Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A hivatalrengetegben elveszik az ember

Sopron - Már tolókocsiban van és egyre romlik annak a kétgyermekes soproni fiatalembernek az állapota, akinek rokkantsági fokát idén júliusban 40 százalékban állapították meg. A család lehetetlen anyagi helyzetbe került.

Könny szökik a szemébe Szántóné Török Mónika kétgyermekes édesanyának, amikor férje rokkantosítási kálváriájának történetébe fog.

– Férjem, aki korábban szakácsként dolgozott, Ausztriában is, négy évvel ezelőtt agyvelőgyulladást kapott, azóta fokozatosan romlik az állapota. Mentális állapota fokozatosan gyengül, ma már pelenkázni kell, és egyensúlyzavarai miatt egyedül nem képes járni. Másfél éve kezdtük el a rokkantosítási eljárást, s júliusban az igazságügyi orvos szakértő 40 százalékos egészségkárosodást állapított meg nála. Igen ám, de közben állapota csak súlyosbodott. Pár napja kaptuk kézhez a levelet, hogy 27 ezer forint rendszeres szociális járadékra jogosult, de csak akkor akkor folyósítják, ha – álláskeresőként – együttműködik a munkaügyi központtal. De hogyan működhetne együtt a munkaügyi központtal, amikor már nem képes egyedül járni és áprilistól kórházban van?

Szántóné Török Mónika szeretettel veszi körül hosszú hónapok óta kórházban fekvő férjét. Fotó: Magasi
Szántóné Török Mónika szeretettel veszi körül hosszú hónapok óta kórházban fekvő férjét. Fotó: Magasi

A megoldást a rokkantsági nyugellátás mielőbbi megállapíthatósága jelentené, ezen eljárás meggyorsítása érdekében lépéseket tesz a regionális nyugdíj-biztosítási igazgatóság. 
 
