Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

A határnyitás kérdései

Sopron–Brüsszel - A schengeni szerződés megszegése esetén az Európai Bírósághoz lehet fordulni – jelentette ki Szájer József. Az EP-képviselő – aki meghívta osztrák kollégáját a határnyitásra – ezt annak kapcsán jelentette ki, hogy a magyar határ mentén élők szerint az osztrákok gátolják a két ország közötti gépkocsiforgalmat.
Az öröm mellett némi üröm is vegyül a december 21-i schengeni határnyitásba, ugyanis a magyar oldalon sokakat elkeserít, hogy az osztrák fél mindent elkövet azért, hogy gépkocsival ezután is csak az eddigi határátkelőkön lehessen átjutni Ausztriába.

Ez nem pusztán elvi kérdés. Ismert, hogy például sokan dolgoznak Ausztriában, s azt remélték, hogy december 21. után már nem kell kerülniük, hogy eljussanak munkahelyükre. Tévedtek.


Meghívott politikus

– Hozzám is eljutottak az információk, amelyek szerint az osztrák oldalon különböző intézkedésekkel gátolják meg, hogy gépkocsival lehessen átjutni a határ túlsó oldalára ott, ahol ezt az út elvben lehetővé teszi – mondta Szájer József. – Tény, az osztrák lakosság körében él és korábban is élt egyfajta félelem a határnyitástól, de meggyőződésem, hogy alaptalanul. Az egy másik kérdés, hogy esetleg erre belpolitikai okok miatt rájátszik néhány osztrák politikus. Ez azonban nem más, mint propaganda. A schengeni szerződés arra nem tér ki, hogy egy-egy tagország saját felségterületén miképp szabályozza a közlekedést. Ezért szomszédjaink ilyen jellegű intézkedései nem ellentétesek az egyezménnyel. Abban az esetben azonban, ha bármelyik tagország megszegi a megállapodást, akkor az Európai Bírósághoz lehet fordulni, addig legfeljebb a politikai nyomásgyakorlás lehetőségével élhetünk. A fentebb említett problémákról egyébként már tárgyaltam osztrák kollégámmal, Othmar Karasszal, aki ugyancsak frakcióvezető-helyettes az Európai Néppárt frakciójában, és meghívtam december 20-án estére, ugyanis szeretném, ha velünk együtt örülne, másrészt pedig remélem, közvetlenül érzékeli majd, milyen gondok foglalkoztatják a határ magyar oldalán élőket.

Lelakatolva: Az osztrák oldalon különböző intézkedésekkel gátolják meg, hogy gépkocsival lehessen átjutni a határ túlsó oldalára ott, ahol ezt az út elvben lehetővé teszi. Fotó: M. D.


Tömegrendezvények

Szájer József kifejtette, különleges esetekben felfüggeszthető a schengeni megállapodás. Ilyen lesz a következő évi osztrák–svájci labdarúgó Európa-bajnokság, mert várható, hogy nagy tömegek érkeznek az eseményre, ezért biztonsági okokból – ideiglenesen – visszaállítják a még néhány napig érvényben lévő ellenőrzési rendszert.


Mégis ünnep

– Remélem, azok a problémák, amelyek ma még némi feszültséget okoznak, rövid időn belül rendeződnek – folytatta az Európai Parlament képviselője. – December 21. azonban ünnep számunkra, hiszen emlékezzünk csak, nem is olyan régen még műszaki, korábban pedig aknazár volt az osztrák–magyar határ mentén.
Szájer József EP-képviselő 

A schengeni szerződés arra nem tér ki, hogy egy-egy tagország saját felségterületén miképp szabályozza a közlekedést.

Olvasóink írták

 • 7. mira 2007. december 27. 09:31
  „Igazad van, Marque11.
  Egyebkent szemet jelentösen kevesebb van Ausztriaban , ezt tapasztalatbol irom. Gondolkozzon mar el mindenki, a felfogason kellene mar valtoztatni.”
 • 6. Marque11 2007. december 22. 10:25
  „Én megértem a kis falvak lakóit. Szerintem a brennbergiek, ágfalviak se örülnének neki, ha ezentúl rajtuk keresztül bonyolódna a soproni határforgalom.”
 • 5. Gesichte 2007. december 19. 23:16
  „A magyarokat tolvaj népnek akarják beállítani, meg stb.. Néznének magukba. Nem tartanának itt ha nem jutott volna gyanúsan túl sok jó nekik a monarchiából.”
 • 4. hpisti 2007. december 19. 20:51
  „Ez is azt bizonyítja,hogy az Unioban mi csak másodrendűek vagyunk és azok is maradunk!Nem tudom,hogy miért képzelik magukat magasabb rendünek az Osztrákok!?”
 • 3. Nagy Zsolt 2007. december 19. 15:00
  „Felháborítónak tartom, hogy az osztrákok mindent elkövetnek azért, hogy dec. 21-e után se mehessünk át Ausztriába autóval. Közutakra behajtani tilos táblát helyeznek ki, ezzel gátolva bennünket a szabad mozgásban, megsértve alkotmányos jogainkat.
  Azt javaslom, hogy kezdjünk aláírásgyűjtésbe és gyakoroljunk politikai nyomást az osztrák félre.”
 • 2. Svábbogár 2007. december 19. 08:11
  „mit vársz ezektől a hegyi parasztoktól?
  A legbutább nép a környéken!”
 • 1. Oscar 2007. december 19. 07:42
  „A televizióban azt mondta az egyik osztrák "BAUER"hogy így is sok szemét kerül be az országukba.
  Nézzük csak meg a soproni határkilépő környékét,mennyi szemét van, azt nem magyar dobta el.Lehet hogy "BAUER"-kám is ide hordja , csak most más szemszögből nézi a dolgokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó évet zárt a Nyugat-Magyarországi Egyetem

Sopron - Idén több mint tízmilliárd forintos beruházással gazdagodott összességében a… Tovább olvasom