Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

A hűséget ünnepelték

Sopron - Sopron városa vasárnap ünnepelte az emlékezetes 1921-es népszavazást, amelynek eredményeképpen Sopron magyar maradt és elnyerte a „Civitas Fidelissima” nevet.
A Liszt-központban átadták a városi kitüntetéseket, köztük a legrangosabbat, a díszpolgári címet, amelyet Andrássy Péter tanárnak ítéltek oda. A Széchenyi téri városi ünnepségen Áder János, az Országgyűlés fideszes alelnöke volt a szónok.

Nagycenken – ahol a polgárok 99,95 százaléka voksolt igennel annak idején, hogy magyar maradhasson –, a napokban közfelkiáltással fogadták el Szabó Attila iskolaigazgató indítványát, Nagycenk pályázzon a „Leghűségesebb község" címre.

A nagycenki polgárok az 1921. december 16-án megtartott népszavazáson 99,95 százalékban igennel szavaztak, így a települést nem csatolták Ausztriához. Szabó Attila, az általános iskola igazgatója elérkezettnek látta az időt és felvetette, a falu pályázza meg a Leghűségesebb Község címet. A napokban megtartott hűségnapi rendezvényen a megjelentek egyhangúlag, közfelkiáltással erősítették meg az igazgató kezdeményezését.

– A Nagycenkkel összekapcsolt Széchenyi-kultusz mellett a település megérdemelné ezt a címet – mondta Szabó Attila. – A legenda szerint a népszavazáson Széchenyi István is megjelent. Mindez persze hit, ugyanakkor nem feledhetjük el, hogy az akkori 1401 szavazóból csupán öten voksoltak Ausztriára, így Nagycenk magyarországi település maradt. Ennek a tettnek az emlékét ápolnunk kell.A képviselők is egységesen a kezdeményezés mögé álltak. Olyannyira, hogy a testület a legutóbbi ülésén elfogadta azt a határozatot, amelyben felkérik Ivanics Ferencet, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy a kezdeményezést terjessze a döntéshozók elé.

Ivánkovics Ottó, az 1800 lakosú Nagycenk első embere sarkosan fogalmaz, amikor azt mondja, jelentős hátrányban vannak azok a települések, ahol nincs nemzetiség.

– A Leghűségesebb Község címre egyebek mellett azért is pályázunk, hogy erre a problémára kistérségi és országos szinten is felhívjuk a figyelmet – tette hozzá a polgármester. – Az oktatás, a kultúra vagy éppen a rendezvények esetén számos állami támogatástól esünk el azért, mert nálunk nincs kisebbségi önkormányzat vagy nemzetiségi képzés. Ezt pedig hátrányos megkülönböztetésnek tartjuk. Elődeink is kiálltak a magyarságukért és az igazságukért, az ő példájukat követve nekünk is ez a kötelességünk.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. Wolf698 2009. november 19. 17:51
  „Én nagy embernek tartom Szabó Attilát a nagycenki Széchenyi István Általános Iskola volt igazgatóját !!!!
  Volt szerencsém a keze alatt tanulni és ő megtanított szeretni Magyarországot. Sajnos nem élhettem meg a napot, mikor az ő keze alól ballagok el mivel a 2009/10 -es tanévben már nem ő vezeti az iskolánkat. Nagycenk sokat köszönhet neki, még ha néhányan nem is értenek egyet ezzel a kijelentéssel. Magyarország 4ever !!!
  Móricz Dániel 8. osztályos tanuló”
 • 27. valaki13 2008. december 18. 10:31
  „hozsuzs!!

