Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

Timaffy László nevét vette fel az iskola

Csorna - Névadással ünnepelte tízéves jubileumát a csornai néptánciskola. A hét végétől Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézmény néven működő iskola jelenleg több mint kétszáz diákot oktat.

Kiállítással, néptáncgálával és népzenei koncertekkel ünnepelte tizedik évfordulóját a csornai néptánciskola. A jubileumot névadással tették emlékezetessé, az elmúlt hétvége óta Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményként működnek tovább.

– Amatőr tánccsoportként ért bennünket 1999-ben a miniszteri rendelet, miszerint a táncoktatás intézményesített formában működhet tovább – kezdte a tíz év ismertetését Lengyel Sándor, az iskola vezetője. A Pántlika Néptánc Alapítvány által működtetett intézmény tíz éve százhatvan diákkal kezdett, jelenleg több mint kétszázan ismerkednek hétről hétre a néptánc rejtelmeivel. Az intézményvezető elmondta, néhány évvel ezelőtt több kihelyezett tagozata volt az iskolának, ám napjainkra ebből a farádi működik tovább. – Mindemellett húsz-harminc gyermek jár hozzánk a közeli kistelepülésekről is – jelentette ki Lengyel Sándor. A diákok heti két alkalommal, kétszer negyvenöt percet tanulják a táncot, ám az intézményvezető hozzátette, a felkészülés az évi harminc-negyven műsorra a gyerekek szabadidejének jó részét felemészti.

Lengyel Sándor
Lengyel Sándor

Lengyel Sándor elmondta, a kezdők először a rábaközi lépésekkel ismerkednek, a későbbiekben az ország más tájainak táncait, majd a Kárpát-medence egyéb táncaival foglalkoznak. Az intézményben hat év az alapképzés, amit négy év további képzés követ. – Van már olyan diákunk, aki elvégezte a tíz évet, s a továbbiakban a Pántlika együttesben folytatja a táncot, így az iskola egyfajta utánpótlása a nagy együttesnek – fogalmazott az iskola vezetője. Kijelentette, több dologra is büszke az eltelt tíz évből, ám kiemelte azt a tényt, hogy nincs lemorzsolódás az iskolában. Emellett az országos táncháztalálkozókon és a külföldi programokon elért eredményeket emelte ki Lengyel Sándor.

Az elmúlt hétvégén, vasárnap este gálaműsorral köszöntötte hálás közönségét a csornai néptánciskola. A művelődési házban a Timaffy család több tagja is jelen volt, amikor az intézmény felvette Timaffy László kutató, néprajzos nevét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év után gyerek született

Zsebeháza - Nagyon büszkék a zsebeháziak, hiszen négyévnyi ˝szünet˝ után ismét született gyerek a… Tovább olvasom