Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Visegrádi négyek Kapuváron

„Visegrádi négyek" néptáncgálát tartanak szombaton Kapuváron a Szent Anna Napi Lovasnapok és Vigasságok keretében, ahol a rábaközi város lengyel, cseh és szlovákiai partnervárosainak együttesei mutatkoznak be. A színes hagyományőrző forgatagot Kapuvár szervezte a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával.
A visegrádi országok néptáncosai mutatkoznak be Kapuváron a hét végén. Hámori György kapuvári polgármester elmondta, a Kapuvár néptáncegyüttes táncosai mellett a csehországi Jesenikből, a lengyelországi Debicából és a szlovákiai Nagymegyerről érkező tánccsoportok lépnek fel szombat délután négy órától a Bem utcai sportpályán. A bemutatók után táncházat tartanak.

A Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával megvalósuló programban a csehországi Markovice együttes a morva hagyományokat, a lengyelországi Igloopolanie néptánccsoport polkát, mazurkát és polonézt, a szlovákiai Megyer táncegyüttes pedig a hagyományos szlovákiai magyar táncokat mutatja be.

Az Igloopolanie együttes Lengyelországból – Kapuváron is bemutatkozik.
Az Igloopolanie együttes Lengyelországból – Kapuváron is bemutatkozik.


A polgármester hozzátette, a lengyel partnervárossal, Debicával a Nyitott Európai Városok Szövetségében dolgozik együtt Kapuvár, többek között egymás kulturális rendezvényein lépnek fel, turisztikai kiállításokon és vásárokon mutatkoznak be. Nagymegyerrel a kulturális kapcsolatokon túl gazdasági együttműködése is van már a rábaközi városnak: a két település együtt fejlesztette ipari parkját. A közös pályázat keretében Kapuváron egy ipari inkubátorház épült, Nagymegyeren pedig egy régi ipari épületet alakítottak szolgáltatóházzá.

Hámori György kiemelte, Jesenik Kapuvár legfrissebb partnerkapcsolata, a cseh nagykövetség közreműködésével talált egymásra pár éve a két fürdőváros. Azóta évente többször vesznek részt művészeti csoportjaik egymás kulturális rendezvényein.

A Szent Anna Napi Lovasnapok és Vigasságok rendezvénysorozata ma a Kárpátia együttes koncertjével kezdődik. Szombaton és vasárnap kézműves-kirakodóvásárral, gyermekprogramokkal, helyi művészeti és tánccsoportok bemutatóival várják az érdeklődőket. Emellett fogathajtó versenyeket, lovas díjugrató és ügyességi versenyeket, bemutatókat is tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csornai vasúti tragédia - Azonnal szörnyethalt a család 4 tagja

Egy 35 éves férfi, egy 31 éves nő, valamint egy 15 éves és egy 6 éves fiú halt meg csütörtök… Tovább olvasom