Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Víz áll a termőföldek nagy részén

Vízben úszik a csornai határ jó része, mert az árkok nem képesek elvezetni a csapadékot. A gazdák úgy vélik, ha a csatornákat megfelelően karbantartanák, nem lenne ˝vízkáruk˝.

Csorna határában több ezer hektárnyi termőföld van víz alatt. A gazdák szerint a kár néhol a száz százalékot is eléri. Úgy vélik, a megoldás egyszerű: a vízelvezető árkokat kellene karbantartani. A történtekért a Kapuvári Vízitársulatot teszik felelőssé.

Portálunkat Nagy István, ifj. Rasztovich Gyula, Berta Ferenc és Márkus Imre kalauzolták a határban. Elöljáróban elmondták: minden évben hétszáz forintot fizetnek be hektáronként a társulat számlájára. ˝Nem sajnálnánk ezt a pénzt, csak látnánk, mire költik el˝ – fogalmazzák meg közös gondjukat.

A csornai gazdák nem látják, mire költi befizetett pénzüket a vízitársulat. Földjeik jó része víz alatt van, mert szerintük az árokrendszert nem tartják karban.
A csornai gazdák nem látják, mire költi befizetett pénzüket a vízitársulat. Földjeik jó része víz alatt van, mert szerintük az árokrendszert nem tartják karban.

– A társulat feladata lenne, hogy az árkokat, átereszeket karbantartsa – jegyezte meg Nagy István. – Ezt nem teszik meg arra hivatkozva, hogy kevés a pénzük és minden évben nem jutnak el minden területre. Én viszont állítom, évtizedek múltak el azóta, hogy egy-egy ároknál dolgoztak volna. A bizonyítékok pedig azok a húsz-harminc centiméteres fák, melyek egy-egy csatornában akadály nélkül fejlődhettek.

A termelők tapasztalata az, hogy a csatornarendszer alkalmas lenne a vizek elvezetésére. Csak a területrendezés hiányzik. A földeket körülvevő árkok feltelnek, nem tudják a vizet elvinni, ennek a vetések látják kárát. A gazdák mindent megtesznek, amit tudnak, de nekik nincsenek meg a speciális gépeik, eszközeik és embereik erre a munkára. Márkus Imre hozzátette: birtoka mellett egy darabon kitakarította az árkot, csövet is lefektetett. Annyit ért azonban el vele, hogy most már ezen a csövön folyik visszafelé a víz a földre, mert nem tud továbbmenni.

– A társulat nemcsak az általunk befizetett pénzből gazdálkodik, hanem
A termelők tapasztalata az, hogy a csatornarendszer alkalmas lenne a vizek elvezetésére. Csak a területrendezés hiányzik. A földeket körülvevő árkok feltelnek, nem tudják a vizet elvinni, ennek a vetések látják kárát.
állami támogatást is kap – fejtette ki Márkus Imre. – Minden felszerelés rendelkezésére áll, hogy ellássa a feladatot. A víz három-öt évente gondot okoz. Ehhez képest még csak koncepciót sem látunk arra, hogy meg akarják oldani a problémákat. Tudjuk, hogy egy év alatt nem lehet rendet tenni. A Csorna hatezer hektárja után befizetett díjakból minden évben komoly munkát lehetne elvégezni. Ezt azonban nem teszik meg és a szándékot sem látjuk.

Ifj. Rasztovich Gyula megerősítette: fizetnének ők akár többet is erre a célra, ha látnák, eredménye van és földjeik nem ˝úsznak˝. Berta Ferenc arról beszélt, hogy a gerincvezetékek kitakarítása is nagy segítség lenne a gazdáknak. Akkor a kisebb árkok már elvihetnék a vizet.

Németh Gy. Géza
Németh Gy. Géza
A Kapuvári Vízitársulathoz 200 ezer hektáron 800 kilométernyi csatorna tartozik. Egy vízügyi minisztériumi állásfoglalás szerint közel 3000 forint ráfordításra lenne szükség hektáronként, hogy rendben legyenek az árkok. Németh Gy. Géza, a társulat igazgatója érdeklődésünkre elmondta: rendszeresen karbantartják az árkokat. Az éves fenntartási terv tartalmazza a munka ütemét, költségeit. A szakember megjegyezte: igaz, lassan, de a helyzet javul.

– A sok csapadék miatt a főbefogadók is telve vannak, ezért idő kell, hogy a csatornák elvezessék a vizet. Azt is tudni kell, hogy nem mindegyik árok tartozik a társulathoz. Vannak például önkormányzati kezelésben lévők is – tette hozzá Németh Gy. Géza.

Olvasóink írták

 • 8. janika 2010. június 16. 17:55
  „Legalább fognának össze és kotornák meg halastónak! Lenne konkurenciája azoknak a maffiózóknak, akik csak horgászati lehetőseket árulnak 6830?-Ft ért!”
 • 7. kackac 2010. június 15. 17:50
  „Rosszul tudjátok.
  Itt lesz az új csornai uszoda.
  kackac”
 • 6. balassaz 2010. június 15. 16:13
  „Közmunkásokkal kitakarítatni a parasztok helyett az árkokat??
  Hát hol élünk? Rabszolgatartó társadalomba???
  A földalapú támogatást az EU. nem a parasztok két szép szeméért adja, hanem hogy a földtulajdonukat vagy bérleményüket renbentarsák ideértve a környezetüket és az odavezető utakat is!!! Nézzenek utána! Kilátszik a gaz a napraforgóból meg a kukoricákból.
  Nem képesek levezetni a vizeket a földjükről, utjaikról inkább lemennek más földjét tiporni!
  Nem az ö földjüket teszik tönkre, egy fillért sem adnák egynek sem ha nincs rendbe a földje.”
 • 5. Mátyásfeketeserege 2010. június 15. 12:41
  „Mindenki arra hivatkozik hogy nincs pénz, az önkormányzat is és a vizitársulat is. Csak azt nem értem hogy az önkormányzati tulajdonu árkokat mért nem lehet közmunkásokkal kitakarítatni?
  vagy azoknak égeti a kezét a lapát???
  Abba meg igazság van gogy a TSZ és az állami gazdaság rendbetartotta az árkokat és az utakat is, de most már sok hejyen az utakat és az árkokat is beszántották hogy nagyobb legyen a föld...”
 • 4. Nózi 2010. június 14. 19:18
  „Majd kivonulnak az utakat lezárni, marhát sütögetni, hogy az állam kárpótolja termelőket!”
 • 3. janika 2010. június 14. 16:06
  „Amíg Tsz és Állami gazdaságok voltak addig a földutak és az árkok is rendbe voltak.”
 • 2. gamergabor 2010. június 14. 13:02
  „"Vízben úszik a csornai határ jó része, mert az árkok nem képesek elvezetni" hmm jah még van árok amit nem szántottak be?:)”
 • 1. janika 2010. június 14. 11:02
  „A víz és a csatorna díj bezsebelés a lényeg! felelősség az ma már, sőt már régóta nincs, ha baj van!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kistérségi tűzoltóverseny Vitnyéden 23 csapattal

Az elmúlt hétvégén Vitnyéden rendezték meg a Kapuvár–beledi kistérség önkéntes tűzoltóinak… Tovább olvasom