soronban, a hagyományok szerint sírjánál emlékeztek mindazokra az áldozatokra és mártírokra, akiket az embertelen politikai rezsim pusztított el, vagy nyomorított meg.

Szántó Róbert és Fennesz Rezső az 1919-es vörösterror soproni áldozatai

Az akkor 21 éves Szántó Róbert főhadnagyot és Fennesz Rezsőt az 1919-es vörös terror utolsó áldozataiként, mindenféle tárgyalás és ítélet nélkül, önhatalmúan létrehozott rögtönítélő bíróság ˝megbízása" alapján végezték ki a Szent Mihány-temetőben.

Szántó Róbert egy tizenkét gyermekes hidegségi kántortanító második gyermekeként született. A kivégzést elrendelő Szamuely László (Tibor nyolc évvel fiatalabb öccse) és a mártírok egyaránt 21 évesek voltak. Az utóbbiak „bűne" az volt, hogy miután a Sopron környéki falvak lakói 1919. június 5-én Nagycenkről Sopronba indultak a Tanácsköztársaság megdöntésére, ők is segítették a hatezer lelket számláló vonulás irányítóját. A visszaemlékezések szerint Szamuely László tudott Kun Béla kivégzéseket megszüntető táviratáról, de így szólt: ˝Ezt a kettőt még elintézzük!˝

Szántó Róbert – aki a marosvásárhelyi katonai alreáliskola után a kismartoni és a mödlingi műszaki akadémiát is elvégezte, s az első világháború harcterein több kitüntetésben is részesült – féltérdre ereszkedve és halott társát karjaiban tartva tiltakozott, hogy szemét bekössék kivégzése előtt. Sőt, kigombolta még a zubbonyát is és ő maga adott tűzparancsot.

A katolikus konvent díszsírhelyet adományozott azon a helyen, ahol a kivégzés történt, s a tragédia emlékére 1922-ben kétalakos szobrot állítottak a temetőben. Az emlékmű fő felirata: „Becsülettel a hazáért" volt.

Az emlékmű azonban tüske volt a ’45 utáni városvezetés szemében Hivatali utasításra 1948 októberében mintegy húsz embert vezényeltek ki, akik csákánnyal szétverték és kőtörmelékként teherautóval elszállították a kétalakos szobrot. A helyi kőfaragók becsületére legyen mondva, ők nem vállalták a szobor megsemmisítését. A rendszerváltás óta a sírhelyen újból emléktábla jelzi, mi is történt akkor a kommunista diktatúra idején.

˝Nincs különbség áldozat és áldozat között˝

A pénteki megemlékezésen beszédet mondott Vörös Ákos, a család képviseletében, majd Papp Ferenc alezredes a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Hadisírgondozó Hivatal osztályvezetője.

Fuvolán közreműködött Fodor Gábor, fuvolaművész.

A megemlékezésen a soproniak körében jelen volt dr. Fodor Tamás, Sopron polgármestere, Firtl Mátyás, a város és környéke országgyűlési képviselője, Abdai Géza alpolgármester, több intézmény vezetője, képviselőtestületi tagok.

Vörös Ákos szólt arról, hogy nincs különbség áldozat és áldozat között. Felidézte egy jelenkori magyar író egyik 2007-ben, a televízióban elmondott véleményét, amellyel az a kádári rezsim kegyetlenségét igyekezett igazolni.

Vörös Ákos ezzel kapcsolatban kifejtette: az írónak bocsánatot kellene kérnie ezért a kijelentéséért a kommunizmus minden áldozatától, mindazoktól, akik az ő családjához hasonlóan elvesztették családtagjukat, akiket a rendszer emberei kegyetlenül kivégeztek.

