Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

˝A jogi bizottság a politikamentes kontroll˝

Szakmai grémiumnak, politikamentes kontrollnak tartja elsősorban a jogi és ügyrendi bizottságot az elnök, Pongrácz Attila. Bár a közgyűlésben egyetlen jogász sincs, a külsős tagokkal megvalósul a szakmaiság.

A képviselő-testületi munkamegosztásban fontos feladat hárul a bizottságokra. Elsősorban a döntés-előkészítésben van szerepük, de a közgyűlés más feladatokat is átruházhat rájuk. A jogi és ügyrendi bizottság esetében ilyen többek között az, hogy a városi kitüntetések közül a Civitas Fidelissima és a Sopron Szolgálatáért díjra minden évben tagjai tehetnek javaslatot. Ebben a ciklusban ők kezelik a képviselői vagyonnyilatkozatokat is.

A legfontosabb feladat persze a jogi kontroll – magyarázza az elnök, Pongrácz Attila (Fidesz–KDNP), aki elsősorban szakmainak és politikamentesnek tartja grémiumát. Munkájuk döntő részben abból áll, hogy a közgyűlés elé kerülő előterjesztések közel kilencven százalékát jogi szempontból véleményezik. Bár megteszik ezt a polgármesteri hivatal jogászai is a jegyző vezetésével, a bizottság is kontrollál. Öt tagja van a jogi bizottságnak, ebből hárman képviselők: Pongrácz Attila mellett Tóth Éva (Fidesz–KDNP) és Kalmár István (MSZP). Az új közgyűlésben – szemben például az előzővel – egyetlen jogász végzettségű képviselő sincs, de a két külsős bizottsági tag, dr. Szekeres Csaba és dr. Arszin Miklós személyében megvalósul a szakmaiság – szögezi le az elnök. (Hozzátéve azt is, nem először fordul elő Sopronban, hogy nem jogász végzettségű képviselő vezeti a jogi bizottságot.)

Munkájuk döntő részben abból áll, hogy a közgyűlés elé kerülő előterjesztések közel kilencven százalékát jogi szempontból véleményezik.
Albizottság létrehozását egye- lőre nem tervezik, ahogy a szervezeti és működési szabályzat újabb módosítása sem szerepel még napirendjükön, annak ellenére, hogy – Pongrácz Attila megfogalmazásában – ˝figyelünk, hogy az SZMSZ mindig naprakész legyen˝. Újdonság ebben a ciklusban, hogy a bizottsági munkában szerepet kaptak a civilek is. Ezalól azonban kivétel a jogi grémium, szakmaisága miatt ide nem is delegáltak tagot a civil szervezetek – tudtuk meg Pongrácz Attilától.

Olvasóink írták

  • 2. Kuvasz 2010. november 12. 18:31
    „Hogyan lehet politikamentes a bizottság, amikor két fideszes tagja van és az elnök sem független, hanem Fidesz tag?”
  • 1. hehe08 2010. november 11. 20:52
    „javaslom, hogy a külsős jogászok legyenek a bizottság tagjai.... a hozzánemértők meg menjenek a fenébe!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elismerték a kisember igazát

Szolgalmi joggal kapcsolatos ügyben a főhatóság elismerte Szarka Mihály igazát, így végre megnyílt… Tovább olvasom