A cikk a Kisalföld napilapban bővebb terjedelemben olvasható.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. NoBo 2009. szeptember 21. 11:50
  „Szegénykék...
  Aki tele van zsével, annak kellene segíteni, mert a "nagy magyar állam" úgysem fog,
  felől meg is dögölhetünk...”
 • 35. zsuzsa63 2009. szeptember 20. 22:17
  „amit elvettek a sok nyugdijastól, azt miért nem ilyen , és hozzájuk hasonló szerencsétlen emberek és családok megsegitésére forditják? Akkor én sem szidnám az összes anyukájukat. /vagy eltünik a sok végkielégitések csatornáján? /”
 • 34. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 20. 14:42
  „Ha lehet hinni a "híreknek", 2011-ben bárki kimehet hivatalosan dolgozni bárhova az eu tagállamaiba! Remélem, minden értékes ember elmegy nagyon messzire, aztán sírjanak, hogy nincs magyar!!!!! De nem baj, mert maradnak a cigányok, ők úgyis azt akarták, hogy tűnjön el a magyar!!! Elnézést, ha valakit bántottam, nem minden cigányra értem. 5000ből egy mindig normális!:)”
 • 33. Dresi 2009. szeptember 20. 14:34
  „SKACOK ITT TART A MAI MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY !!REMÉLEM A TÁRSADALOMBIZTOSITÁSNÁL AZ ILLETÉSEK URAK ÉS HÖLGYEGYEK CSIPÁS SZEME KINYILIK AMIKOR FELVESZIK A NEGEDÉVES PRÉMIUMOT,ÉS NEM CSAK A PARAGRAFUSOKAT NÉZIK HANEM A LELKIISMERETÜKRE HALGATNAK !! ILYENKOR ÉN IS SZÉGYELLEM HOGY MAGYAR VAGYOK !!!! :((((((”
 • 32. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 20. 14:33
  „Főleg, hogy amit olvastam badam-tól, hányok. Esküszöm, hányni fogok!!!! Undorító a magyar bürokrácia! És az is, hogy gyerekeket műtenek meg 25 millió forintért Bécsben, mert mo nem ad érte pénzte! Kívánom, hogy senki ne merjen beteg lenni!!!!!!!!”
 • 31. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 20. 14:21
  „Sajnos csak magunkat lovaljuk bele ebbe a szar dologba, én legalábbis úgy érzem. Semmi hatása nem lesz a mi lelki gyötrlmünknek, pláne az asszony gyötrelmének sem. Most komolyan mondom, de ha a melegek felvonulhatnak, mi miért ne tehetnénk meg? Szégyenlem, hogy magyar vagyok!:((((”
 • 30. badam 2009. szeptember 20. 09:30
  „Ennek a családnak sajnos van egy beteg down szindromás gyerekük és egy 9 éves kislányuk!
  nem csak az édes apa beteg!
  ezért az anyuka még dolgozni se tud elmenni
  pedig szivesen válalna munkát de nincs ojan munkahej ahol válalnák addig mig a gyerekek ovodába ésiskoláába vannak!”
 • 29. Kati52 2009. szeptember 19. 18:48
  „Nem értem az OOSZI-t- Nem a Magyar nyugdíjkasszát érintené, terhelné a fiatalember rokkantnyugdíjának összege, hanem az Ausztriai nyugdíjkasszát.-Ha hivatalossan dolgozot ott.- Úgy gondolom, hogy az emberség az ami kiveszik a hivatalokból.
  Csatlakozom a 7 sz alatti hozzászolóhóz, és én is keresni fogom az olyan munkahelyet, ahol a fiatalember pelenkával is dolgozhat.Az hogy menni is alig tud, csak hab a tortán.-Ez a mondat csak vicc a részemről.
  Üzenem a családnak, hogy velük érzek és erőt kivánok a még rájuk vátó megprobáltatásokhoz.”
 • 28. a.h.a. 2009. szeptember 19. 11:55
  „Rainbow
  ...és mit láttál?
  Tudod van egy ismerősöm, aki született szívbetegséggel jött a világra.
  25 éves koráig 2x műtötték, mind a kétszer nagyon kockázatos volt.
  Megmondták neki kerek-perec,hogy ennyi . Több műtétet nem lehet végezni.
  Szigorú pihenés,semmi emelgetés hajolás, tűző nap, idegeskedés....stb.
  47 éves s még él szerencsére, mert olyan családja van aki mellett ezt véghez tudja vinni.
  Így is az utóbbi időben többet kellett hozzá mentőt hívni, sok a rosszul lét.
  Minden előjel nélkül összeesik és kész.
  Erre kapott egy levelet, hogy gyógyult, keressen munkát.
  Mert ha így ránézel, tök egészségesnek látszik.
  ...és miért? Mert kell a rokkant-nyugdíj azoknak akik azt is pénzért szerezték.
  Csak azok le vannak véglegesítve.”
 • 27. Rainbow 2009. szeptember 19. 11:20
  „25:Volt szerencsém látni, kik kilincselnek rokkantosításért Győrben. Hadd ne részletezzem, de a látottak az általad írtakat erősítik/ támasztják alá.”
 • 26. kubizo 2009. szeptember 19. 09:26
  „Van egy tanácsom a család számára, vallják cigánynak magukat.Akkor mindenből több jár etnikai alapon gyerekeknek ösztöndíj stb.Kivonul a tv, még bocsánatot is kérnek tőlük a megemelt juttatáson kívül.A komplett c. falvak kigyúrt férfiai sok helyen rokkantak, fogyatékosak, vagy papíron elváltak,egymás gyerekeit adják intézetbe és veszik ki magasabb támogatásért.Ez nem furcsa, hogy egy faluban papíron 90% rokkant és emelt családi pótlékot kap?Nem itt kellene keresni kedves hivatalok a pénzt, nem egy beteg embert rángatni szégyen, hogy ez egyáltalán megtörténhet, aki pedig a hivatalban felelős ezért azt kívánom, hogy élje át amit a fiatalember és családja.A családnak sok jót és szerencsét kívánok!”
 • 25. Csabazs 2009. szeptember 19. 05:50
  „Számomra teljesen érthetetlen és megdöbbentő, hogy a fiatalembernél 40%-os munkaerő-csökkentést állapítottak meg!
  Van eszük a győri bizottságban az orvosoknak? NINCS!
  Miközben olyan "betegek" akik az alkoholizmusuk következtében lettek csökkent vagy teljes munkaképtelenek kapásból megkapják a végleges rokkantsági "státuszt"!!!

  Minden elismerésem a feleségéé!
  Sok-sok erőt kívánok neki az elkövetkező időkre!

