Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

A kertekben a víz az úr

Évente 100–200 ezer forint kárt okoz Fertőszentmiklóson, hogy az elkerülőút mellett lévő családi házak kertjét elönti az Ikva.
Fertőszentmiklóson néhány család életét megkeseríti az Ikva, mert amióta megépült az elkerülőút, a patak évente többször is elárasztja a kerteket.

– A párommal 1990-ben költöztünk a nagymamám házába – kezdte a történetet Dan Lívia. – Azt tudtuk, hogy a kert végében – ahol most az elkerülőút van – időnként feljön a belvíz. Az is előfordult – amikor kiáradt az Ikva, utoljára tíz évvel ezelőtt –, hogy a kert víz alá került. Arra azonban nem számítottunk, hogy az elkerülőút megépítésével évente többször is eláraszt bennünket a víz, veszélyeztetve a házunkat is. Az elmúlt években minden hatóságnál jártunk, eddig eredménytelenül.

– Ilyen utoljára tíz évvel ezelőtt történt, mikor kiáradt az Ikva – folytatta Dan Lívia. – Arra azonban nem számítottunk, hogy az elkerülőút megépítésével évente többször is el-

áraszt bennünket a víz, veszélyeztetve a házunkat is. Az elmúlt években minden hatóságnál jártunk, eddig eredménytelenül. A patakon van egy zsilip, és ha nem nyitják ki időben, akkor a felesleges víz elönti a kerteket, annál is inkább, mert a mi kertjeink végébe nem építettek töltést – mondta el az asszony.
„ Négy-öt család szenved a felelőtlenségtől. Megelégeltük, hogy senki sem törődik velünk, senki sem téríti meg a kárunkat, ezért ügyvédhez fordulunk."

– A zsilip kezelője a Magyar Közút Kht. győri üzemmérnöksége – válaszolta a Kisalföld érdeklődésére Janák Emil, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója. – A probléma azonban előttünk is ismert. Álláspontunk szerint a nem megfelelő zsilipkezelés miatt kerülnek az érintett kertek víz alá. Ezt már többször jeleztük a közútkezelőnek, de nem történt érdemi változás.
Nem a hanyag zsilipkezelés miatt van gond a Mátrai utcában – tudtuk meg a közútkezelő üzemmérnökségén. Mint elmondták, olyan magas volt az Ikva vízállása, hogy nem volt szabad kinyitni a zsilipet, ugyanis ilyenkor a patak visszaduzzad, és akkor nemcsak a kerteket, hanem a házakat is elárasztotta volna a víz.

Magyarázat tehát akad, csak felelős nem. Úgy tűnik azonban, a közútkezelő is belefáradt az állandó huzavonába, ezért a víz visszahúzódása után más szakemberek bevonásával olyan megoldást keresnek, amely véglegesen megoldja a problémát. A kérdés csak az: miért most és nem korábban?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a határhoz vezető út

Mintegy 160 millió forintos Phare-CBC uniós támogatásból készült el a Sopronkövesd és az ausztriai Füles (Nikitsch) közötti út 2,5 kilométeres magyar szakasza. A kivitelezés kilencven százalékára nyert pályázati pénzt a község, a fennmaradó részt kellett csupán előteremtenie a helyi önkormányzatnak. A műszaki átadás várhatóan augusztus elején lesz. Tovább olvasom