Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A Fertő nádasának értékeiről

Európa második legnagyobb nádas területéről, értékeiről és a hasznosítás lehetőségeiről rendeztek konferenciát az érintett felek az ausztriai Illmitzen. „A Fertő olyan tó, amit csak politikai határ választ ketté.
Illusztráció
Az országhatár jelentősége a jövőben csökken, így fokozni kell az együttműködést" – hangzott el az Illmitzen tartott konferencián. A National Park Neusiedler See – Seewinkel, a Fertő–Hanság Nemzeti Park és a főszervező, az ausztriai WWF munkatársai, szakemberek és gazdálkodók előadásokon és több munkacsoportban vitatták meg a Fertő nádasát érintő kérdéseket.

A jelenlegi állapot számbavétele után a jövő lehetőségeiről és feladatairól esett szó. Az 1930-as években az erőteljes lecsapolás eredményeként az amúgy is sekély vizű tó vízszintje tovább csökkent, és megindult az elnádasodás. Sok állatfaj szempontjából ez a folyamat nagyobb élő-, fészkelő- és táplálkozóhelyet eredményezett, mások kedvezőtlenül reagáltak a folyamatra. Számos védett rovar- és madárfaj talál otthont magának az 5–10 éves nádszálak között.

A vízbe kerülő szennyeződéseket is hatékonyabban szűri meg a nagyobb területen lévő növényzet, learatásával eltávolítható a raktározott szerves anyag. Az helytelenül végzett aratás, égetés azonban veszélyeztetheti a tavi élő világot. A jelenlegi helyzet nem rossz – ebben egyetértettek a résztvevők –, ám lehetne jobb is. A magyarországi vízügyi szakemberek és ökológusok már évek óta szorgalmazzák a Fertő víz szintjének növelését, hiszen ez által jobb minőségű, zártabb nádas jöhetne létre. Az osztrák fél tart ettől, hiszen a tó ausztriai részén található idegenforgalmi infrastruktúra, a fertő meggyesi (Mörbisch) víziszínpad vagy a fertőrákosiaknál alacsonyabb cölöpökön álló házak veszélybe kerülhetnének.

Az elsődleges szempont mindenképp a tó biológiai állapota kell, hogy legyen, ennek érdekében meg kell találni a helyes egyensúlyt és egységes kezelési tervet kell kidolgozni mind a természetvédelmi szakemberek, mind az aratást végzők bevonásával – egyeztek meg a konferencia résztvevői. Felvetődött annak a lehetősége, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása után az oszták nemzeti parkkal közös kezelési tervet dolgozzanak ki az érintett felek. Bernhard Kohler a WWF Ausztria nevében zárszóként elmondta: ezzel a tanácskozással csak megkezdődött az a párbeszéd, amit a jövőben folytatni kell, hiszen elengedhetetlen az együttműködés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városvezetőnek szerződött

– Nem politikusnak szerződtem, hanem városvezetőnek. Felvállalom a szocialista és a… Tovább olvasom