  A soproni fórumozóknak most kellene összefogni, hogy valamiképpen segítséget adjunk a fiatalasszonynak és a két gyermeknek!
  Sok kicsi sokra megy!”
 • 24. janika 2009. szeptember 19. 05:31
  „Így van ez minden banánköztársaságban!Ott ahol egy alantas politika fiskálisai fizetik az orvos szakértőket, ott ők is dirigálnak nekik! felelősség és felelősségre vonás az nincs e rendszerben!”
 • 23. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 18. 21:41
  „De azért írjunk szépet is: csodálatos az az asszony, hogy 2 gyerekkel is ki tud tartani a férje mellett! Bármi is történik. Lassan már nem is a férjén kellene segíteni, hanem rajta. Borzasztó lehet a leki gyötrelme, minden elismerésem érte szól!!!!”
 • 22. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 18. 21:37
  „Szerintem nem hülye, csak szarik rá! Ez az emberiség. Szarok a másikra, de ha nekem kell valami megsértődök, hogy leszarnak! Nem hiába szeretem inkább az állatokat.”
 • 21. hehe08 2009. szeptember 18. 21:23
  „az egész rokkantsági dologgal baj van......
  kezdődik ott, hogy a statisztika meg az eu elvárása miatt mindenkit dobnak ki a rokkantságiból és kapja helyette a rehabilitációs járadékot..... ami ugye nem rokkantosítás.... és így két év múlva abból a kicsike pénzből vagy meghal az illető vagy tovább játszanak vele.......

  Itt Sopronban van egy halmozottan sérült fiú........
  Se menni, se beszélni, se semmi..... és láss csodát..... 80%-ot kapott..... a szülők zsebre vághatnak vagy 25.000 forintot havonta..... az eddigi 35.000 körül helyett.....

  vajon a felülvizsgáló vak volt vagy hülye???????????

  (én az utóbbira tippelek.....)

  .... mellesleg van jópár "rokkant" aki nem érdemelné meg, de pénzért ismét rokkant lett....... hoppá!!!!!!”
 • 20. FREDDY/S 2009. szeptember 18. 20:03
  „A gazemberség ott kezdődött, amikor a kinti fizetésből itt is be kellett fizetni és kint is levontak. Az itthoni adónál a kinti jövedelem is figyelembe lett véve az itthonival együtt! Ugyanakkor a nyugdíjnál nemlétező bérrel számolnak, olyannal amit senki soha sem adott, de embertelenségből legalább jól vizsgáznak, mint ahogy elhunyt Bátyámat idézték a munkaügyi bíróságra a nyugdíjintézet hibájából. Nem mindenki akar külföldön dolgozni, de ha a családját el akarja tartani és nem kap olyan lehetőséget és jövedelmet, mind egyesek, akkor a szükség kényszeríti rá, nemde...”
 • 19. Sz.Beatrix1975 2009. szeptember 18. 18:24
  „1. Au-ban dolgozott, jogai vannak, hisz társadalombiztosítást fizettett, ha be volt jelentve. 2. Lehet, hogy feketén dolgozott, akkor nem jár neki semmi. De akármelyik is van nála, 2 gyerek az 2 db gyerek. Nekem 3 van, pénznyelő a gyereknevelés, és nem a gyerekek hibája. Lehetne azt is mondani, hogy miért nem gyűjtött, ha kint dolgozott. Uram atyám, "csak" 2 gyerek mellett is nehéz a gyűjtögetés. Pláne, hogy miért gyűjtött volna, hisz nem tudhatta, hogy mi lesz. És ha au-ból a férjem hazahozza a fizuját, át lehet számolni, mennyit ér az euró! Szar az egész rendszer, mo csak álmodhat arról, amiben az unió már kb. 40 éve benne van! Abban sokkal kevesebb a szarság, mint ami itt van! Rúgjunk bele a padlón fekvő emberekbe!!!!!!”
 • 18. mindigatutit 2009. szeptember 18. 17:46
  „nem értelek jucuska40.csak kérdeztem.de akkor valószínű feketén dolgozott kinn”
 • 17. a.h.a. 2009. szeptember 18. 17:28
  „FREDDY/S
  Ott az igazság.”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekszik Nagylózs lélekszáma

Nagylózs - Más kistelepülésekkel ellentétben Nagylózson egyre növekszik a népesség. Két éve még… Tovább olvasom