Papp Ferenc alezredes beszédét itt olvashatják >>

Olvasóink írták

 • 18. zeta62 2011. március 03. 21:18
  „http://www.valtozast.hu/web/index.php?option=com_content&task=view&id=249&Itemid=36”
 • 17. zeta62 2011. március 03. 21:15
  „Kommentár nélkül

  http://www.sopron.hu/Sopron/portal/front_show?contentId=9074”
 • 16. zeta62 2011. március 03. 21:11
  „14. TancsKaszabell 2011.03.03. 11:03
  Örölök, hogy örül!
  Nem érdekel, az sem, hogy érdemben nem hozott fel tényeket a megnevezett történelmi szereplőkről, csak irritálja, hogy nem kommunista, vagy nazarénus ( :D ) szemüvegen át látom azt az időszakot.
  Egészségére! Az ön értelmi színvonalára soha nem szeretnék kerülni!

  "Világörökségi támogatás Bokor Nándor és Fennesz Rezső sírjára
  Írta: Ivánkovics Ottó

  Immár közel két éve a Nemzeti Sírkerthez tartozik a Széchenyi-temetkezési helyeken kívül Bokor Nándor és Fennesz Rezső sírja is. Ezen apropóból a nagycenki Honismereti Kör kis összegű pályázatot nyújtott be a Fertő-táj világörökség Egyesülethez. .... A támogatási összegből két darab márványból készült váza került beszerzésre, amelyeket a napokban Nagy László elnök és a Nagycenki Honismereti Kör tagjai el is helyeztek a síroknál, ezzel is tisztelegve Bokor Nándor híres gépész és Fennesz Rezső mártír emléke előtt."

  Az említett mártírt nevezitek ti kvázi hazaárulónak? :D
  Ez a mostani, hivatalos (nem komcsi ) álláspont. Tetszik egyeseknek, vagy sem.
  Ennyit a magasan "hordott" ismereteiről!(orráról) :)
  Nem egyezik a véleményünk, mégsem nevezem se butának, se másnak...”
 • 15. Je.Ta. 2011. március 03. 12:04
  „Zeta!
  En nem ilyennek ismertelek meg anno 2006 tavaszan !”
 • 14. TancsKaszabell 2011. március 03. 11:03
  „11,12,13 sz Hsz.-hez !
  Az imént hosszasan és elégedettem somolyogtam, olvasva a példáit amelyek értelmi színvonala igazolásához hozzájárultak.Nem mocskolódtam,mert az bizony valami más műfaj,csak értékeltem a mondokája minőségét!
  Köszönöm a példákat !”
 • 13. zeta62 2011. március 03. 00:51
  „Mellesleg azt gondolja, hogy ÉN nem tudom a történetüket időben elhelyezni? :)
  Csak arra utaltam, őket is, ma is legyilkosozzák azok a komcsik, akiknek a kezéhez jóval több vér tapad...”
 • 12. zeta62 2011. március 03. 00:46
  „kedves szadesz frakcióvezető elvtárs!