  EÉSZSÉGEDRE!!! - REMÉLJÜK NEM ÁRT MEG!!!”
 • 26. hozsuzs 2008. december 17. 21:18
  „Gratulálok a kitüntetetteknek, különösen a Díszpolgári és a Sopron Szolgálatáért díj elnyerőinek!”
 • 25. 13.István 2008. december 17. 19:12
  „T.patriot!!
  Nagyon kiváncsi lennék a dec. 5. -i szavazatodra .Tudod a népszavazás a kettős állampolgárságról.
  De tudod a Trianon okát. Mikor én iskolába jártam még nem taníthatták.
  De a szerződés aláirasakor a Magyar küldöttség egy nagy VÖRÖS térképet mutatott.
  Tudod mit jelentett ez a bizzonyos dicsőségesnek tartott 133 nap után!!
  Azért nem vitatom mert nem vagyok (Politikus ) nekik vitatni kéne, Vitatni kellett volna a népszavazáskor is
  nem 23 millió Románnal riogatni. Nem Höbörögni kell ,hanem a szivükben lelkünkben MAGYAR -nak lenni!
  Látod a nagy MAMMON is fölbomlott, Türelem az idő nekünk dolgozik egyszer lesz még NAGY MAGARORSZÁG! ANYÁZÁS NÉLKÜL IS!!!!
  Boldog Karácsonyt!”
 • 24. egy.velemeny 2008. december 16. 18:29
  „A FIDESZ-es városvezetés a "HŰSÉG Nap" ünnepségen kitüntette a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karát:

  Részlet Dr. Náhlik András dékán az OEE ( Országos Erdészeti Egyesület) 2008. évi Debrecenben tartott hagyományos ,,Vándorgyűlésén" elmondott beszédéből:

  "Sajnálatos, hogy az utóbbi időszakban egyre jobban elharapózó szakindítások elvonják a hagyományosan magas színvonalú képzést folytató intézmények elől a hallgatókat pusztán jobb földrajzi fekvésük, és alacsonyabb követelményszintjük miatt.
  Meggyőződésünk, hogy ebben a helyzetben a piac szabályozó ereje már nem érvényesülhet, itt központi intézkedésre lenne szükség."

  MIÉRT KELLENE KÖZPONTILAG MEGAKADÁLYOZNI A VERSENYT? TALÁN MERT EGYETLEN ERDÉSZ SZAKMAI FELSŐOKTATÁSI KARKÉNT JELENTŐS TELJESÍTMÉNY NÉLKÜL IS LEHET HANGOZTATNI, HOGY MI VAGYUNK A LEGJOBBAK, S MÉG VÁROSI KITÜNTETÉST IS LEHET ÍGY KAPNI???

  A POLGÁRMESTER ÚR MEG KÉSZÍTTI ELŐ AZ "EJTŐERNYŐS" PÁLYÁT???”
 • 23. egy.velemeny 2008. december 16. 17:47
  „A FIDESZ-es városvzeteés kitüntette a "HŰSÉG nap" ünnepség keretében a Csák Máté-Körmendy Anna házaspárt, ami egy meglehetősen érdekes tett.

  Csák Máté építészmérnök, igazságügyi szakértő, főtanácsos. Évtizedeken át a Műemléki Főfelügyelőség főmérnöke volt, élete során több mint ezer lakást és középületet tervezett. Ösztöndíjjal dolgozott a helsinki műemlék-felügyelőségen és városépítészeti irodán. A nyolcvanas években ingatlanhasznosításból szereztek vagyont, amelyet műkereskedéssel és további ingatlanfejlesztésekkel bővítettek.

  Körmendi Anna jogtanácsosként kezdte ügyvédi pályáját, majd az Igazságügyi Minisztériumhoz került. Fő szakterülete a polgári jog, azon belül a cégalapítás és az ingatlanjog.

  Három gyermekük van,

  ? Csák Ferenc művészettörténész,
  ? és lányaik Csák Ildikó
  ? és Csák Mariska

  CSÁK Ferenc
  művészettörténész, politológus

  Az 1974-ben született Csák Ferenc tanulmányait 1989 és 2002 között Németországban végezte.
  Diplomáját 2001-ben a Regensburgi Tudományegyetem Művészettörténet és Politológia szakán szerezte, doktori tanulmányait követően, Magyarországra visszatérve művészettörténészként aktívan bekapcsolódott a Körmendi Galéria Budapest és Sopron művészeti központ szervezésébe.
  Az elmúlt tíz évben sok hazai és külföldi kiállítás rendezése; könyvek, katalógusok szerkesztése, valamint a Körmendi-Csák-gyűjtemény kezelése fűződik nevéhez.

