Kisalföld logö

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -4°C | 2°C

Születések a ˝kötelező˝ alatt

A Kisalföld cikkével „kampányolt" a csornai polgármester a Margit Kórház szülészetéért a kormánynál. Azt szeretné, ha az ország harmadik legjobb osztályát nem zárnák be.

A Margit Kórház jövőjéről egyeztetett a fővárosban Turi György csornai polgármester és dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos a napokban. Konkrétumot ezúttal sem tudtak meg az intézmény jövőjéről, de saját elképzeléseiket elmondhatták az egészségügyi kormányzat képviselőinek. Nem lettek jókedvűek a csornai vezetők azonban attól, amit a szülészettel kapcsolatban hallottak.

– Az elképzelések szerint azokat a szülészeteket, ahol a születések száma nem éri el az évi ötszázat, megszüntetik. Csak nagyon nyomós érvek hatására térnek el ettől. Csornán ez a szám évi négyszáz körüli, ám a Rábaközt igencsak hátrányosan érintené az intézkedés. A Kisalföld cikkét, mely arról tudósít, hogy az „Év szülészete" szavazáson a csornai harmadik lett az országban, magammal vittem. Az írás volt az egyik érvem a megtartása mellett. Aztán szóban is elmondtam további indokaimat. Arról beszéltem, hogy a távolabb eső településekről Csornára is nehéz eljutni, nemhogy Győrbe vagy Sopronba. A cikket eltették, ér-
veimet meghallgatták.

A csornai szülészeten évente 400 baba születik. A legifjabbat, Földesi Zsókát Török Attiláné tartja a kezében.
A csornai szülészeten évente 400 baba születik. A legifjabbat, Földesi Zsókát Török Attiláné tartja a kezében.


A polgármester hozzátette: szó esett a tervezett fejlesztésekről, a rehabilitációs szolgáltatások kialakításáról is. Ezeket támogatja az egészségügyi kormányzat, ahogy a járóbeteg-ellátás körülményeinek fejlesztéseit is. Pályázaton nyerhet majd Csorna támogatást. A sürgősségi ügyelet kialakítása is a tervek között szerepel. Turi György úgy véli, ez az irány a sebészet egynaposra történő átalakítását is kijelöli.

– Konkrétum tehát nem hangzott el. Abban maradtunk, hogy a szóban vázolt elképzeléseinket írásban is megerősítjük. Hamarosan kidolgozzuk a részleteket és eljuttatjuk a kormányhoz. Határidőkről sem beszéltünk. Annyi kiderült, hogy a változásokkal megvárhatják akár a kórház állami kézbevételét is. Felvetettem, hogy önkormányzatunk jelentős anyagi terhet vállalt az intézmény megmentéséért. Az elmúlt években több mint százmillió forintot fordítottunk erre. A kérdésre, hogy mi lesz ezzel a pénzzel, ha állami fenntartásba kerül a kórház, nem kaptam választ – fogalmazott a polgármester.

Dr. Winiczai Zoltán igazgató főorvos pozitívumként értékelte, hogy már nem beszélnek a kórház aktív ellátásának teljes megszüntetéséről. – A belgyógyászati mátrix osztály működését elfogadják, s a sürgősségi ellátást is fontosnak tartják – mondta. – Ami a szülészet és sebészet sorsát illeti, szakmai kollégiumi állásfoglalások vannak arról, hogy ötszáz szülés feletti mutatót, gyerekosztály, valamint gyermekintenzív háttér meglétét tartja kívánatosnak a kormány.

Tárgyalások nyilván még lesznek ebben a témában is. A legutóbbi egyeztetésről megkaptuk már az emlékeztetőt, erre visszaküldjük majd a véleményünket. Konkrétumok még nincsenek, de az egészségügyi kormányzat irányelveit ismerjük – tette hozzá az igazgató.

Olvasóink írták

  • 1. balisdavid 2011. december 04. 13:12
    „A legjobb szülészetet - a kapuvárit - kellene újjáéleszteni...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új szárnnyal bővítik a kerékpároscentrumot

A kapuvári képviselő-testület – a Jobbik ellenszavazatával – elfogadta a jövő évi… Tovább olvasom