Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 7°C

Tüntettek a húsosok

Mintegy százan tüntettek a húságazat helyzetének javításáért és a munkahelyek megtartásáért a Vidékfejlesztési Minisztérium előtt szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének szervezésében.
A szombati tüntetést követő tárgyaláson részt vett a kapuvári húsgyár szakszervezetének vezetője, Pászli Tibor is. Mint megtudtuk, a húsipari szakszervezet demonstrációján Budai Gyula államtitkár petíciót vett át a HDSZ (Húsipari Dolgozók Szakszervezete) képviselőitől – amelyet a szakszervezet elnöksége Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszternek címzett. A petíció szerint a szakszervezet úgy ítéli meg, a döntés a kormány kezében van, hogy elhárítsa a további húsipari csődöket.

Gyertyás demonstráció: A kapuvári küldöttség is kiállt az ágazat helyzetének javításáért.
Gyertyás demonstráció: A kapuvári küldöttség is kiállt az ágazat helyzetének javításáért.


Egyben jelzik: sem a tulajdonosok, sem a cégvezetések nincsenek abban a helyzetben, hogy a húsipar versenyképességét akadályozó feltételeken változtathassanak. Hangsúlyozzák, hogy az egész magyar húsipar mély válságba került. A válság hatásai már láthatóak mind a kapuvári, mind a gyulai húsgyár esetében, ám nehéz helyzetben van a pápai üzem is. Az említett cégek közül Kapuváron már hónapok óta megszűnt a termelés.

A szakszervezet kéri a kormányt, hogy többek között dolgozzon ki intézkedéseket a húsipari ágazat helyzetének javítására, ezek véleményük szerint akár az egész élelmiszer-ipari ágazat versenyképességét is növelhetik. A távirati iroda szerint a HDSZ úgy véli, támogatott hitelkonstrukciókkal kellene előmozdítani a cégek működési felté-
teleinek javítását.

A gyertyás demonstráción részt vevő húsipari dolgozók jelképesen összecsomagolták iparáguk munkaeszközeit.

– A tüntetés utáni egyeztetésen, a Vidékfejlesztési Minisztérium épületében Budai Gyula államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati döntéshozók továbbra is elkötelezettek a Gyulai Húskombinát megmentése mellett, ám információk szerint Kapuvár esetében nemcsak ágazati vagy szakmai problémák, hanem úgy tűnik, pénzügyi visszaélések is okozták a gyár bedőlését – fogalmazott a megbeszéléseken részt vevő Pászli Tibor.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Budai Gyula ma egyeztet az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldásáról. Ezen az egyeztetésen ott lesz a kapuvári szakszervezet kíséretében Hámori György polgármester is. Az esetleges működtetésről szólva Pászli Tibor kijelentette, a kormány abban tud segíteni, hogy a felszámolás végeztével megfelelő szakmai befektető kezébe kerüljön az üzem.

Olvasóink írták

 • 3. quaestor 2012. december 15. 20:08
  „1. levente0304 2012.12.10. 13:13
  Részben igazad van, de az nem jutott neked sem az eszedbe, hogy a demonstráló emberek (a képen legalábbis) olyan munkavállalók, akik a végsőkig kitartanak, de nem azért, mert elment az eszük, hanem azért, mert ha nem tennék, a dolgozók még a kilépő papírjaikat sem kapnák meg, amit kér az új munkahely. Pusztán emberségből teszik a dolgukat, pedig nekik is tele a hócipőjük. Továbbá hiszed vagy sem, a szakszervezetet is megtévesztették nagyon ügyesen. Egyébként nem látta mindenki, hogy hogyan lopják szét a gyárat. Hidd el nagyon ügyesen, profi módon volt megszervezve minden.”
 • 2. kishektor 2012. december 10. 18:20
  „levente ! igazad van !
  kapard meg egykicsit a felszint s meglátod az összefüggéseket ! / 2003-ban , a "halálugrásnál " milyen kormány volt ? 800 embert küldtek el ! s a sztrájkolók Veszkényig sem jutottak el !!!
  én szívesen leírnám a többit is de a moderátor eltörölné !
  Ezt a cikket is jól eldugták ! nem sokan találják meg ! üdv.”
 • 1. levente0304 2012. december 10. 13:13
  „A bökőlegénytől a vezetőkig, a segédmunkástól a szakszervezeti tisztségviselőkig mindenki látta hogyan lopják szét a húsgyárat!!! Miért nem akkor tetszettek tüntetni?? És ha már tüntetési kényszerük van, miért az előtt a minisztérium előtt tüntetnek. aki egyáltalán nem felelős a kialakult helyzetért? Tessék azoknak a háza előtt tüntetni akik szétlopták a húsgyárat!))))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késelésbe torkollt a testvérek vitája Beleden

Csütörtök este negyed tíz körül késelésbe torkollt két beledi testvér vitája. Tovább olvasom