  2005 és 2006 között a Nyugat Pannon EU-régió Miniszterelnöki megbízottja,

  2006 januárjától a Miniszterelnöki Hivatal európai és fejlesztési ügyekért felelős politikai államtitkára.

  Jelenleg az Oktatási és Kulturális Minisztérium keretein belül működő Pécs 2010 Európa Kulturális Főváros kormányzati koordinátora.

  A parlamentbe készül(t) Csák Máté fia

  2005. április 10.
  Miután az ősszel nem sikerült megválasztani a pályafutását az európai parlamentben folytató Szájer József utódát, április 27-én (és május 8-án) ismét szavaznak Sopronban.
  Magyarország ötvenkettedik leggazdagabb emberének a fia a szocialisták színeiben készül legyőzni az őszi érvénytelen választáson 88 százalékos eredményt elért fideszes jelöltet, akinek teljesítményét az MSZP-s politikus "példátlan bukásként" értékeli.

  HILLER-GYURCSÁNY TANDEM

  S habár Csák Ferenc csupán 1997 óta tagja az MSZP-nek, családi háttere alapján úgy tűnik: a szocialisták új elitje valójában nem is annyira új.
  A jelölt édesanyja, Körmendi Anna például az Igazságügyi Minisztérium párttitkáraként szolgált a rendszerváltás előtt, de a főváros ötödik kerületének pártbizottságában is megfordult.
  Remek kapcsolat fűzi a családot továbbá Czeglédi László ORTT-elnökhöz, akivel együtt alapították az ország első Lions Clubját, melyben a későbbi kancelláriaminiszter, Kiss Elemér elnökségi tagként tűnt fel.
  Arról a közéleti klubról van szó, amelyben a szocialista Mandur László is PR-főnökként tevékenykedett, és amely a szocialisták EP-parlamentbéli nőjogi harcosát, Gurmai Zitát kérte fel brüsszeli képviseletére.

  Forrás: Manager Magazin
  INDEX Online”
 • 22. Telepathia 2008. december 16. 15:12
  „"Szívet hoztam, melynek nincs más vágya,mint hogy ez a szép város fejlődjön, polgársága gyarapodjon,megszépüljön és boldoguljon."”
 • 21. joco 2008. december 16. 15:02
  „valaki13 2008.12.16. 13:01 :ajnos a többség ezt választja /választotta:
  HŰSÉG A PÁRTHOZ
  ez mindkét oldalra vonatkozik”
 • 20. valaki13 2008. december 16. 13:01
  „HŰSÉG!!??

  HŰSÉG - A VÁLASZTÓPOLGÁROKHOZ, AZ ORSZÁGHOZ, A VÁROSHOZ, A FALUHOZ - HŰSÉG AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐI, A POLGÁRMESTERI, AZ ALPOLGÁRMESTERI, AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐI ESKÜHÖZ!!

  VAGY HŰSÉG A PÁRTHOZ?????”
 • 19. valaki13 2008. december 16. 13:00
  „joco-12!!!

  IGEN!!

  A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGY KINEK MILYEN ELVEI VANNAK!!!!”
 • 18. Tama 2008. december 16. 11:22
  „Kiváncsi lennék ha most szavaznánk hány %- voksolna hogy magyarok maradjunk. Nem sokan az biztos.”
 • 17. joco 2008. december 16. 08:32
  „Láto : te nem Lengyel Lászlo helyi reinkarnácioja vagy? tudod ö szokta rendre megjosolni a következö választások eredményét és rendre nem az szokott bejönni.”
 • 16. látó 2008. december 16. 08:28
  „Kedves Mindenki!

  Látva, hogy estek különböző oldalról egymásnak a következő észrevételt tenném (Bár nem vagyok jós):

  2010-ben 3 párt fog bekerülni a parlamentbe, nagyjából a következő arányok szerint:

  Fidesz 41 %
  Mszp 34 %
  Jobbik 15 %

  A többiek futottak még kategóriában lesznek...

