Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Zajártalom miatt nem volt bírság Kapuváron

Tavaly három eljárást kezdeményezett Kapuvár jegyzője levegőszennyezés miatt. A zajártalom miatt egyelőre nem volt bírság a városban.
Kapuvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén tárgyalta a város környezetvédelmi tervét, melyben a levegő és a környezet szennyezettsége mellett többek közt a városi zajterhelést is vizsgálják.
A kapuvári levegő minőségét elsősorban a várost átszelő főút forgalma, a fűtés hatásai és kisebb részben a helyi ipari üzemek határozzák meg. Ősszel és tavasszal ehhez párosul még az avar és kerti hulladék nyílt téri égetéséből eredő szennyeződés. A kerti hulladék égetése március 1-jétől május 1-jéig, illetve szeptember 1-jétől december 1-jéig végezhető hétfőtől szombatig reggel nyolc és este hat óra között, szélcsendes időben. Ünnep- és vasárnap, valamint közterületen égetni tilos. A levegő szennyezettségének mérésére a városban nincsen lehetőség, mérőállomás csak a megyeszékhelyen és Sopronban van. A légszennyezettségi adatok alapján Kapuvár területének levegőminősége nitrogén-oxidokkal, kén-dioxiddal és szén-monoxiddal gyengén, szálló porral közepesen szennyezett.

A szabálysértők ellen levegőtisztaság-védelmi bírság szabható ki. Ez 75 ezertől 300 ezer forintig terjedhet. Kapuváron tavaly levegőtisztaság-védelmi ügyben három eljárást folytatott le a jegyző.

A városi környezetvédelmi terv egyik sarkalatos pontja évek óta a zajvédelem, melyben a legnagyobb gondot a 85-ös főút okozza. Kulturális eredetű zajforrást jelentenek szombatonként a bálok, a diszkók, illetve az időnkénti szabadtéri rendezvények, koncertek. Ipari eredetű zajt az ipari park területén működő vállalkozások, valamint a Kapuvári Hús Zrt. gyára okoz. 2011-ben zajbírság kiszabása nem fordult elő.

A terv kitér a folyékony hulladék kezelésére is. Kapuváron az elmúlt évek során fokozatosan csökkent azon porták száma, amelyek még nem csatlakoztak rá a szennyvízhálózatra. Jelenleg 186 ingatlanról van szó az egy évvel ezelőtti 243-hoz képest. Számuk azonban tovább csökkenhet a talajterhelési díj drasztikus emelése, valamint a szippantás drágulása miatt.

Olvasóink írták

  • 1. antistar 2012. február 16. 18:05
    „2011-ben zajbírság kiszabása nem fordult elő.

    De nem ám, mert megint csak pénzek vándoroltak bizonyos zsebekbe!
    Ott van az a kissebbség által üzemeltetett heaven, na annak olyan zajkibocsájtása van péntekenként meg szombatonként,hogy nem kell hozzá mérés, hogy az ember tudja,
    hogy csak azért üzemelhet így, mert a"valakinek" a tulajdona!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2 ezer forintott vitt el a tolvaj a győrsövényházi óvodából

A tettes mindössze 2 ezer forintot zsákmányolt, de három ajtót is megrongált, így a kár eléri a 30… Tovább olvasom