Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Túlélt szezon után százmilliós beruházás

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezetője úgy véli, harminc évre rendbe tették a távvezetékrendszert a városi távhő hálózatában. Pászli Tibor szerint az elvesztegetett harminc évet most próbálják behozni, ám a gazdaságos fűtésrendszer kialakításához lakossági segítségre is szükség lesz.
– Nagyobb problémák nélkül túléltük a téli fűtési szezont, ám véleményem szerint ez a munkatársaim embert próbáló munkáján túl a szerencsének is köszönhető – fogalmazott a kapuvári városháza tulajdonában lévő Kapuvári Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója. Pászli Tibor a legutóbbi testületi ülésen számolt be az önkormányzati cég tavalyi működéséről, ám már kiemelkedő eredménynek tekintette azt, hogy a fűtési szezon végeztével azonnal el tudták kezdeni a százmillió forintos beruházást, melynek felét pályázaton nyerte az önkormányzat.

Pászli Tibor ügyvezető igazgató: „A legmodernebb távvezetékeket szereztük be a beruházás során.
Pászli Tibor ügyvezető igazgató: „A legmodernebb távvezetékeket szereztük be a beruházás során."

– A fejlesztési beruházás munkálatai jelenleg 90 százalékos készültségi fokon állnak, egyedül a kórházi kör munkái vannak hátra – mondta az ügyvezető. Az átalakítások természetesen észrevehetőek voltak az Ifjúság úti kazánházra kötött lakásokban is, a lakótelepen számos esetben adódtak gondok a melegvíz-szolgáltatással. Utóbbi kapcsán Pászli Tibor hangsúlyozta, az 52-es számú házban meglévő hiányosságokat napokon belül pótolják, helyreállítva ott is a szolgáltatást.

A beruházás során a kazánházakban is végeztek modernizációs fejlesztéseket, ám a leglátványosabb munkák mégiscsak a távvezetékek cseréi voltak. Erről szólva Pászli Tibor kijelentette, a legmodernebb csövek használatával a szinte teljesen veszteségmentes távvezeték legalább 20–30 évre megoldotta az ilyen jellegű problémákat, hiszen például a lakótelepi körön majdnem 40 százalékos veszteséggel számoltak az elmúlt években. – Nem szeretek visszafelé mutogatni, de a távhőrendszer évekkel ezelőtti kiszervezése nem mondható a leghelyesebb döntésnek, a városházi tulajdonú cég biztosabb hátteret jelent a lakosság számára, nem mellesleg az eltelt évtizedekben az üzemeltető cégek „elfelejtették" a szükséges technológiai fejlesztéseket – mondta Pászli Tibor.

A rendszeren sajnos egyetlen komoly átalakítást végeztek az utóbbi években, ez pedig a szervezetlen és ellenőrizetlen lekötés volt.

– A társasházi épületgépészeti rendszerek szerves egységet alkotnak, melynek megbontása hatással van a megmaradt fogyasztókra is – utalt az utóbbi évek egyik legnagyobb lakótelepi problémájára az ügyvezető. Mint mondta, a távfűtés a világ boldogabbik felén mindig olcsóbb, mint az egyedi megoldások, ám ehhez a megfelelő tüzelőanyagon kívül modern, veszteségmentes rendszer és a felhasznált hőmennyiség korrekt, egyedi mérése szükséges.

A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. legutóbbi fejlesztése is ez irányba mutat. Létrehozták a kétkörös rendszert, melyben a kazánházi és a lakossági kör teljesen külön van választva, megkönnyítve a karbantartást és a mérést is. A lakásokban felszerelendő egyedi mérőeszközök beállításával megvalósulhat a ténylegesen felhasznált hőmennyiség mérése és ezáltal korrektebb fizetése is.

A témáról szólva azonban Hámori György polgármester hangsúlyozta, ahhoz, hogy a korszerűbb rendszer teljes mértékben kihasználható legyen, szükség van a lakosság nagyobb együttműködésére is. Ebben többek közt a lakások nyílászáróinak és szigetelésének korszerűsítése is szerepel, valamint a költségtudatosabb fogyasztói magatartás is.
A felújított kapuvári fűtésrendszer „melegpróbáját" még a következő szezon előtt elvégzik a szakemberek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrtábor

A Csornai Rendőrkapitányság idén is meghirdeti nyári rendőrtáborát gyerekek számára. Tovább olvasom