  Ez pedig egyet jelent: a következő kormánynak 2 pártból kell állnia, ez pedig nagykoalíciót von az országra....hogy ez kinek jó döntsétek el!”
 • 15. kubizo 2008. december 16. 08:20
  „A polgármesternek üzenném, hogy ha egy bizonyos kisebbség nem lakik a faluban, az már magában óriási támogatás.Kérdezzen meg bátran egy szabolcsi vagy borsodi polgármestert.”
 • 14. patriot 2008. december 15. 20:12
  „"Én nem vitatom TRIANONT," Anyád!”
 • 13. 13.István 2008. december 15. 19:50
  „Urak !
  A határokat a SENGEN eltörlte ,de Magyarországon van egy város amit SOPRON-nak hivnak és a
  térképen ez a város és környéke van a történelmi Magyarország határán ezen az egy ponton.
  Jól nézzék meg mire emlékeznek. Jól gondolják meg a 45 -ös határokat már rég fölszámolták az NDK - Csehország -
  Szolvákia- Szlovénia-Horvátország- Szerbia Montenegró vagy különváltak,ill egyesültek Németország.
  Én nem vitatom TRIANONT,de a Sengen-i határok miatt egyre több országba mehetünk és ezek száma egyre több lesz reméllem. Mindeki csodálhatja a történelmi Magyarország csodálatos tájait,városait.
  Ne vitatkozzanak emlékezzenek 1921 es népszavazásra mert azok az emberek igaz Magyarok voltak.
  És mi mik vagyunk Hol élünk!!

  Áldott Kegyelemben Gazdag Karácsont Kivánok Mindannyiuknak .”
 • 12. joco 2008. december 15. 19:47
  „Jay80 2008.12.15. 18:49 már egy másik témában vitatkoztunk, hogy mit is irt a másik a másikról. nincs értelme tovább vinni. Ha figyelted volna én - a fidesznyiken kivül- megprobáltam azokat ajelzöket használni vezéretekre amit Ti adtatok neki:pld. vezénylőtábornok, örökösminiszterelnök stb.
  és a cikkhez:
  "2-3 amit irtam tán nem igaz?. elv-társatokat a cikkben nem mellőzték?
  hát kedves Jay80 és patroit: nem annyit ér Áder amennyit irtak rola? Tudjátok ez is csak egy kérdés.
  és tudjátok amit irtam az 1-ben az egy KABaRÉ elsö felvonása volt: ja és Ti megsértödtettek? hát BOCSI!(?)"

  hát tényleg BOCSI!
  Valaki13: hát ha lehet én is kiegészitem amit irtál:
  HÜSÉG saját magadhoz, a saját elveidhez!!!”
 • 11. valaki13 2008. december 15. 19:19
  „PÁRHOZ=PÁRTHOZ AZ ELŐZŐ HOZZÁSZÓLÁSBAN”
 • 10. valaki13 2008. december 15. 19:18
  „HŰSÉG!!??

  HŰSÉG - A VÁLASZTÓPOLGÁROKHOZ, AZ ORSZÁGHOZ, A VÁROSHOZ, A FALUHOZ - HŰSÉG AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐI, A POLGÁRMESTERI, AZ ALPOLGÁRMESTERI, AZ ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐI ESKÜHÖZ!!

  VAGY HŰSÉG A PÁRHOZ?????”
 • 9. Nagy_Imre_Vancouver 2008. december 15. 18:52
  „Joco eredeti kerdesere valaszolva:

  A Kisalfold mint "baloldali" lap nyilvan a balos kozsegi eloljarokat fogja megszolaltatni igy jon kepbe az iskola igazgato. Persze nem ismerem az igazgato politikai beallitottsagat es ha nincs igazam bocsantot fogok kerni. Tehat kerdesedre valaszolva a megyeben a Fidesz uralkodik de a mediaban eros a liberalis tulsuly.
  Ennek ellenere szeretem olvasni a Kisalfoldet”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Álarcos rablókat fogtak el Sopronban

Szombaton az esti órákban egy férfi csengetett be egy soproni lakás ajtaján és érdeklődött valaki… Tovább olvasom