Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

19,5 milliót fordított saját céljaira

Sopron - Ismét jelentős kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében hozott ítéletet Sopronban dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa. A két vádlott hamis zálogcédulákkal összesen 35,9 millió forintot csalt ki egy pénzintézettől.
Az elsőrendű vádlott, egy soproni férfi tízszázalékos résztulajdonosa és ügyvezetője volt egy olyan kft.-nek, amely hét évvel ezelőtt zálogfiókot nyitott Sopronban. A fióknak ő volt az egyszemélyi felelős vezetője, aki a becsüsi feladatokat is ellátta.

Élettársa pénztárosként, adminisztrátorként dolgozott mellette. A zálogházi tevékenységhez szükséges hitelt két pénzintézet biztosította. Nos, a fiókvezető, kft.-ügyvezető a 2001 októbere és 2005 januárja közötti időben összesen 2388 fiktív zálogjegy felhasználásával 35,9 millió forint – tényleges fedezet nélküli – hitelt vett föl az egyik takarékszövetkezettől. Mindehhez tevőleges segítséget nyújtott az élettárs, aki a fiktív zálogjegyek után is kiállított kiadási pénztárbizonylatokat.

A kirendelt igazságügyi könyvszakértő véleménye szerint az elsőrendű vádlott a felvett hitelösszegből 19,5 millió forintot használt fel saját céljaira; a többit az újként kiállított fiktív zálogjegyek meghosszabbítására, kamat- és kezelési költségeire fordította. 

Egy váratlan pénzintézeti ellenőrzés azonban véget vetett az üzelmeknek. A Soproni Városi Bíróságon dr. Gajdos Anikó bíró a jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás miatt két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az elsőrendű vádlottat.

Az élettárs egy év négy hónap – ugyancsak felfüggesztett – börtönbüntetést kapott. Kötelezték az elítélteket a 19,5 millió forint és annak kamata visszafizetésére, valamint az államnak 117 ezer forint illeték rendezésére. A bíróság a 153 ezer forint bűnügyi költséget is az elítéltekre hárította. A vádlottak fellebbeztek, az ügy a megyei bíróságon folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

'''Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni''

Kritika - „Senki nem olyan vak, mint az, aki nem akar látni" – hangzik el Leonard Gershe… Tovább olvasom