Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Túrázók Andauban a „Menekülés hídján”

A hét végén egy napra ismét megnyitották az andaui hidat. A korábbi hagyományokkal ellentétben idén nem a hídnál, hanem a Király-tó melletti házban találkoztak osli, jánossomorjai, kapuvári és andaui kerekesek.
Mementó: A drótháló alatt átbújó menekültek közül többen sikertelenül próbálkoztak.
Forró gulyás, hideg hűsítő és csodálatos táj fogadta a túrázókat a Hanság legmélyebben fekvő részén, a Király-tónál. A pihenőházban állandó kiállítás mutatja be a fakitermelés, nádvágás módszerét és kellékeit. A falon hatalmas térképek részletesen ismertetik a dűlők, árterek nevét. Az égerláperdők, láprétek világába csöppent a kerekező. A monda szerint a Király-tóban találtak rá Hany Istókra. Akkora itt a csend, hogy nagy örömünkre, térerő híján még a mobiltelefonok is elhalkulnak.

Ideális helyszín és környezet

A múzeumépület udvarán német és magyar szó keveredett. A találkozót szervező Fodor József osli polgármester ideális helyet és környezetet választott. A fák árnyékában hűsöltek az andaui vendégek, akik a Madárvártára, majd Jánossomorjára kerekeztek tovább.

Magányos, rozsdás őrtorony

A kapuvári túrázók Andauba indultak. Tőzegbánya mellett vitt az út. A hanyi föld kincsét több mint 160 éve bányásszák. Napjainkban virágföldként és szennyvíztelepek szűrőberendezéseiben használják fel. Hatalmas, rozsdás őrtorony áll magányosan a Hanság-főcsatorna magyar oldalán. Vállalkozó kedvű túrázók integettek a magasból. Messzire belátták a vidéket. Vajon volt esélyük a menekülőknek? – kérdezték egymástól a kerekesek.

Szobrok emlékeztettek

A „Menekülés hídja", és az egykori ’56-os menekültek útvonala várt még a biciklisekre. A határ túloldalán szobrok emlékeztettek az elmúlt rendszer rémtetteire. Az emlékhely a híd lábánál ért véget. Betondarabok, drótháló alatt átbújó menekült, lápba fulladt emberek. A vasfüggöny darabjaiból készített rab madár, csontvázak, ágyúk, láncok.
Andauban a Gelbmann fogadóban ízletes házias ételekkel vendégelték meg a magyar túrázókat. Még egy pecsét a kerékpáros-igazolványba, aztán irány haza, ismét a Hanság csodálatos tájain át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rábacsécsényben a jövő miatt ápolják a múltat

Az intézmény egykori tanárai és diákjai találkoztak szombaton a rábacsécsényi általános iskolában. A… Tovább olvasom