Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Vállalkozók tisztítják a belterületi utakat

Csorna városa az elmúlt télen 4 millió 772 ezer 350 forintot és 15 százaléknyi áfaösszeget költött a hóeltakarítási munkálatokra.
Bár eddig a szebbik arcát mutatta az időjárás, de vélhetően – kinek örömére, kinek bánatára – ezúttal sem ússzuk meg a telet hó és jég nélkül. Hogyan készülnek a természet adta feladatra az önkormányzatok? Erről érdeklődtünk néhány településen.

Csornán a tulajdonos feladata az ingatlan előtti, melletti járdaszakasz, a tömbtelkeknél az épületek körüli, az azokat összekötő, valamint a közútig terjedő járdaszakasz hó- és síkosságmentesítése. Az önkormányzat a tulajdonában lévő járdaszakaszok tisztán tartásáról gondoskodik – tudtuk meg Gyopáros Alpár alpolgármestertől, aki azt is elmondta, hogy a városi utak, járdák gépi hóeltakarítási és síktalanítási munkáinak elvégzésére – az ez év júniusában kiírt közbeszerzési pályázat nyertesével – a Be-Va Sped Kft.-vel kötött szerződést az önkormányzat.

– A vállalkozó feladata az utak és járdák gépi hóeltakarítása és síktalanítása, amit az önkormányzati rendeletben meghatározott fontossági sorrendben kell elvégeznie. A járdák kézi hóeltakarítását a vagyonkezelési és -hasznosítási osztály látja el. A feladat elvégzésére jelenleg négy közhasznú munkás áll rendelkezésre, létszámuk januártól várhatóan emelkedik – tette hozzá Gyopáros Alpár.

Az alpolgármester szerint a vállalkozó a szerződésben rögzített egységdíjak szerint, a ténylegesen elvégzett munka mennyisége alapján számlázhat. Például a kistraktoros hótolás egységára óránként 4300 forint. IFA (vagy azzal egyenértékű) tehergépjármű hótolóval óránként 5500 forint, a síkosságmentesítés homokos sóval tonnánként 14.900 forint.

A belterületi gyűjtőutak esetén öt, járdák és kerékpárutak esetén három centiméteres hórétegvastagságnál a takarítást egy órán belül el kell kezdeni. A síktalanítási munkák megkezdésének időpontja járdák, kerékpárutak és belterületi gyűjtőutak esetén az észleléstől számított egy óra, további útszakaszoknál két óra.

Csorna városa az elmúlt télen – 2005 novembere és 2006 áprilisa között – 4 millió 772 ezer 350 forintot és ennek 15 százaléknyi áfáját költötte a téli csapadék eltakarítására.

Bősárkányban – miként Szalay Imre polgármester közölte – a belterületi utak tisztítását egy helyi vállalkozó végzi, a járdákat önkormányzati dolgozók, illetve az ingatlantulajdonosok takarítják. A ráfordítás általában százezres nagyságrendű, a síktalanítóanyagok árát foglalja magába.
Kónyban szintén helyi vállalkozókat bíznak meg az önkormányzati utak tisztításával. Aller Imre településvezető elmondta, hogy a járdák, közterületek takarítása az önkormányzat dolgozóinak, valamint az ingatlanok gazdáinak a feladata. A költségek az időjárástól függően elérik a három-négyszázezer forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már betegeket is fogadhat a kapuvári fürdő

A megyei egészségügyi pénztár (MEP) november elejétől négyféle – fürdőhöz kapcsolódó – gyógyászati tevékenységet támogat a kapuvári Flóra Gyógyfürdőben. A vezető főorvos szerint a betegellátás színvonalát, az intézmény vezetője szerint pedig a turizmus lehetőségeit tágítja az új szolgáltatás. Tovább olvasom