Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

XVI. Benedek külön is köszöntötte a megyénkbeli zarándokokat

Szokásos, Szent Péter téri kihallgatásán külön köszöntötte XVI. Benedek pápa a bágyogszováti és a fertőszentmiklósi zarándokokat. Életre szóló élmény és felemelő érzés volt ez számukra.

A fertőszentmiklósi, rábaszentmiklósi és bágyogszováti hívek római zarándoklatra indultak május elején.

– Ismerjük meg Rómát jelszóval indultunk útnak, és négy napot töltöttünk a városban – fogalmazott Németh István atya, bágyogszováti plébános. – A programban szerepelt a szerdai, általános pápai kihallgatáson való részvétel. A Szent Péter téren harmincezer ember gyűlt össze. Először XVI. Benedek a pápamobillal körbejárt a téren és áldást osztott. Az emelvényről mondta el aztán köszöntőjét és katekézisét. Nem lehet leírni azt az érzést, amikor meghallottuk magyar köszöntőjét. Nagy megtiszteltetés volt, hogy külön kiemelte a mi településeinket is. Álltunk a harmincezres tömegben, és a szentatya kimondta községeink nevét, üdvözölve a zarándokokat.

Németh István: ˝A szentatya köszöntött bennünket, felemelő volt.˝
Németh István: ˝A szentatya köszöntött bennünket, felemelő volt.˝

˝Nagy szeretettel köszöntöm a magyar zarándokokat. Különösen azokat, akik Budapestről, Bágyogszovátról és Fertőszentmiklósról érkeztek˝ – mondta XVI. Benedek pápa Rómában, a Szent Péter téren. ˝Felemelő percek voltak azok. Jó volt magyarnak lenni˝ – tette hozzá István atya.

˝A Szűzanya hónapjában Máriára, az egyház anyjára bízlak titeket. Ő legyen veletek az igazi békét kereső életutatokon. Szívesen adom rátok apostoli áldásomat. Dicsértessék a Jézus Krisztus!˝ – olvasta még fel XVI. Benedek. A pápai üdvözletre úgy kerülhetett sor, hogy a csoport részvételét előre jelezték a kihallgatáson.

A megyénkbeli zarándokoknak örök élményt jelentett a római kirándulás.
A megyénkbeli zarándokoknak örök élményt jelentett a római kirándulás.

A kísérő magyar plébánosok, a fertőszentmiklósi Péntek József és Németh István szentmisét celebráltak a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, illetve a Szent Callixtus-katakombában.
A római túrán a zarándokok megnézték többek között még a négy nagy bazilikát, a Szent Kelemen-templomot, a Pantheont, a Navona teret, a Trevi kutat, a spanyol lépcsőt, a Szent Lajos-templomot. Ezek mellett a vatikáni múzeumot, a pápai nyári rezidenciát és a tengerparton is sétáltak. A kísérő magyar plébánosok, a fertőszentmiklósi Péntek József és Németh István szentmisét celebráltak a Szent Péter-bazilika magyar kápolnájában, illetve a Szent Callixtus-katakombában.

Olvasóink írták

 • 10. sivatag66 2010. május 26. 02:21
  „6. janika 2010.05.23. 18:33
  Hiába is vitatkoztok titeket sem pappal fognak majd eltemetni!
  Ne is,hanem földdel !!!!!!!!!!!!!”
 • 9. janika 2010. május 25. 11:10
  „Hát igen anya csak egy van, atya az több is lehet! A "hekus"-nak miért ne lehetne?”
 • 8. hekus 2010. május 24. 11:01
  „Kedves Ing.Böck!

  Ha egészen pontosak akarunk lenni akkor Benedek pápánk böcsületes neve nem Benedikt hanem Benedictus. De mivel ennek a névnek van magyar megfelelője -ami hozzáteszem egy elég szép, de sajnos ritka név- nyugodtan lehet használni.
  Ha téged Jánosnak hívnak és tegyük fel ki költözöl Amerikába, akkor az ottaniak úgy fognak szólítani, hogy John vagy Josh. És ebben semmi kivetnivaló nincs.
  Főleg, hogy Szentatyánkról van szó, aki ugyanúgy Szentatyánk nekünk magyaroknak, mint ahogy bármely más nemzet szülöttjének. Ezért szólítsuk úgy, ahogy az a magyar megfelelője. "Mert Ő a miénk is!"”
 • 7. ogre 2010. május 23. 19:20
  „Nem akarok okoskodni de misén az áldást is Benedek pápánkra és Lajos püspökünkre kéri a plébános.”
 • 6. janika 2010. május 23. 18:33
  „Hiába is vitatkoztok titeket sem pappal fognak majd eltemetni!”
 • 5. Ing.Böck 2010. május 23. 12:21
  „Ki az a Benedek ????? A pápa nem mert öt Benediktnek hivják !!!!Elég az ostoba magyarra forditásokból !!!!”
 • 4. Ing.Böck 2010. május 23. 12:13
  „Minden gyengeelméjü sültparaszt megpróbálja magyarra eröltetni az idegen neveket, hogy ez nerm mindig sikerül, akkor kitör az arroganz, mivel a magyar nép europa utolso bevándorlója, egy jó adag kisebbségi érzés a velejárója minden megnyilatkozásnak.
  Ezért megbocsátom az ostoba megjegyzésedet. Topvábbra sem Benedikt nem egyenlö Benedekkel.”
 • 3. radayrosseb 2010. május 22. 17:36
  „Ing.Böck!

  Jól írta a Kisalföld. Magyarul a pápát XVI. Benedeknek hívják és nem Benediktnek, mint ahogy II. János Pált sem Johannes Paulus II.-nak írjuk.”
 • 2. Ing.Böck 2010. május 22. 16:10
  „Ki lehet az a XVI. Benedek ??? A pápa nem mert öt Benediktnek hívják, talán a "kisalfold " tudja.”
 • 1. janika 2010. május 20. 15:39
  „No nem mond senki egy imát ezeknek az "atyáknak"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végéhez ér a kapuvári fürdőprogram

A tagóvodák gyermekei tíz-tíz héten át, két pedagógus vezetésével ismerkedhettek a víz és a… Tovább olvasom