Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Valós és jelképes községi ajándékok

Rábaköz - A néhány ezertől a tízezer forintos ajándékutalványig, csomagok, ünnepi műsor: a községi önkormányzatok így kedveskednek a lakóiknak az ünnepek idején. Általában az idősek és a gyerekek kapnak ajándékot.
A Rábaközben a legkisebb települések önkormányzatai is igyekeznek ajándékot adni a helyieknek. Mindenkinek persze nem kerül, ezért az idősek és a gyerekek kapnak néhány ezer forintos támogatást. Vásárosfalun a nagycsaládosokat 10 ezer forinttal segítik, Maglócán a fejlesztések „szegényítették el a Jézuskát".

– Az önkormányzat a megszokott módon segít karácsony közeledtével – válaszolt kérdésünkre Mesterházy József, Enese polgármestere. – A hetven éven felüli eneseieket vendégül láttuk és vásárlási utalványt is kaptak. Több mint százhúszan részesültek ebben. Az ünnepek előtt emelkedik a segélyt kérők száma is a faluban, a kérelmekről a képviselő-testület szociális bizottsága dönt. Természetesen igyekeznek méltányolni a kéréseket.

Vásárosfaluban a gyerekek és az idősek csomagot kaptak a községtől, összesen százan, ezer forint értékben. A 14 éven aluli gyerekeket nevelő családok ezenkívül még 2500 forintos vásárlási utalványnak is örülhetnek. A vásárosfalui nagycsaládosokat még tízezer forintos támogatással is segíti az önkormányzat. Molnár Sándor polgármester azt is elmondta, hogy a helyi gyerekeket minden évben elviszik Nagykarácsonyba, ahol részt vehetnek az ünnepi rendezvényeken.

Szalay Imre, Bősárkány polgármestere arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a helyi hetven éven felüliek 2000 forintot kapnak, idén 278-an. A nagycsaládosok és a rászorulók sem maradnak ajándék nélkül. A szociális bizottság kérés nélkül dönt a támogatásról. Ebben az évben 22-en kaptak 10–10 ezer forintot. A legfiatalabb bősárkányiak – tíz éves kor alatt, idén közel 300-an – kaptak csomagot.

Patyi Miklósné potyondi nyugdíjas úgy véli, elegendő ajándék, ha a községvezetők megvendégelik őket és gondolnak az idősekre.
Patyi Miklósné potyondi nyugdíjas úgy véli, elegendő ajándék, ha a községvezetők megvendégelik őket és gondolnak az idősekre.

Az alig 100 lelkes Potyondon is meglepik az időseket és gyerekeket karácsony közeledtével.

– Az önkormányzatnak van egy kis megtakarított pénze, ebből tudunk ajándékozni – fejtette ki Molnár Vilmos, a község első embere. – A 14 év alatti gyerekeknek fejenként ötezer forintot tudunk adni, a nyugdíjasok ezer forintot kapnak.

Maglócán az önkormányzat év közbeni beruházásai „elvitték a pénzt", így karácsonyi csomagra idén nem futja. Tóth Ferenc polgármester úgy fogalmazott, hogy a helyieket erről tájékoztatták és ők megértik a helyzetet.

– Buszvárót építettünk, falubuszt szereztünk be és ezek a fejlesztések megterhelték a költségvetést. Év közben is próbálunk segíteni a többnyire idős maglócaiaknak. Az önkormányzat nyíratja például a füvet és a szemétszállítás költségét is mi vállaljuk – tette hozzá Tóth Ferenc.
Cakóházán a 22 nyugdíjas egyenként 3 ezer forintos támogatásban részesül. A gyerekeknek ünnepi műsort szerveznek és kis ajándékcsomagot állítanak össze. – Idén úgy döntöttünk, hogy inkább szeptemberben a beiskolázási segéllyel támogatjuk a gyerekes családokat – indokolta Csepi Éva polgármester.

A közösség szeretete, a gyerekek műsora

Patyi Miklósné Ibolya néni Potyondon tudja: az ezerforintos önkormányzati ajándék csupán jelképes. – Sokkal fontosabb számunkra, hogy érezzük a közösség szeretetét – árulta el a Kisalföldnek. – Az ünnepségen is az volt az általános vélemény, hogy még ennyi sem kellene, hiszen bőven elég nekünk, hogy megvendégelnek bennünket, gondolnak ránk, idősekre is. A legnagyobb ajándék pedig, amit az önkormányzat adott, az a gyerekek műsora volt. Azt pénzzel nem is lehet kifejezni.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízért többet, a fűtésért kevesebbet kell fizetni

Csorna - A parkgondozó vállalkozókról, ivóvízdíj emeléséről és a távhő alapdíjának változatlanul… Tovább olvasom