Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

A foci EB után szabad a fertőrákosi határátkelő

Fertőrákos - Az ausztriai labdarúgó Európa-bajnokság (június 7–29.) után várhatóan megnyitják az autósforgalom előtt a Fertőrákos és Szentmargitbánya (St. Margarethen) közti határátkelőt. Az útszakaszon viszont korlátozzák majd a sebességet.
Michael Schalling, a szentmargitbányai polgármesteri hivatal vezetője a Kisalföldnek kijelentette, nincs ellenükre, hogy a határt az autóforgalom előtt is megnyissák.

– Az engedélyt a burgenlandi tartományi hivatal adja ki, ugyanakkor mi támogatjuk a behajtani tilos táblák leszerelését – folytatta Michael Schalling, a szentmargitbányai (St. Margarethen) polgármesteri hivatal vezetője. – Az út azonban helyenként nem alkalmas arra, hogy a megnövekedett autóforgalmat elbírja. Ezért a nyitás előtt mindenképpen meg kell erősíteni a burkolatot, és ennek feltételeiről további egyeztetésre lesz még szükség a szomszédos települések vezetői között.

Palkovits János, Fertőrákos polgármestere mindenesetre úgy tudja, az osztrák–svájci labdarúgó Európa-bajnokság után nyitják meg a két település között a határt.

A várható nagyszámú külföldi vendég miatt ugyanis a mérkőzések idejére Ausztriában ismét visszaállítják a Schengen előtti állapotot, azaz újra lesz
útlevél-ellenőrzés.

Szentmargitbánya már nem hátráltatja a határnyitást az autóforgalom számára. Egy lépés a szabad út felé. Fotó: Magasi Dávid
Szentmargitbánya már nem hátráltatja a határnyitást az autóforgalom számára. Egy lépés a szabad út felé. Fotó: Magasi Dávid

– Az út mindkét oldalon aszfaltozott, csupán a csatlakozást – tízméteres szakaszt – kellene kiépíteni – tette hozzá a polgármester. – A határtól bevezető tíz kilométer hosszú út valóban keskeny, de sebességkorlátozás bevezetésével biztosítható a forgalom. A korlátozásra azért is szükség lesz, mert ezen a szakaszon jelentős a kerékpáros-forgalom.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban a megyei közgyűlés küldöttsége tárgyalt a bécsi magyar konzulátuson a kishatárátkelők ügyében. Információink szerint azonban a tervezett nyitás és az egyeztetés között nincs összefüggés.

– Továbbra sem tettünk le arról, hogy Fertőmeggyes (Mörbisch) felé is megnyissuk a határt – folytatta Palkovits János. – Az egyeztetések jó ütemben haladnak. Az osztrák településen attól tartanak, hogy a megnövekedett forgalom a falun megy majd keresztül. Ezért ott egy elkerülő útvonalat kell kijelölni. A magyar részen pedig vagy új utat építünk, vagy a meglévő kerékpárutat szélesítjük ki.


Zsira: Elkerülőút lesz a megoldás

Zsira és Locsmánd (Lutzmannsburg) között a közeljövőben nem várható, hogy az autók előtt is szabaddá tennék a határt. Dorogi Árpád polgármester elmondta, az elkerülőút megépítése hozhatna megoldást. Ez ellen az osztrák fél sem tiltakozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni mentők Kismartonban?

Régió - Hasznos lenne az osztrák és a magyar mentőszolgálat határ menti együttműködése –… Tovább olvasom