Kisalföld logö

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Van hatszázmilliós községfejlesztési terv is

Rábaköz - A településvezetők többségének véleménye, hogy az önkormányzatoknak egyre kisebb lehetőségeik vannak a pályázati források terén.
Számos községben már a pályázati önerő biztosítása is komoly próbatétel. Ennek ellenére a falvakban terveznek, pályáznak. Már ahol tudnak.

Kónyban szintén az iskola felújítása szerepel napirenden.

Kónyban például a Béke utcai iskolaépület bővítése, felújítása van napirenden. Ugyanúgy az óvodát is szeretnék fejleszteni. A címzett támogatáson nem nyertek, most a regionális operatív programtól várják a támogatást. Aller Imre polgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta: mindkét beruházás 200 millió forint körüli költségvetésű. A tízszázalékos önrészt sikeres pályázat esetén biztosítani tudják. Kónyban ezeken kívül szeretnék folytatni a faluközpont rendbetételét is. Ehhez szintén támogatásban bíznak.

Szilban ugyancsak az iskola épületének további felújítása szerepel a tervek között. Amint azt Lengyel Lajos településvezető elmondta, a 220–230 millió forintos fejlesztés támogatására a közoktatási intézmények infrastruktúráját támogató pályázattól remélnek segítséget. Ez európai uniós támogatás.

– Nagyon várjuk a régi iskolaépület hasznosítására a Norvég Alaphoz benyújtott pályázatunk elbírálását – tette hozzá a szili polgármester. – Hatvan férőhelyes szociális létesítményt szeretnék kialakítani benne, 350–360 millió forintos költségvetéssel. Ha pályázataink eredményesek lesznek, az önrészek biztosítását megoldjuk.

A szili iskola fejlesztését pályázati támogatással szeretnék folytatni.

Szanyban Németh Gergely polgármester szerint a sokat emlegetett uniós pénzeket szeretnék végre látni vidéken is.

– Bízunk benne, hogy nem csak ígéret marad a vidék uniós támogatása. Szanyban az iskolát és az óvodát szeretnénk felújítani, összesen 300 millió forintból. Kerékpárút építésére már benyújtottuk pályázatunkat és elkészültek a belvízelvezető árokrendszer tervei is. Előbbi 26, utóbbi 600 millió forintos költségvetéssel – tájékoztatott Németh Gergely.

A nagyobb települések tehát több száz milliós terveket készítenek. A kisebb községek önkormányzatainak természetesen az anyagi lehetőségeik is kisebbek. Éppen ezért Cakóházán már annak is örülnének, ha a ravatalozó felújítására nyerhetnének.

– Többször benyújtottuk már igényünket, de eddig mindig elutasítottak bennünket – jegyezte meg Csepi Éva polgármester. – Ugyanígy jártunk a rendezési tervvel is. Hiába próbálkozunk, nem járunk szerencsével. Nagyobb beruházás lenne községünkben a szennyvízcsatorna kiépítése, amire már nagy szükség lenne.

Páliban 3,5 millió forintból játszóteret építenének, ugyanekkora összeget fordítanának a ravatalozó felújítására. Természetesen pályázati támogatással.

– Tervezni persze lehet, de nálunk is minden pályázatfüggő. Tervezzük még falubuszunk cseréjét, ami 8 millió forint lenne. Ezeken kívül, ha számunkra alkalmas kiírással találkozunk, benyújtjuk igényünket – fogalmazott Póczik András, Páli polgármestere.

Olvasóink írták

  • 1. Gulyás Attila 2008. április 06. 13:35
    „A helyi önkormányzatok tényleg rossz anyagi körülmények között vannak, azonban egy jól összehangolt és megfelelő optimizmussal rendelkező faluvezetés,ötletességgel és kapcsolatokkal fel tudja lendíteni a falut.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előzetesben az osztrák gyűjtő

Mosonmagyaróvár-Vág - Lőfegyverrel, illetve lőszerrel, valamint kulturális javakkal való… Tovább olvasom