Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Társulásban olcsóbb az intézményfenntartás

Rábaköz - Az intézmények fenntartására társulásokat hozott létre több rábaközi település. A közös fenntartás jóval kevesebb pénzükbe kerül – Babóton például a községi kasszának idén negyven helyett csak hét százalékát viszi el –, sőt, intézményeik egy része is megmaradt.
Sok szó esik napjainkban a kistelepülések intézménymegtartó törekvéseiről. A polgármesterek érthető szándéka az, hogy intézményeiket helyben tartsák, ennek nyomán már a jelenlegi tanév kezdetekor is több megoldás felmerült. Néhány rábaközi kistelepülés alapítványi fenntartóra bízta iskolájának, óvodájának működtetését, a falvak jó része azonban társulásba lépett más településekkel, nagymértékben csökkentve ezáltal az egy-egy önkormányzatra eső intézmény-fenntartási költségeket.

A „takarékosságban" élen jár Szárföld, ahonnan már 1980-ban a kapuvári általános iskolákba hordták a felsősöket. A település idén százhúszmillió forintból gazdálkodik.

A teljes költségvetésből az óvoda kilenc és fél millióba (6,6 milliós állami normatíva mellett), az iskola pedig hétmillió forintba kerül.

Ez utóbbi esetén a normatívát a Kapuvári Térségi Iskola (KTI) igényli le. Az adatok szerint a szárföldi büdzsé alig valamivel több mint tíz százalékát fordítják az iskolára és óvodára.

Valamivel többet, húsz százalékot fordít a rábakecöli önkormányzat intézményeire. Tuba Erik polgármester elmondta, kilencvenkilencmillió forintos költségvetésükből tizenötmillió forintot „áldoznak az oktatás oltárán", ehhez a helyben maradt alsósok után igénylik le az állami normatívát. A felsősök jó része szeptembertől a beledi iskolában kezdett. – Észrevehető a különbség, hiszen az előző évben negyvenmilliót tettünk hozzá a normatívához – jelentette ki Tuba Erik.

Nagyságrendileg is kevesebbet fordítanak intézményeikre a babóti önkormányzatnál. Az elmúlt tanévben még fenntartották nyolcosztályos iskolájukat, a százhúszmilliós községi kasszájuknak közel negyvenhatmilliójába kerültek az intézmények. Ez majd negyvenszázalékos ráfordítást jelentett. Az idei büdzsé főösszege közel százötmillió forint, melyből az iskola fenntartása és a KTI-nek fizetett hozzájárulás 6,7 millió forint, az óvoda fenntartása pedig az egymilliót sem éri el (itt nincs hozzájárulás a Király-tó Óvoda működtetéséhez). Ezen összegek fényében az idei intézményfenntartás a teljes költségvetésnek csak hét százalékát emészti fel.

Más „cipőben jár" a mihályi önkormányzat, hiszen mint mikrotérségi központ, a kisfaludi és vadosfai gyermekeket is ellátja. A helyi, közel kétszázharmincmillió forintos költségvetésükből az óvodára harminchatot, az iskolára huszonhétmilliót költenek. Ehhez jön a mintegy ötvenötmillió forintnyi állami normatíva.

Olvasóink írták

  • 1. érdeklődnék 2008. május 01. 22:35
    „Babót:
    A 2006-07 tanévben három intézmény volt egybe(konyha,iskola,óvoda).A konyha mennyi minuszt termel?Vagy csak a számokkal játszunk?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Önerős, de semmire sem elég fejlesztések

Rába mente - A Rába-parti települések kisebb pihenőhelyek kialakításával várják a turistákat a folyó… Tovább olvasom