Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Szóljon újra a potyondi harang!

Adományokat gyűjt a potyondi evangélikus gyülekezet. A pénzből templomuk harangjának elektromos vezérlését szeretnék felújítani.
„ Szóljon újra a harang" jelszóval szervezett gyűjtést a potyondi evangélikus egyházközség. Céljuk, hogy a templom harangjának elektromos berendezését megjavíttassák, mivel az utolsó felújítást tizenegy esztendővel ezelőtt végezték el a toronyban. 150 ezer forintra lenne szükségük, amihez adományokat várnak.

– Elődeink természetesen kézzel harangoztak, 1995-ben döntött úgy a gyülekezet, hogy „villanyosíttatja" a harangot – tájékoztatott a részletekről Kiss Bence, a potyondi egyházközség gondnoka. – Akkoriban százezer forintból sikerült ezt megoldani, de a beszerelt szerkezet elavult, meghibásodott, a felújítást már nem halogathatjuk. Találtunk vállalkozót a munkához, aki rövidesen megkezdi a javítást, de a pénz még hiányzik. Az új berendezés korszerűbb lesz, egyszerűsíti a vezérlést.
Kiss Bence bízik a potyondiak nagylelkűségében, mert ahogy mondta, eddig sohasem hagyták cserben az egyházközséget. Bármilyen céllal kérték segítségüket, egy emberként álltak ki az ügy mellett. Számítanak a helybeliek a faluból elszármazottak anyagi támogatására is. Eddig 51 ezer forint jött össze, vagyis még 100 ezer hiányzik.
Az 1872-ben épített és 1977-ben felújított templomban lenne más tennivaló is.

– 1977-ben lebontották az imatermet, újat építettek, a torony persze megmaradt – jegyezte meg Kiss Bence. – Azóta nem nyúltak az épülethez, pedig a torony szigetelése fontos lenne, mert nagyon vízpárás. Ehhez is kértünk árajánlatot mesteremberektől, körülbelül 250 ezer forintba kerülne a beruházás. Ennyi pénzünk sajnos nincs, de egy újabb gyűjtés reményt adhat.

Kiss Bence érdekességként említette a templommal kapcsolatban, hogy a környék első iskolája működött a falai között az 1800-as években. Katolikusok, evangélikusok egyaránt tanulhattak az épület imatermében.

– A gyülekezet létszáma sajnos nagyon lecsökkent, mindössze negyvennégyen vagyunk a falu alig száz lakója között. A korábbi évek azonban bizonyították, hogy jó ügy érdekében képesek vagyunk összefogni és eredményeket elérni – tett hozzá Kiss Bence.
A harang felújítására szánt adományokat a gondnoknak vagy a gyülekezet presbitereinek lehet átadni Potyondon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Októberben új polgármester áll a falu élére

Kovács György szerint az egyik legfontosabb teendő Bezi rendezési tervének elkészítése volt. A dokumentum lényeges része pedig az építési telkek kialakítása. Ebben 28 telket jelöltek ki, amiből eddig 14-et sikerült már értékesíteni. Új utcát nyitottak, a Nefelejcs utca telkei javarészt elkeltek, és a többire is van érdeklődő. Az ingatlanokat fiatalok vették meg, helyiek és vidékiek egyaránt. Tovább olvasom