Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Történelmi párhuzamok az ünnepen

Kapuvár - A kapuvári ünnep vezérszónoka, Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő több történelmi párhuzamot vont az ’56-os események és napjaink történelme között. A forradalom eseményeire Kapuváron is zuhogó esőben, ám lelkes tömeggel emlékeztek a helybéliek.
– Vajon normális-e az az ország, ahol az egyre többet dolgozó emberek zsebében egyre kevesebb pénz marad? – tette fel a kérdést Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő az ’56-os megemlékezések kapuvári ünnepségén, a Rábaközi Művelődési Központban. A képviselő több történelmi párhuzamot is vont az ötvenegy évvel ezelőtti történések és napjaink valósága közt. Kijelentette, nem normális egy olyan ország, melynek vezetői nem engedik, hogy népük együtt ünnepeljen velük. A képviselő szerint napjaink történelme is megköveteli azt az összefogást, amely 1956-ban megvolt az utcára vonuló tüntetők között. – Nem lehet kordonok közt ünnepelni, mert ’56 forradalma után nem ezt vártuk, nem ez jár nekünk – hangsúlyozta Ivanics Ferenc. Beszédében megemlékezett Kapuvár hőséről, Szigethy Attiláról is. Az országgyűlési képviselő beszéde után a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium tanulói irodalmi összeállítással elevenítették meg a forradalom történetét.

A városi ünnepség ezután Szigethy Attila szülőházánál koszorúzással folytatódott, majd a zuhogó eső ellenére az ünneplők a templom előtt felállított ’56-os emlékműhöz vonultak. Itt a pártok és a civil szervezetek, valamint a helyi fegyveres testületek képviselői helyezték el koszorúikat, majd a menet a katolikus iskola előtt folytatta az emlékezést a forradalom véres, ám dicső napjaira.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évszázadon átívelő találkozás

Csorna - Mérete megegyezik az egykori fővárosi Sztálin-szoboréval, négyszáz méternyi sín, közel 200… Tovább olvasom