Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Veszteséges a cukorrépa-termesztés

Rábaköz - A gazdák gondolkodnak, termeljenek-e jövőre is cukorrépát. A felvásárlási ár ugyanis visszaesett, így nyereség nincs a munkájukon. A szedést most a sok csapadék hátráltatja.
Veszteséges idén a cukorrépa-termesztés. Az átlagos hozam 400–500 mázsa hektáronként, közepes minőséggel. A felvásárlási ár a tavalyinál is alacsonyabb, 750 forint mázsánként. A gazdák gondolkodnak, hogy jövőre is belevágjanak-e a termelésbe.

A sok eső miatt most nem lehet rámenni a répaföldekre. Fotó: Kisalföld-archívum

A szili Lengyel család gazdaságában 450 mázsa cukorrépa termett hektáronként. Lengyel Oszkár szerint ez elfogadható mennyiség.

– Kétszer öntöztük meg a répát, 100 milliméter vizet juttattunk ki a területre. A cukorfok 16-os lett. Információim szerint, ahol ennél magasabb, 500–600 mázsás termést produkáltak, a minőséggel lettek bajok, mivel mindössze 12-es fokot értek el. A felvásárlási ár 750 forint körül alakul mázsánként, ami viszont nagyon kevés. Ilyen hozammal és ilyen árral nem sok nyereség, szinte semmi sem marad a gazdálkodóknál – osztotta meg a Kisalfölddel tapasztalatait a szili gazda.

Szabó Gyula edvei termelő is úgy vélekedik, hogy nyereség szinte nincs is a cukorrépán. Neki körülbelül 400 mázsás átlagtermése lett hektáronként, 15-ös cukorfokkal. Mint fogalmazott, a termelőknek igencsak el kell gondolkodniuk, hogy a jövőben foglalkoznak-e a növénnyel.

A Mihályi Gazdák Beszerzési és Értékesítési Szövetkezetének (BÉSZ) tagjai idén összesen nyolcvan hektáron termeltek cukorrépát. Elnökük, Pintér László a Kisalföld érdeklődésére elmondta: náluk a szedés és a beszállítás a napokban kezdődött meg. A vizes földek miatt azonban mindössze a termés egytizedét sikerült betakarítaniuk.

– A szedés a sok eső miatt csúszik, félő, hogy még hetekig állnak a gépek. Az eddigi átlagmennyiség 400–500 mázsa közötti hektáronként, 15,5-es cukortartalommal – tájékoztatott Pintér László. – Ez ahhoz elég, hogy a termelők nullára jöjjenek ki, nyereség nincs. Az elkülönített EU-s cukortámogatást az integrátorok, a TÉSZ-ek, BÉSZ-ek tagjai az elmúlt évre a jogalkotás hiányosságai miatt nem kaphatták meg. Az idei évre utolérték magukat a jogalkotók, így lehetőség nyílik az igénylésre. Emiatt elkeseredett a hangulat, a termelői csoportok bírósághoz is fordultak. A feldolgozók ugyanis ezt a támogatást is belekalkulálták a felvásárlási árba, ezért az uniós minimumot, 750 forintot kapjuk mázsánként. Az uniós csatlakozáskor egyébként 1400 forintot fizettek érte. E tényezők miatt el kell gondolkodni azon, hogy feladjuk a kvótánkat és befejezzük a termelést, szívességből ugyanis nem lehet növényt termeszteni. Át kell térni jövedelmezőbb kultúrákra.

Pintér László úgy látja, széles körű termelői összefogásra lenne szükség, hogy a gazdák befolyásolhassák a piacot. Véleménye szerint addig, amíg a feldolgozók diktálják az összes feltételt, helyzetük nem javulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A temetőben halt meg a nyugdíjas férfi

Csorna - Egy nyugdíjas férfi a csornai Őrangyal-temetőben rosszul lett és összeesett csütörtök… Tovább olvasom