Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Többletkiadásokkal számolnak

Farád túljutott a nagyberuházásokon és ez vitathatatlan érdeme a korábbi polgármesternek – állítja a település jelenlegi vezetője.
Tompos Béla, Farád polgármestere
Farádon a tavalyi önkormányzati választás után az 54 éves agrármérnök, Tompos Béla váltotta fel a polgármesteri székben a település 1992-es önállósodása óta hivatalban lévő Joódy Ákost. A falu új vezetője a mezőgazdaság számos területén és az ország különböző részein tevékenykedett, mielőtt hazatért
övéihez. Öt jelölt közül került ki győztesen, s amint megjegyezte: egyedül több szavazatot kapott, mint a másik négy együttvéve.

Ötmilliós fejlesztési hitel

– Ennek ellenére az ön ellenfelei akár azt is mondhatják, hogy könnyű Tompos Bélának, hisz Farádon jelentős beruházások történtek az elmúlt évtizedben – vetettük fel a polgármesternek.
– Valóban, a falu túljutott a nagyberuházásokon az elmúlt tíz évben, ez vitathatatlan érdeme az elődömnek. Ezt mindenkinek el kell ismernie. Nyilván az erőket a beruházásokra kellett koncentrálni, másra viszont nem jutott pénz. Ezért az elmaradt feladatokra kell ezután a kellő összeget előteremteni. Például eléggé leromlottak a középületeink: az óvoda, az iskola, a kultúrház vagy a polgármesteri hivatal is. Tehát annyira azért nem könnyű a helyzet.
– Úgy tudjuk, hogy az utak állapota is hagy kívánnivalót maga után. A Fülöp József utcából például panaszt is hallottunk.
– Nem ismeretlen előttem a Fülöp József utcaiak gondja – reagált a polgármester, aki azt is elmondta, hogy nyolc olyan utca van a faluban, ahol az előző évek lendületes fejlesztései ellenére sincs szilárd burkolat. Járdák ugyan mindenütt vannak, de több helyen rossz állapotban. Ezek egy részét közhasznú munkásokkal kijavíttatják. Szeretnének pályázni, de egyelőre az önrészre sincs pénzük.

Vállalkozói kockázattal

Farádon már az előző ciklusban is szóba került építési telkek kialakítása a 85-ös főúttól délre. Erről továbbra sem mondanak le, de mindenekelőtt azt vizsgáltatják meg, hogy mennyibe kerül a közművesítés és mennyiért tudnák értékesíteni azokat. A falu vezetője úgy véli, talán az lenne a legkedvezőbb megoldás, ha egy tőkeerős vállalkozó méltányos áron megvásárolná a területet, a saját kockázatára közművesítené és értékesítené.
Tompos Béla szerint az elkövetkező időszakban néhány problémát meg kell oldani. Ezek egyike a mezőőri szolgálat, melynek bevezetését annak idején kényszerként élték meg az emberek és a kezdeményezés heves vitákat váltott ki. A képviselő-testület egységes abban: a vitát arról, hogy igénylik-e a mezőőri szolgálatot, a gazdáknak kell eldönteniük. El akarják érni azt is, hogy differenciált legyen a szemétszállítás díja, a fizetendő összeget az elszállított szemét mennyiségéhez kötnék.
„ A közalkalmazotti béremelés a mi esetünkben is többletkiadásokkal jár. A helyben hagyott összeg mintegy négymillió forinttal kevesebbet tesz ki, mint amennyit az emelt bérre, illetve annak közterheire ki kell fizetni. A négymillió forintot a kiadásainkból lefaragtuk és ha az intézményeinknél – óvodánál, iskolánál – nem lenne halaszthatatlan karbantartási munka, hitel nélkül is megúszhatnánk. Így azonban ötmillió forint felvételével számolunk. Ha ezt a pénzt nem tudjuk igénybe venni, akkor csak csekély felújítást végezhetünk."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák vendégek a Rábaközben

A Rábaközben ismerkedtek a magyar mezőgazdasággal az osztrák vidéki fiatalok szervezetének tagjai. Tovább olvasom