  Pont Sopron, ahol jólélni tetszik köszönheti a legtöbbet Héjjaséknak, de ezt ön legalább olyan jól tudja!
  Ma nem élhetne itt, mert Ausztria lenne nélkülük. De ha ez tetszik a lelkének, hát köpködje, gyilkosozza őket, s dicsőítse a vörösterrort helyettük.”
 • 11. zeta62 2011. március 03. 00:42
  „10. TancsKaszabell 2011.03.01. 10:57
  Szánalmas, még egy hithű komcsitól is...
  Ennyit tudsz! Érveid nincsenek, hát mocskolódsz...
  Annyira pozitívan állítod be a tanács korszakot, tuti, hogy érintett vagy. De azóta, mióta ezt tanultad, már átértékelték a "dicsőséges 133 napot".
  Az akkori vezetés vérbő véreskezű komcsi volt, hát "szurkolj" nekik bátran.”
 • 10. TancsKaszabell 2011. március 01. 10:57
  „Kedves zeta62 !
  Már megbocsáss de a Te ismeretszinted olyan alacsonyan, olyan mélységekben van,hogy oda senki halandónak nem javaslom,hogy leszáljon !Jellemző a színvonaladra a következő állításod ,idézem,illetve IDÉZLEK !!!
  "A végén még kideríted, hogy kunbéla és szamuely is pozitív figurája volt a történelmünknek?"Kérlek ilyen színvonalú buta szavaidat ,buta véleményedet ne add senki szájába mert még megbetegszik tőle szegény pára...
  Egyébként azok akiket ellentétpárnak állítottál be valóban a nyilasok és fasiszták korai előfutárai voltak és ez történelmi tény ,mert a "jogfolytonosságot" szennyes embertelen nézeteik ,zsidó és kommunista gyüleletük dokumentálta.”
 • 9. koczanz 2011. március 01. 10:43
  „zeta62!
  Ne keverjük össze a tejszínt a kocsiszinnel!
  A Nyugat-Magyarországi harcok nem a Tanácsköztársaság idején, hanem azt követően történtek.
  Itt is külön kell választani a honvédelmi harcokat, és a leszámolásokat! Azt hogy Héjjast vagy Prónayt ki hogy ítéli meg, ki látja szalonképesnek és ki ugyanolyan gyilkosnak mint a lenin fiúkat, az egy másik kérdés.
  A gyilkosságokra egyik oldalon sincs mentség! A bosszú sem az!”
 • 8. Je.Ta. 2011. március 01. 10:14
  „Ovinkor!
  Hogyan tudok Veled kapcsolatba kerülni?”
 • 7. zeta62 2011. március 01. 09:39
  „4. TancsKaszabell 2011.03.01. 07:13

  A végén még kideríted, hogy kunbéla és szamuely is pozitív figurája volt a történelmünknek?
  S nem rákosi testvér és bandájának előfutára?
  S mindenki, akik ellenük lépett fel, az hazaáruló? Prónay és Héjjas is? Vagy az, hogy visszaverték az osztrákokat, az nem számít? Csak a szlovákok és mások ellen harcolók a szalonképesek?”
 • 6. koczanz 2011. március 01. 08:48
  „A Tanácsköztársaság úgy volt rossz, szörnyű és véres, ahogy volt!
  Azt azonban nem szabad tagadni, hogy a reguláris Vöröshadsereg a hazát védte a románok és a csehek ellen. Sikereik is voltak főleg a Felvidéken.
  Nem a Szamuely féle véreskezű gyilkosokról beszélek, mert ők gazemberek voltak!
  Ellenben Horthyék Szegeden éppen a hazánk felosztását szorgalmazó megszállókkal egyezkedtek a hatalomról és
  saját jövőjükről. Mindent megtettek a hátország gyengítéséért, ami nagyban hozzájárult a front összeomlásához, és a harcban visszafoglalt felvidéki városok elvesztéséhez.”
 • 5. thurvj97 2011. március 01. 07:14
  „Akiknek a megosztottság az érdeke,így emlékeznek.Elhallgatnak, legendákat gyártanak.Keresztények és gyülölködnek.Megbékélés helyett.”
 • 4. TancsKaszabell 2011. március 01. 07:13
  „Tökéletesen egyetértek a véleményével kedves zeta62 mert a logikai megállapítása helyes.

  -Valóban nem mindegy,mert akkor minden ellenkező sanda hazugságokkal ellentétben bizonyíthatóan a tanácsrendszer hadserege hazánkat az országot védte,ezt a sikeresen harcoló erőt támadták hátba becstelen hazaárulók, politikai averzióik és hatalomvágyuk okán.Ők dezertőrök voltak bármennyire az ellenkezőjét próbálták besulykolni a Horthy rendszerben.
  -A Tanácskormány akkor nem bitorolta a hatalmat mert azt egy törvényes,- polgári demokratikus forradalom során létrejött-, de a széthúzás eredményeként szétesett rendszertől ragadta magához a hatalmat amikor az ország tárva nyitva volt a határainkon toporgó területrablók előtt.Bizony !
  -A "kunbélák" mindkét oldalon hogy úgy mondjam előfordultak! Bizony!
  -A történelemhamisítás sajnos szörnyű egy gazemberség és nálunk volt ,van,lesz mert a jelesül a történelemtudományok művelőinek jó része az aktuálpolitika lovagjai minden eddigi tapasztalatom szerint.”
 • 3. zeta62 2011. március 01. 01:20
  „Ovinkor!

