Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Több mint ezren a szűrővizsgálatokon

Kapuvár - Több mint ezer embert vizsgáltak meg az egészség-
védelmi hét öt napja alatt. Magas a rizikófaktorokkal kiszűrt esetek száma, mely alátámasztja a járóbeteg-ellátó centrum kapuvári fejlesztésének fontosságát.

A kapuvári egészségvédelmi hét egyik előadója, Nádas Iván egyetemi docens is értékelte az egyhetes programot. – Az érbetegségek szakértőjeként elmondhatom, e téma különösen aktuális Kapuváron, hiszen az itteni, angiológiai rehabilitáció országosan is egyedülálló – jelentette ki az előadó. A docens kiemelte a nemrég elnyert közel egymilliárd forint jelentőségét az érbetegek rehabilitációjában, ám azt is hozzátette, a gyógyulás, gyógyítás egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelő szűrővizsgála- tok elvégzése. – Erre az egyik legjobb alkalom az országosan is kiemelkedő egészségvédelmi hét – mondta a szakember, ahogy fogalmazott: „le a kalappal a kapuváriak előtt".

Rendelőintézet: A betegek nagy száma, a kórház bezárása indokolja a több százmilliós fejlesztést.


– Azt hiszem, minden okunk meglehet a büszkeségre, ám ennél is fontosabbnak tartom az elért szűrési eredményeket – folytatta az értékelést Boross János tanácsnok, a szervezőbizottság elnöke. Az egyhetes programsorozaton tizennégy előadás hangzott el, köztük olyan neves előadókkal, mint Papp Lajos professzor vagy dr. Csókay András idegsebész. – Egyre több fiatal látogatja rendezvényeinket, az egy hét átlagos hallgatószáma 150–200 volt, de akadt több telt házas rendezvényünk is – mondta a tanácsnok. Kiemelendő az is, hogy a programok kreditpontszerző előadások voltak, mellyel több százezer forintot spóroltak meg a helyi kórháznak.

Öt nap alatt 1804 vizsgálatot végeztek el (271 férfi, 1533 nő), s 458 problémás esettel találkoztak. Őket háziorvosuk további szűrővizsgálatra irányítja.

– Itt látom igazolva a kapuvári járóbeteg-centrum kialakításának fontosságát – hangsúlyozta Boross János. Hozzátette, a vizsgáltakból több mint kétszázat olyan rizikófaktorokkal szűrtek ki, mint a vérnyomás- (161), vércukor- (19) vagy koleszterinproblémák (64), volt, akinél
kettős rizikófaktor állt fenn. Ezenkívül a testzsírmérésnél
230 vizsgáltból mintegy százhatvannál mutattak is problémát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együttműködni a bajban

Kapuvár - Molnár Sándor őrnagy, kapuvári tűzoltóparancsnok meghívására tartottak megbeszélést a… Tovább olvasom