Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Szolidaritást kér a városháza

A csökkentett normatívák miatt a tavalyi 42 millió helyett idén várhatóan 52 millió forintot költ a helyi oktatásra Beled az állami pénzen felül.

A polgármester szerint elbocsátások nem lesznek, de a pedagógusoktól szolidaritást remél.

– A helyi oktatás szakmai színvonalát inkább növelni szeretnénk minden erőnkkel, annak ellenére, hogy az idei normatívaelvonás nehéz helyzetbe hozza a kisváros költségvetését – jelentette ki Tompáné Balogh Mária, Beled polgármestere.

Gond lehet a finanszírozás körül

A Kapuvári kistérség legfiatalabb városában az elmúlt évben negyvenkétmillió forintot biztosítottak a helyi oktatáshoz az állami normatívákon felül. A kormány ebben az évben csökkentette az állami hozzájárulást, így Beledben is gondok lehetnek a finanszírozás körül.

Beledi tanárok: Szolidaritást vár a település a finanszírozási nehézségek miatt.
Beledi tanárok: Szolidaritást vár a település a finanszírozási nehézségek miatt.

– Ha idén elég lesz ötven-ötvenkét millió forint saját támogatás, akkor igencsak nyugodt leszek, ám félő, hogy ez az összeg sem fedezi az intézmények normatíván felüli finanszírozását. Ekkor gondban leszünk – hangsúlyozta Tompáné Balogh Mária polgármester.

Nem kell elbocsátásokra számítani

Elbocsátással nem számol a polgármester, hiszen a helyi intézményekben már nincs erre lehetőség. A finanszírozási gondok elkerülésére azonban némi pedagógusi segítségre is szükség lesz. A polgármester hangoztatta, várhatóan ugyanannyi bérért többet kell dolgozniuk a tanároknak, a költségvetéssel való szolidaritáson kívül egyelőre nem lát más tartalékot a rendszerben. A városházán is nadrágszíjat húznak, az eltávozottak helyére nem vesznek fel új munkatársakat. – Viszont az államilag finanszírozott településőri feladatra ismét munkatársat keresünk – mondta a polgármester.

Nem lesz több felújítás

Az idei költségvetés helyzetéhez még hozzátette, önerős fejlesztés – a Petőfi utca tavaly megkezdett felújításán kívül – idén nem lesz, pályázati forrásokat várnak a település fejlesztéseihez. Ezekről szólva hangsúlyozta, óvodabővítéshez, a kastélybelső felújításához várnak pályázati forrásokat. A megkezdett Kossuth utcát ebben az évben befejezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Síktalanítás: a lakók kötelessége

Kapuvár - A városháza arra figyelmeztet, hogy a tulajdonosok, bérlők kötelesek az ingatlanuk előtt a… Tovább olvasom