Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A kettős szobor jubileumát ünneplik Pusztacsaládon

Pusztacsalád népe javában készülődik hírneves kettős alkotása – Szent István figurájába rejtett Széchenyi-szobra – avatásának 150. évfordulója megünneplésére.

Pusztacsalád messze földön híres nevezetessége egy olyan szobor, amely Szent Istvánt ábrázolja, kezében jogarral, fején koronával, de az arca gróf Széchenyi Istvánét mintázza.

– Ezt a szobrot Széchenyi 1860 áprilisi halála után alig néhány hónappal, augusztus 20-án szentelték fel a falu Fő terén. Azért kellett Szent István alakjába ˝elbújtatni˝ Széchenyit, mert azokban az időkben tiltott volt a Széchenyi-kultusz – emlékeztet Balogh Ferencné, a kétszáznyolcvan lelket számláló Pusztacsalád polgármestere. – A település előzőleg hat évig Széchenyi egyik fia, Ödön birtoka volt, s noha ő túladott rajta, a ˝világ legeldugottabb˝ faluját nem felejtette el. Ezért került ide a Széchenyi halála utáni első ˝szentistvános˝ Széchenyi-szobor.

Azért kellett Szent István alakjába ˝elbújtatni˝ Széchenyit, mert azokban az időkben tiltott volt a Széchenyi-kultusz.
A szoborállítás százegy adakozó támogatásából jött létre. A mészkő alkotás Höller György soproni kőfaragó munkája. A napokban már a 150. évforduló megünneplésének szervezése köti le időnk egy részét. A községvezetés úgy határozott, hogy alig egy hónap múlva, július 24-én – falunapjaink hagyományos időpontjában – tartjuk a megemlékezést szentmisével, országgyűlési képviselők és Széchenyi életpályáját méltató történészek részvételével. Az esti órákban már könnyedebb program, falunapi kavalkád várja a Pusztacsaládra ellátogatókat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jó diagnózis a hatékony terápia záloga

Huszonöt éve kezdte soproni diagnosztizáló-gyógyító munkáját dr. Baranyai Tibor, a kórház jelenlegi… Tovább olvasom