Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Tanévnyitó: már a felújított iskolában

Húszmillió forinttal kerül többe a szili iskola felújítása a tervezetthez képest. Összesen 242 millió forintot fordítanak a rekonstrukcióra.

A tervezett ütemben halad a szili általános iskola átépítése. Elkészültek a tetőtéri tantermek, illetve végeztek a tornaterem felújításával is. Most a könyvtár kialakításán dolgoznak a kivitelezők. A beruházás költségei emelkedtek közben, az önkormányzatnak húszmillió forintot kell előteremtenie.

A műszaki átadást a nyár elején szeretnék megtartani, ünnepélyesen augusztusban vehetik birtokba a gyerekek a tanodát. ˝A XXI. század iskoláját˝ – ahogy Lengyel Lajos, a község polgármestere fogalmazott portálunk érdeklődésére.

Az iskola új főbejárata. A rekonstrukciót pályázati forrásból valósítják meg.
Az iskola új főbejárata. A rekonstrukciót pályázati forrásból valósítják meg.

– 221,8 millió forint volt az eredeti költségvetésben, amihez európai uniós támogatást nyertünk – tájékoztatott Lengyel Lajos. – Időközben azonban kiderült, hogy még húszmilliót kell hozzátennünk. Várhatóan hitelfelvételre kényszerülünk az előre nem látott kiadások miatt. Tavaly júniusban kezdtük az építkezést: az első ütemmel szeptemberben végeztek a szakemberek. Akkor 44,6 millió forintot fizettünk ki. A második ütem határideje december vége volt, amikor újabb 105,2 millióról számoltunk el. A befejező ütemmel június közepén végeznek. Ősszel az esős időjárás miatt egyhetes csúszásban volt a kivitelező, de aztán sikerült utolérniük magukat. A felújítás során nem várt munkák is előjönnek, melyek emelik a költségeket.

A gyerekek a jövő tanévben már a felújított iskolában tanulhatnak.
A gyerekek a jövő tanévben már a felújított iskolában tanulhatnak.

Náray Lajosné, az intézmény igazgatója hozzátette: a kialakított tetőtérben négy tanteremmel gazdagodik az iskola. Ezeken kívül a néptáncoktatás számára alakítottak ki egy próbatermet, illetve elkészült a kézművesszoba is. A tornateremben ablakokat cseréltek, festettek és kijavították a tetőt. Két öltözőt és tanári szobát hoztak létre. Az egész épületben elvégezték a teljes akadálymentesítést.

A négy új tanterem egyikét mutatja Náray Lajosné iskolaigazgató.
A négy új tanterem egyikét mutatja Náray Lajosné iskolaigazgató.

– A mai kor igényeinek megfelelő iskolánk lesz a felújítás után – fogalmazott az igazgató. – A tornatermet most raktárként használjuk, mivel elkezdték az udvari, lapos tetős épület átépítését is. Ott kap helyet a könyvtár és a számítástechnikai terem. A földszinti folyosót is rendbe tették már. Új padlózatot kaptak a helyiségek, új bútorokat és a gyerekeknek tágas öltözőszekrényeket is beépítettek.

Lengyel Lajos a felújítással kapcsolatban megjegyezte: eddig is tudta, és most újra bebizonyosodott, hogy egy beruházásnál a pályázat megírása és elnyerése a legkisebb munka.

 Lengyel Lajos polgármester.
Lengyel Lajos polgármester.

– A pályázat elkészítése csak töredéke egy-egy fejlesztésnek – mondta a polgármester. – A kivitelezés levezénylése, a közbeszerzés lebonyolítása, a pénzügyi adminisztráció, az elszámolások jelentik az igazi kihívást a hivatal munkatársainak. A korábbi beruházásainknál már tapasztaltuk, hogy egy-egy facsemetének, egy-egy felfestett jelzősávnak, az ajtók szélességének milyen jelentősége van az átadásnál, elszámolásnál.

Ezeken okulva igyekszünk mindent a feltételeknek szigorúan megfelelve elvégezni, a ráfordított munkát és az anyagi terheket sem kímélve.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kis telkekre van igény a városban

Elaprózódó építési telkek és lassan körvonalazódó parkolási gondok jellemezhetik a közeljövőben… Tovább olvasom