Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 11°C | 21°C Még több cikk.

Végleges elismerés a TÉSZ-nek

Mezőgazdaság - Hat év alatt megháromszorozta taglétszámát, ötszörözte árbevételét és több mint százmillió forintot fordított fejlesztésre a Hanság–Fertőmenti TÉSZ. Munkáját a szaktárca véglegeselismerésre méltónak találta.

A Hanság–Fertőmenti Termelői Értékesítő Szövetkezet (TÉSZ) hat évvel ezelőtt alakult meg. Harmincöt gazda gondolta úgy annak idején, hogy összefognak és közösen viszik piacra terményeiket. A szövetkezet elnöke Családi János lett, aki azóta is betölti a tisztséget. A TÉSZ idén megkapta a szakminisztériumtól a végleges elismerést.

– Az akkori kormány is támogatta a TÉSZ-ek megalakítását. Az országban 2003-ban közel ötven alakult meg – idézte fel a múltat az elnök. – A Hanság–Fertőmenti TÉSZ-nek ma már 108 tagja van, összesen öt megyéből. Ahhoz, hogy a végleges elismerést megkaphassuk, szigorú feltételeknek kellett megfelelünk. 60 millió forint árbevétellel kezdtük, most 300 milliónál tartunk. Előírás volt az infrastruktúra megteremtése is.

A végleges elismerést igazoló határozatot Családi János vette át Hajdú Zoltántól.
A végleges elismerést igazoló határozatot Családi János vette át Hajdú Zoltántól.

A szövetkezet 2004-ben csomagológépet, 2006-ban telephelyet vásárolt. 2007-ben és tavaly szintén a csomagolással kapcsolatos berendezéseket, tartályládákat szereztünk be. A megalakuláskor forgalmaztunk 7–800 tonna árut, most 4–5000 tonnánál járunk. Közben alkalmazkodva az uniós előírásokhoz, minőségirányítási rendszereket is bevezettünk. Ez ahhoz szükséges, hogy terményeinket a piacokon értékesíteni tudjuk. Kialakult vevőkörünk is, partnerünk például a Metro és a CBA áruházak, fagyasztók és feldolgozók, kisebb kereskedések. A szövetkezetnek jelenleg három főállású alkalmazottja van.

A Hanság–Fertőmenti TÉSZ legjelentősebb terményei a vöröshagyma és a káposztafélék, a gyökérzöldségek. A gyümölcsök közül ribizlit, almát, málnát, diót termelnek a tagok. A gazdák összesen 650 hektáron gazdálkodnak, ebből 150 hektárnyi a zöldség vetésterülete és 500 a gyümölcsültetvény. Jelentős állomása volt a TÉSZ működésének 2008, amikor egy Somogy megyei szövetkezet tagsága csatlakozott hozzá. Ők úgy látták, jobban tudják érvényesíteni érdekeiket, ha a hanság–fertőmentiekhez lépnek be. Családi János hozzátette: a fejlesztéseket pályázati támogatásokkal tudták megvalósítani. A TÉSZ-ek beruházási és működési támogatását folyamatosan igénybe tudták venni, hat év alatt több mint százmillió forintot.

A Hanság–Fertőmenti TÉSZ termékeit látványos külsőségek között mutatták be az idei zöldségnapon.
A Hanság–Fertőmenti TÉSZ termékeit látványos külsőségek között mutatták be az idei zöldségnapon.

A TÉSZ idén ötödik alkalommal rendezte meg a Hansági Zöldség Napját Bősárkányban. Az eseményen Hajdú Zoltán, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal piaci támogatások igazgatóságának igazgatója adta át a végleges elismerést rögzítő határozatot. A tervekről szólva Családi János elmondta: legfontosabb céljuk a vevők megtartása.

– Azon dolgozunk, hogy új belépőink, illetve a termőre forduló ültetvények miatt megnövekedett termésmennyiségnek piacot találjunk. Gondolkodunk fejlesztéseken is. Nagyberuházásunk a közeljövőben ugyan nem lesz, de a jelenlegi technikánkat szinten akarjuk tartani – jegyezte meg a TÉSZ-elnök.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövő héten nyit a második Gazdafesztivál

Kapuvár - A jövő hétvégén másodszor nyitja meg kapuit a kapuvári Gazdafesztivál. A háromnapos… Tovább olvasom