Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Takarékos költségvetéssel készülnek a rábaközi falvak

„Szerény, takarékos, gyengébb, mint a tavalyi" – így jellemezték településeik készülő költségvetését a polgármesterek.


Készülnek a települési önkormányzatok idei költségvetései. A pontos számokat még nem ismerik, de az már látszik: ebben az évben sem a fejlesztésekre jut a legtöbb pénz.Póczik András
Póczik András
Póczik András páli polgármester úgy fogalmazott, hogy idei büdzséjük nem lesz olyan, mint a tavalyi, de ez sem lesz rossz.

– Szerencsére sikerült tavaly tartalékot képeznünk, amit áthoztunk az új esztendőre. Így nagyobb problémákra nem számítok. Az azonban biztos, hogy kevesebb fejlesztést hajthatunk végre, mint 2010-ben. A lehetőségek megismerése után majd a képviselő-testület dönt a források felhasználásáról – jegyezte meg.

Lengyel Lajos
Lengyel Lajos
Lengyel Lajos (Szil) egy szóval jellemezte anyagi helyzetüket: szerény.
– A takarékosságot szem előtt tartva készül költségvetésünk. Iskolánk, intézményeink fenntartása sok pénzt visz el az állami normatívákon felül is. Az alapellátásokat persze a megszokott szinten biztosítani szeretnénk. A pályázati támogatásokra számítunk, így akarjuk felújítani ravatalozónkat, tájházunkat és egy-egy járdaszakaszt.
Németh Szabolcs
Németh Szabolcs
Németh Szabolcs (Rábaszentmiklós) érdeklődésünkre elmondta: még egyeztetnek a körjegyzőség társtelepüléseivel az intézmények igényeiről. Ettől függ majd ugyanis, hogy mennyi marad fejlesztésre. A faluban útépítésre lenne szükség elsősorban, illetve a községháza felújítását kezdenék el. Rábasebesen a temető kerítésének megjavítása lesz az idei „nagy falat". Benyújtott pályázatuk elbírálására várnak.Mizser Edit
Mizser Edit
– Másfél millió forintos önrészre lenne szükség. Ez nem nagy összeg, de községünk gazdálkodását meghatározza. Költenünk kellene az utakra, a belvízelvezetésre, de félek tőle, hogy ezek most is elmaradnak. A tavalyi szintet talán tartani tudjuk anyagi szempontból – tette hozzá a rábasebesi polgármester, Mizser Edit.Kovács Teodóra
Kovács Teodóra
Rábacsécsény polgármestere konkrét számokat is tudott már mondani. A költségvetés kiadási oldalán 85,4 millió forint szerepel, a bevételin 62 millió.

– Működési és fejlesztési hiányt is terveztünk a költségvetésbe. Ez a pályázatok önrészének, a rendezési terv módosításának, a tűzvédelmi szabályzat elkészítésének és a járdafelújításnak a költségeiből adódik össze. Tavaly is így kezdtük az évet, aztán a végére sikerült pozitív mérleggel zárni. Bízom benne, hogy a nehézségek ellenére továbbra is fejlődhet településünk – fejtette ki Kovács Teodóra.

Olvasóink írták

 • 5. janika 2011. január 21. 17:17
  „No " rick" és melyik az a tökös amelyik a meglévő gondok ellen képes fellépni és rendet rakatni?”
 • 4. rick_ 2011. január 21. 07:39
  „Te janika.

  A polgármestereket az adott településen élők választják. Ez nyilván elkerülte a figyelmed.”
 • 3. janika 2011. január 20. 15:42
  „Nem is oly rég mér arról szólt a fáma, hogy 18%-os béremelést szavaztak meg maguknak és a polgármestereknek közel háromszázezres a tisztelet díjuk! Az elit politikus banda meg rájuk szabadította a rendelet gyártási hatalmat! Mit számít az ,hogy a hatalmat gyakorló suszter, gyógyszerész vagy óvszeres, netán volt munkásőr! Lényeg, hogy értsen a lakosság átveréséhez!”
 • 2. alacska 2011. január 20. 13:53
  „"Döl" a pénz az Önkormányzatokhoz a FIDESZ kormánytól !Fűt,fát ígértek- most meg itt a fekete leves. Kár volt annyira bízni bennük.”
 • 1. janika 2011. január 20. 11:06
  „Akiknek hatalmat adtak a kezükbe azok élhetnek is vele! Hisz egy-egy önkormányzati rendeletnek "törvény ereje " van. Mit számít az, hogy a lakosságnak hogyan húzzák ki a pénzt a zsebéből. Milyen jól bevált a szemét szállítás, hisz, aki nem termel szemetet annak is ép úgy kell fizetni, ahogy, azt az önkormányzatok megállapodtak a szolgáltatóval! Az meg már ezek után természetes, hogy a szennyvíz csak is búvárszivattyús rendszer lesz a menő itt is a lakosságnak kell az áramot biztosítani a szolgáltató szivattyújának üzemeléséhez!
  van akik a falvakban beveszik azt, hogy egy méterről két méterre nem folyik ki a szennyvíz a szolgáltató gyűjtő csatornájába. Ezért kell a búvárszivattyú és az EON-is a kis kartellbe.
  Persze már van olyan település ahol az ingatlan adó bevallási űrlapot kiküldték. De még nem találták fel a a személyi súly adót. Lehet, hogy lesz játszótér adó,vagy belépő díj, de lehet, hogy a ravatalozó hozzájárulás az elhunyni készülőknek? Viszont nem terveznek sehol sem kátyú szalonozási tanfolyamot. vagy mocsárjárók kezelésére oktatást! Ezek viszont időszerűek lennének egyes rábaközi faluban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tájékoztató a 2000 milliárdról

Kétezermilliárd forint áramolhat a magyar gazdaságba az Új Széchenyi Terv keretében. Tovább olvasom