Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Tíz új elsőssel kezdődhet a tanév szeptemberben

Babót - Az alsó tagozat és az óvoda helyben tartása mellett saját konyháját is fenntartja Babót. A polgármester szerint az intézményeknél megtakarításokat értek el, a konyhát azonban költségvetési hozzájárulással is fenntartják.
A vidékről éppen kivonuló alapítvány bevonása is felmerült az elmúlt tanév elején a babóti képviselő-testület gondolataiban, mígnem a Kapuvári Térségi Iskola (KTI) mellett tették le a voksukat. Röviden így jellemezte iskolájuk közelmúltját Molnár János polgármester. Hozzátette, az alapítványi oktatási formát alapjaiban jónak tartja, ám az elmúlt egy év tapasztalatai azt bizonyítják, hogy a finanszírozás kérdései felülírják a szakmaiakat.

– Ahogy a kistérség más településein, úgy nálunk is a létszámmal volt a probléma – jelentette ki a polgármester. A felső tagozat helyi megszüntetése előtt az intézményben ötvenhét diák tanult, ez a szám jelenleg tizenhat. Babóton az alsó és az óvoda maradt – a kapuvári Király-tó Óvoda tagintézményeként, a felsősök a KTI-be járnak tanulni. – Szeptemberre viszont már tíz beiratkozott elsősünk van, immár huszonegyre növelve a babóti iskola létszámát – mondta Molnár János. Kijelentette, véleménye szerint jó döntést hoztak, amit e növekvő beiratkozás is alátámasztani látszik.

Babóti iskola: szeptembertől tizenegy elsőst várnak.
Babóti iskola: szeptembertől tizenegy elsőst várnak.

A falu költségvetésének is jót tett a társulás, hiszen ezáltal kevesebbet fordítanak intézményeikre. Az elmúlt tanévben még nyolcosztályos iskolájukra a százhúszmilliós községi kassza közel negyvenhatmillióját fordították. Ez majd negyvenszázalékos ráfordítást jelentett. Az idei büdzsé főösszege közel százötmillió forint, melyből az iskola fenntartása és a KTI-nek fizetett hozzájárulás 6,7 millió forint, az óvoda fenntartása pedig az egymilliót sem éri el, mivel itt nincs hozzájárulás Kapuvárnak. A fentiek fényében az idei intézményfenntartás a teljes költségvetésnek csak hét százalékát emészti fel.

Az alsó tagozat és az óvoda mellett megtartották a település konyháját is. Az étkezők: huszonegy óvodás, tíz iskolás, huszonkét szociális étkező és öt alkalmazott. – A helyben működő kapuvári tagóvoda és tagiskola gyermekei részére Kapuvár önkormányzata havonta megvásárolja tőlünk (a konyhától) az étkeztetést, amit havonta számlázunk ki; a normatíva igénylését és a gyerekeknek járó kedvezmény megállapítását is az intézmények végzik a társulási megállapodás alapján – tette hozzá a polgármester. A helybéli konyha bevételeiről Degovics Ildikó jegyző elmondta, a térítési díjakból 3,2 millió forint érkezik a büdzsébe. Közel 1,3 millió forint normatívát csak a szociális étkezőkre kértek, ám ez az összeg is változhat. A babóti költségvetés konyhára vetített kiadásai alig haladják meg a 9,7 millió forintot. Molnár János azonban fontosnak tartotta hozzátenni: ezt a konyhát nincs szándékukban sem beszállítással, sem vállalkozásban működtetni, hiszen mind az iskolások, óvodások, mind a szociális étkezők számára – rossz időjárási vagy útviszonyok mellett is – biztosítani kell a zavartalan ellátást. Az önkormányzat emellett még két alkalmazottnak is munkát tud adni a helyi konyhán.
Babóti iskola: Szeptembertől tizenegy elsőst várnak a padokba. Velük huszonegyre emelkedik az oktatási intézmény létszáma.

Olvasóink írták

 • 1. aki nézi a testületi ülét 2008. május 20. 08:05
  „Tavaly az iskola,óvoda,konyha egybe volt vonva!!!! Ha össze adom a kiadásokat :
  iskola :6,7
  óvoda :1
  konyha:(9,7-4,5=)5,2
  össz: 12,9millió
  Három éve nem csináltak semmit ott évi 4-5 millió forint megtakarítás az kb 15millió és tavaly az iskola átalakulás miat felbontották a 10 milliós betétet .
  105-25=80 millió ft kb az éves költségvetés
  Az évi költsévetés kb 16%-a”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak és Dél tűzoltóverseny

Rábakecöl - Jobbára a Rábaköz északi és déli településeinek versenyévé fajult a szombaton… Tovább olvasom