Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 8°C Még több cikk.

Vaddisznók terítéken Bogyoszlón

Megnőtt a vaddisznóállomány az apróvadas vadászterületeken is. Szakszerű és hatékony gazdálkodásra van szükség. Három rekordméretű vad került terítékre a napokban a bogyoszlói társaság területén.
Három rekordsúlyú vaddisznó került terítékre a minap a bogyoszlói vadásztársaság területén. A vadkanok száz kiló fölött voltak, ami manapság ritkaság. Az intenzív vadásztatás miatt ugyanis az állatoknak gyakorlatilag nincs idejük ekkorára nőni.

Manapság ritkaság

124 kilogramm - ekkora súlyú volt a napokban leterített legnagyobb vadkan.
Tóth Róbert, a bogyoszlói társaság elnöke elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak a vadkárelhárításra, aminek most van az ideje. Őrzik a vetéseket, próbálják menteni a szántóföldi kultúrákat. Az elszaporodott vaddisznók sok kárt okoznak, ezért is fontos, hogy az állományt normális, megfelelő keretek között tartsák.

– Területünk apróvadas és a szaporulatban óriási károkat tudnak okozni a vaddisznók. E három kan terítékre hozása ilyen szempontból is fontos volt, hiszen most van a fácánfészkelés például – jegyezte meg Tóth Róbert. A vadásztársaság hatezer hektáron gazdálkodik, negyvennégy taggal. Próbálnak hatékonyan fellépni és beavatkozni, az elszaporodás okozta károkat megelőzni.

A három vadkan terítékre hozása fiatal vadászok – ifj. Fülöp Zsolt, Mészáros Szabolcs és Kurcsics Gábor – kitartásának köszönhető.
A három vadkan terítékre hozása fiatal vadászok – ifj. Fülöp Zsolt, Mészáros Szabolcs és Kurcsics Gábor – kitartásának köszönhető.


– Az elmúlt években több okból is csökkent az apróvadállomány. A belvizek miatt az idei esztendő sem ígérkezik jónak. Nagy hangsúlyt kell fektetnünk a dúvadgyérítésre és az apróvadállomány pótlására. Erre engedélyt kaptunk a megyei kormányhivataltól, így áprilisban a pótlás miatt fácánokat helyeztünk ki területünkön, elsősorban tyúkokat. Az őzállomány minőségi javulását a gondos takarmányozás, a szakszerű vadásztatás és a szelektálás biztosítja. Utóbbi a rossz adottságú és gyenge képességű egyedekre vonatkozik – fogalmazott Tóth Róbert.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alapítványi védelem Csornán

A Rábaköz Védelméért Közalapítvány működéséről hallgatott meg beszámolót legutóbbi ülésén a város… Tovább olvasom