Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Újjáélesztenék Szent Vendel kultuszát

A tavalyi, szűkösnek nevezett esztendő után idén bizakodóbban állnak az új év elé az osli községházán.

A polgármester több pályázati beruházásról beszélt és idén újjáépítik a Szent Vendel-kápolnát is. Az állattartók védőszentjének kultuszát visszahoznák a faluba. Csak állattartó nincs.

– Tavaly ilyenkor a testülettel nem láttuk kecsegtetőnek a jövőt – kezdte évértékelését Fodor József. Osli polgármestere elmondta, a 2013-as évre nem is terveztek a faluban komolyabb beruházást. Igaz, nagyon lehetőségük sem volt erre.

– Még az év elején komoly hiánnyal fogadtuk el a költségvetést. A közös kassza lyukait ingatlaneladással gondoltuk befoltozni – mondta az osli vezető.

Osli: Járdafelújításra is jut saját forrás az idén, aminek örülnek a helybeliek.
Osli: Járdafelújításra is jut saját forrás az idén, aminek örülnek a helybeliek.

A költségvetési hiány fedezetére a falu tulajdonában álló szántóföldek értékesítését tervezték, ám erre végül nem került sor.

– Tavaly a szakminisztériumhoz lehetett pályázni a működési hiány költségeinek fedezetére, így a falu 3,5 milliós támogatást kapott, melyből kiegészítettük a helyi büdzsét – fogalmazott Fodor József.

Úgy véli, a működési hiány a helyi intézmények, a közvilágítás és többek közt a gyermekétkeztetés nem megfelelő állami támogatásából fakadt. – A tavaly bevezetett iparűzési adó is segített a működési hiány eltüntetésében – tette hozzá a polgármester. Kiemelte azonban, mindezek mellett is sikerült megőrizni a község működőképességét úgy, hogy némi pénzmaradvány is lett ez év elején a kasszában. Utóbbit az idei pályázatok önrészére szánja az önkormányzat.

– Az idei év elején talán nem vagyunk annyira borúlátóak, mint egy évvel ezelőtt. Előkészített, sőt, több sikeres pályázatunk is van. Ezekből néhány megvalósítását már el is kezdtük – mondta Fodor József.

A 2014-es év egyik leglátványosabb osli beruházása lesz a helyi művelődési ház és környékének felújítása. Itt közösségi teret épít ki a községháza. – Az épületben lesz helye az osli civil szervezeteknek, köztük a már megyeszerte híres csuhéfonásnak és egyéb kézműves-tevékenységeknek – beszélt a részletekről a falu vezetője. A felújított épület mellett egy, a helyiek családi programjaihoz is szánt bográcsozó- és főzőhelyet alakítanak ki.

Fodor József: „Idén kevésbé vagyok borúlátó a falu lehetőségeit illetően.
Fodor József: „Idén kevésbé vagyok borúlátó a falu lehetőségeit illetően."


Oslinak nyertes pályázata van a Szent Vendel-kápolna felújítására is. Osli búcsújáró hely, ezért a községháza szándékai szerint visszahoznák a Szent Vendel-kultuszt is a faluba.

– Ennek jelenleg van azért némi akadálya. Szent Vendel az állattartók védőszentje, állattartóból azonban napjainkra vajmi kevés van községünkben – jegyezte meg keserűen a polgármester.
Idei terveik közt szerepel még a falumúzeum további fejlesztése s az orvosi rendelő felújítása. – Ha ez utóbbira nem nyerünk pályázatot, a homlokzatot akkor saját erőből újítjuk fel – tette hozzá Fodor József.

A község vezetője kijelentette: még a tavalyi nehezebb gazdasági környezetben sem nyúltak hozzá a falu működtetéséhez. Nem kellett korlátozni a közvilágítást, ám a kötelező feladatokat ellátó épületekre ráférne némi felújítás. Erre is pályázati forrásokat várnának Osliban. Fodor József szerint szükség lenne a belvízelvezető árkok rendezésére, némi út- és járdafelújításra is. Ez utóbbira ebben az évben jut némi saját forrás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli üzemmódban folytatódik az útépítés

Az M85-ös Győr–Csorna közötti szakaszán is végeznek földmunkákat. Tovább olvasom