  Nem mindegy, hogy az ország, a haza ellen szervezkedtek, vagy a hatalmat bitorló kunbélák ellen!

  http://www.nyugatmagyar.hu/soproni_hirek/kivegzes_a_soproni_temetoben_1919-ben/2048230/”
 • 2. TancsKaszabell 2011. február 28. 14:33
  „Egyetértek!

  1990-bent reménykedtem az áhított megbékélésben mert a szörnyű emlékeket állítólag csendes békévé oldja az idő...ezt sajnos nem igazolta az ami az utóbbi húsz évben történt!
  Miért?
  Mert nem oldotta,... hanem újult erővel megjelent a bosszúvágy diktálta gyalázkodás... közéletünkben,ünnepeinkben ......hétköznapjainkban már a temetőben is.
  A temetőben is...
  Határozottan úgy vélem,hogy ez a semmit meg nem bocsájtó magatartás a jobboldalon található alapjában és ismét nacionalista és egyéb embertelen nézetek megjelenésével riasztóan emlékeztető külsőségeivel együtt.

  Kérem szépen,ha nincs különbség áldozat és áldozat között,-mert szerintem tényleg nincsen, különösen úgy kilencven év távlatában meg pláne-, akkor joggal kérdezem és kérem számon ezen a sok hazaffffin,hogy a fehérterror számos - ítélet nélkül - kivégzettek, soproni áldozatainak miért nem jár az emlékezet és a kegyelet ha nem is ennyire ünnepélyes de azért tisztelettudó megemlékezés? Miért nem uraim,képviselő úr és kedves hozzátartozói és rokonai előtt tisztelgő közönség ?

  Nekik is volt családjuk,volt anyjuk és apjuk és rokonaik ,ők is Magyarok voltak,vagy nem?

  Még az is érdekelne hogy az időközben eltávolított emlékművek ugyan hol vannak már,csak nem valamelyik múzeumban ? Kérem szépen de legalább egy szolid emléktábla ..nos az ugye itt őróluk nincs, nemrég néhányszor itt ott büntetlenül leverték és végül is szisztematikusan eltüntették az egész országban ezeket a táblákat ? Azokat ugye nem nem őrizte meg senki,talán azért mert az emberi tisztességnek akkoriban is és ma is híján vannak, ugye kedves tisztelgő közönség !!! A sokak által vágyott megbékélés lehetőségét ezzel is még távolabbra tolták...”
 • 1. Ovinkor 2011. február 28. 11:03
  „Szántó Róbert és Fennesz Rezső történetének interpretálása - pontosabban: a legendák - az 1922-es MOVE kiadványból származik.

  Mintha ott is említést tettek volna, hogy fegyveres ellenállást szerveztek. Szélsőjobboldali portálok ma is megemlékeznek arról, hogy fegyveres csapat (banda) szervezésében vettek részt.

  Egy olyan országban, amely a határait védte, a hátországban fegyveres felkelést robbantanak ki.

  Ezért a kor viszonyai között mindenhol halálos ítélet jár.

  Szélsőjobboldali kiadványokon kívül soha sehol senki történészi alapossággal nem igazolta a legendárium eposzi elemeit.

  Eközben a fehérterror valóban ítélet nélkül, valóban semmilyen bűncselekményt el nem követő áldozatainak emléktábláit eltávolították a városból.

  Hazudozás folyik itt minden szinten.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magas: Meg kell teremteni a stabilitást

- Az elmúlt két évtizedben nem volt olyan költségvetése Sopronnak, mint az idei: a kiadások igazodnak a bevételekhez - mondta el Magas László (Fidesz), önkormányzati képviselő. Tovább olvasom