Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

120 km/h-s szélroham söpört végig a Fertő parton

Foltokban, de rendkívül nagy pusztítást végzett a szombati vihar a Fertő tó térségében. Egy teljes szélrendszer csapott le.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei kielemezték a szombaton délután, a Fertő tó térségét elért zivatart.

- A zivatarral érkezett kifutószelekre erősítettek rá foltokban a szélörvények. Ám ezt nem nevezhetjük a hagyományos értelemben vett tornádónak - kezdte Kiss Márton.

- A zivatar 60-80 km/h erősségű széllel érkezett. S ezt erősödött fel helyenként 120 km/h-re. Sok csapadék nem esett, mivel a zivatar gyorsan haladt, de a csapadék intenzitása a leghevesebb részeken elérhette a 100 mm/órát.

A vihar Hegykő térségében kettévált. Az ereje is gyengült.
A vihar Hegykő térségében kettévált. Az ereje is gyengült.Ezen légköri jelenség jellegzetessége, hogy nagyon rövid idő alatt, kis területen, nagy pusztításra képesek.

A szaknyelvben "gustnadonak" nevezik a jelenséget.
A radarképekről látható, hogy a szélrohammal kísért zivatar az ausztriai Fülesről (Nikitsch) indult, majd a határt átlépve Pereszteg, Pinnye, Fertőhomok, Hegykő útvonalon érte el a Fertő tavat.

Maga a vihar mintegy 15-20 percig tartott, és hektikus jelleggel okozott károkat.

Peresztegen például kettétört egy öles fenyőfát, míg az attól néhány méterre lévő gyümölcsösnek semmi baja nem lett. S ugyanez figyelhető meg a zivatar útjában is.

Napokon át tartósan harminc Celsius fok felett volt a hőmérséklet. A hirtelen jött zivatar, viszont hideg esővel, jéggel érkezett. A nagy hőmérséklet különbség pedig tovább fokozta a szél erősségét.


2008-ban milliós károk

Több hullámban érte el Sopront és térségét 2008. júniusában az a vihar, ami a városban leginkább a jelentős mennyiségű csapadékkal, a falvakban pedig jégesővel és széllel okozott milliós károkat - számoltunk be portálunkon.

Az este tíz óra körül kezdődő, majd másnap hajnali négyig tartó vihar a Sopronkövesd, Röjtökmuzsaj, Himod, Cirák útvonalon söpört végig. Rövid idő alatt ötven milliméter eső hullott, a szél meghaladta a 130 kilométer per órás sebességet.

Nem csoda, hogy a 84-es számú főút mellett a szél fákat tört ketté. Szó szerint vihar verte képét mutatta utána Sopronkövesd.

Az utcákon a pusztítás nyomai: mindenütt letört faágak, lesodort cserepek, megroggyant melléképületek és sár. A szerencsésebbek beázással úszták meg a vihart, de nem volt olyan ház, amelyben ne keletkezett volna kár.

Volt olyan családi ház, amely kertjében 12 órával a vihar után még mindig nem olvadt el a jég. A hatalmas esőzéskor udvaron egyméteres víz állt.

Az akkori fotós beszámolónk itt érhető el >>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dűlőtúrán, traktor mögött

Taschner Tamás úgy vezeti a látogatókat, hogy közben hús-vér soproniakról mesél. Néha a traktor… Tovább olvasom