Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Templomfelújítástól a vendéglőbővítésig

Húsz támogatott pályázatra mintegy százhetvenötmillió forintot kaptak az érdeklődők a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél.

A LEADER-pályázatokban egyelőre kevés a turisztikai fejlesztés, elenyésző a munkahelyteremtés.

Nemrég kapott nyilvánosságot a rábaközi LEADER-csoport, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) első húsz nyertes pályázata. A támogatott önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások ez idáig közel százhetvenötmillió forintot kaptak. A nyertesek között kevés a munkahelyteremtő vagy -megőrző beruházás. A támogatások zöme településfelújításra ment el. A támogatott pályázatok utófinanszírozottak, tehát a nyertesek utólagos elszámolás után jutnak a pénzükhöz. Az önkormányzatok húsz-, a civil szervezetek nulla-, a vállalkozások negyvenszázalékos önrésszel pályázhatnak.

A legmagasabb összegű támogatást többek közt egy szanyi vállalkozás nyerte. A Del-Gép Kft. lakatosműhely építésére nyert 12,6 millió forintot.

A cég ügyvezetője, Nagy Ottó elmondta, amennyiben megvalósul a beruházás, úgy a vállalkozás jelenlegi nyolcfős dolgozói létszáma bővülhet is. Az ügyvezető szerint a több mint háromszáz négyzetméteres műhely építése a napokban megkezdődik. Hasonló nagyságrendű támogatást nyert el a beledi Módos Imre faipari vállalkozása is. Az egykori beledi cipőüzemet felújító vállalkozó több vállalkozáson keresztül mintegy 15,5 millió forintot nyert el (utólagos finanszírozással, egyelőre ő fizet). Mint mondta, a később realizálódó támogatást technikai fejlesztésre, épületfelújításra és gépbeszerzésre fordítja, ám a jelenleg nyolc dolgozót foglalkoztató vállalkozás – a tulajdonos reményei szerint – fél éven belül további munkatársakkal bővülhet. – A régi cipőgyár épületébe egy hónap múlva költözünk, akkor kezdjük a gyártást – tette hozzá Módos Imre.

A régi cipőgyár épületében (felvételünkön) egy hónap múlva kezdik a gyártást – tudtuk meg Módos Imrétől. Fotó: Kisalföld-archívum
A régi cipőgyár épületében (felvételünkön) egy hónap múlva kezdik a gyártást – tudtuk meg Módos Imrétől. Fotó: Kisalföld-archívum

A tizenegymilliós támogatotti körben a rábapordányi Karkis Szilvia vendéglőjének infrastrukturális fejlesztésére pályázott. A vállalkozó elmondta, vendéglője közel 200 négyzetméteres bővítésének és berendezésének (utó)finanszírozását pályázta meg. Mint mondta, a bővítéssel munkahelyteremtést is vállaltak. A turisztikai pályázatok egyik ritka példájaként egy höveji kezdeményezés 11,9 millió forint támogatást kapott. A Napsugár Üdülőház építése már tart, információink szerint a 108 négyzetméteres ház hat turista elhelyezésére ad lehetőséget. A ˝tizenegymilliósok˝ táborát erősíti még a mihályi egyházközség. Ők templomuk tetőszerkezetét újítják meg. Közel hasonló – tízmilliós – támogatást kapott a farádi plébánia és a jobaházai templom rendbetétele is.

Tízmillió forint segítségben részesült Szárföld is. Horváth Ferenc polgármester elmondása szerint a pályázatból a 85-ös főút menti tó környékét szépítik.˝

– Bár utófinanszírozott a pályázat, a legrövidebb időn belül el szeretnénk kezdeni a munkát – tette hozzá a szárföldi polgármester. Kilencmilliót nyert Vitnyéd: útbaigazító táblákat szerelnek fel és köztereket rendeznek.

Az önkormányzatok húsz-, a civil szervezetek nulla-, a vállalkozások negyvenszázalékos önrésszel pályázhatnak.
 Hasonló nagyságrendű támogatást kapott Szany a templomkert felújításának első ütemére. Nyolcmilliót nyert Osli játszótérre és fásításra, ugyanennyit pályázott a höveji önkormányzat faluszépítésre és a vadosfai evangélikus gyülekezet a templomára. Hasonlóan templomfelújításra nyert hétmilliót a bősárkányi egyházközség és ugyanennyit egy beledi faipari vállalkozás. Az ezeknél kisebb, négy-hat milliós sikeres pályázatok közt szerepel beledi vendéglőfelújítás, a páli kálvária rekonstrukciója, bágyogszováti közpark-kialakítás és vásárosfalui templomkertszépítés.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2010. január 26. 20:04
    „Régen is három fontos "hivatal" vot a falvakban! templom, kocsma meg a pártház! Ezekre a föld alól is kerítettek pénzt a hívei!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új munkahelyeket teremtenek a kórházi beruházások

Kapuvár - Huszonöt-harminc új munkahelyet teremt a város eddigi legnagyobb – egészségügyi… Tovább olvasom